Третата американска война в Ирак започна

След войните на фамилията Буш в Ирак (1991,2003) демократа Обама обяви изтеглянето на американските и съюзнически войски от Ирак, което ще се осъществи в края на 2014г., но войната за иракския нефт далеч не е свършила…

fotos1

Първия американски самолет, който на 8 Август нанесе удари по позиции в Ирак, контролирани от Ислямска Държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), излетя от самолетоносача

„Джордж У.Буш“, кръстен в чест на републиканския президент, който през 1991г. започна първата война срещу Ирак. Делото му беше продължено от сина му – Джордж Буш-младши, след като през 2003г. САЩ представи фалшифицирани „доказателства“ за обвиненията им, че Садам Хюсеин разполага с оръжия за масово поразяване и че съдейства на „Ал Кайда“. След като изсипиха над един милион войници в Ирак, както и стотици хиляди съюзнически наемници, Съединените щати претърпяха тотален провал, който стана очевиден през 2014г., когато терористите от ИДИЛ превзеха почти цялата страна. Основните цели на САЩ бяха – пълен контрол над Ирак, без който не може да имат пълен контрол и над нефтените находища на страната, която има стратегически особено важна позиция в Близкия Изток.

South Korea Koreas Tension

самолетоносача „Джордж У. Буш“

След фиаското на фамилията Буш в Ирак идва ред на демократа Барак Обама, който през 2010 г. обяви началото на изтеглянето на американските войски и Коалиционните сили от Ирак и заяви, че Ирак се намира на прага на „нова ера“. Всъщност, кърваво червена ера бележи преминаването от открита към тайна война, която американците ще водят оттук нататък в Ирак. Война, която обхваща Сирия, която е съседна на Ирак. В този контекст, ИДИЛ преживя огромен възход и се превърна в най-богатата и опасна терористична групировка, която докато се кълне, че воюва срещу Съединените щати, всъщност е част от инструментариума на американската стратегия. Не е съвпадение, че ИДИЛ изгради основната част от силите си точно в Сирия, където мнозина от нейните лидери и активисти се стекоха, след като изпълниха целите си в Либия. Същите тези радикали бяха обучавани, финансирани и въоръжавани от американските служби с задачата да свалят Муамар Кадафи. Сега същите вилнеят в Сирия срещу Башар Асад и повечето от тези наемници въобще не са сирийци, а предимно афганистанци, иракчани, африканци, чеченци, босненци, срещат се дори европейци. Американското ЦРУ и Турция са основните доставчици на оръжия и средства. Можем да наречем тази терористична мрежа организация, под контрола на американското разузнаване.

ИДИЛ започна своето напредване в Ирак, атакувайки основно християнското население. През това време Вашингтон остана пасивен зрител, който все пак изрази „силното си притеснение“ и започна да намеква за третата война, която ще проведе в Ирак, въпреки че Обама побърза да подчертае, че това което предстои е в името на решаването на хуманитарната криза и борбата с терористите. Както самия президент заяви през май – САЩ използват сила в два случая. Или, когато нейните граждани са застрашени, или за решаването на подобни хуманитарни кризи.

След повече от 20 години вмешателство в Ирак, войните и налаганото ембарго Съединените щати носят отговорност за смъртта на милиони цивилни иракчани. Въпреки това сега Съединените щати искат да се представят в очите на света като спасители на иракския народ. САЩ дадоха да се разбере, че ще отърват иракчаните от собствената си зловеща ислямистка креатура. Барак Обама даде да се разбере, че това ще бъде „дългосрочен проект“. За този проект САЩ вече разполагат с поне 100 самолетоносача и минимум 9 бойни кораби, но могат да увеличат силите си значително, включвайки 12,000 американски войници, позиционирани в Кувейт.

Съединените щати рестартират своята стратегия за установяването на контрол в Ирак и заради Китай, който изгради силни връзки с Багдад, сътрудничейки си с иракския премиер Нури ал-Малики. Малики беше премиер на Ирак в продължение на осем години, но на 15-ти август обяви, че подава оставка заради политическата криза в страната. На негово място идва друго американско протеже – Хайдер Ал Абади. Не е случайно, че Абади е шиит и дори бе предложен за премиер от Шиитския алианс. След свалянето на Садам Хюсеин Абади заемаше поста на министър на комуникациите във временното правителство.

Основната цел на американската стратегия за Ирак е разделянето на страната на три части, които ще се контролират много по-лесно. Трите региона на разпадналата се държава ще бъдат кюрдски, шиитски и сунитски.

 

 

One Comment to “Третата американска война в Ирак започна”

  1. FUCK THE USA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s