Чужди организации са финансирали протестите у нас с общо 6,2 млн.лв.

Сумата от 6 250 970 лева са налели чужди фондации в организации, управлявани от видни представители на протестите по софийските улици

Protest_gola130713-3w

Антоанета Цонева, Асен Генов, настоящият служебен вицепремиер и доскорошен протестър Христо Иванов (и тримата от “Протестна мрежа”) Саша Безуханова и, разбира се, кръгът “Капитал”, който осигуряваше медийно гражданския патос, са най-добре платените актьори в протестния спектакъл.

 Основните кредитори са три – фондация “Америка за България”, Тръст за гражданското общество в Централна и Източна Европа и фондация “Чарлз Стюърт Мот”. Всички те раздават пари в “подкрепа на развитието на гражданското общество”.

Така в периода между 2009 и 2013 година Институтът за развитие на публичната среда с председател Антоанета Цонева, е получил 530 000 лева за реализация на четири проекта от “Америка за България” и Тръста за Централна и Източна Европа. 

Настоящият министър на правосъдието, вицепремиер в служебния кабинет – Христо Иванов, е програмен директор на Българския институт за правни инициативи. Въпреки че заема държавен пост, в сайта на БИПИ той още фигурира като началник. За две години БИПИ е финансиран с 1 117 000 лева.

Докато Антоанета Цонева получава голяма част средствата по проекти, свързани с “инициатива за прозрачни и честни избори”, тоест обучаването на наблюдатели, то фондацията на Иванов се занимава основно с измисляне на предложения за реформи в съда и прокуратурата. 

Една от “първите дами” на протеста – Саша Безуханова, е председател на Управителния съвет на Българското училище за политика “Димитър Паница”. Финансирането на тази организация е от най-сериозните – 1 303 000 лева. Парите са получени в периода 2009-2012 година. С парите Безуханова “свързва експертността на гражданското общество, бизнеса, изследователите и младите политически лидери”. 

Най-активният говорител на “Протестна мрежа” – Асен Генов, е получил най-скромно заплащане. Фондация “14-ти януари”, която Генов ръководи заедно с Константин Павлов-Комитата, е захранена със “скромните” 170 000 лв. Ако приемем, че американците са спазили железния принцип на капитализма – добри пари за добра работа – то очевидно фалцетът на Генов не дава очакваните резултати.

Огромна сума – 3 милиона лева – е заделена за бизнес кръга на Иво Прокопиев, чийто издания “Капитал”, “Капитал дейли” и “Дневник”, който е достъпен само в интернет, са трибуната, от която българската общественост научава за правилните действия на протестиращите. Парите дава фондацията “Америка за България”. Отделно фондацията “Капитал” получава от същия донор още 130 970 лева. Това може би дава отговор на въпроса защо съпругата на бизнесмена – Галя Прокопиева, която е и изпълнителен директор на “Икономедиа” -дружеството – издател на вестниците, беше активен участник в протестите срещу предишното правителство.

Какво показва сметката – организациите на трима от членовете на “Протестна мрежа” – Антоанета Цонева, Асен Генов и Христо Иванов, за по-малко от четири години са получили финансиране за над 1 800 000 лева.

ВИП протестиращи като Саша Безуханова и Галя Прокопиева пък са свързани и управляват организации, които са взели повече от 4 млн. лв. Тези факти създават определен дискомфорт относно спонтанността на народното недоволство и гражданската доблест на неговите водачи, но на фона на историческото им дело не бива да сме дребнави.

 

 

_____________________________________________

използвани източници: „FBR.bg“

5 коментара to “Чужди организации са финансирали протестите у нас с общо 6,2 млн.лв.”

 1. A на вас колко рубли ви подхвърлят?

 2. Ами някои с тези протести и служебни премиери станаха, други разни министърчета … жалко само за използваните хора, ама пък те от друга страна не бяха повече от 50-100 човека, като се изключат кариеристите, които намазаха от властчицата.

 3. Само аз ли не успях да намажа … Така и не намерих кой да ми даде пари тогава …

 4. Миналото лято четох в “Блиц” и разбрах…

  Организира се български “майдан”…
  (…но понеже го правят палячовци, естествено безкръвен…)

  А сега “красивите и умни” реформаторчета Пръмова/Кунева/Барозова”Парибанкова и Рамаданчо го потвърждават…

  “…Професионалният протестър Генов каза, че не са вземали пари… и е прав…! Че то това пари ли са… дадените пари за „спонтанни” протести на… Професионалните Протестери…

  „ Тръст за гражданско общество за Централна и Източна Европа” (ЦРУ), плати на демагозите:
  – Асен Генов – Ф-я „14 януари“ – 120 000 $
  – Ф-я „Риск Монитор“ с близкия до Мадам „Йес”, Й. Грозев – 350 000 $
  – Институтът за развитие на публичната среда на Антоанета Цонева – 200 000 $
  – Центърът за либерални стратегии на И. Кръстев – 137 000 $
  – Българският „Прозрачност без граници“ с О. Минчев – 200 000 $
  – „Училище за политика” – С. Безуханова – 300 000 $

  От фондация „Америка за България“ (организацията на Х.Иванов – явно филиал на ЦРУ) – фондация „Български институт за правни инициативи“ е получила през посочения период следните суми:
  – 150 483 долара за периода 5 февруари 2010 г. – 4 август 2011 г., за да бъде изготвен „Индекс на съдебната реформа“;
  – 697 600 лв. за периода май 2012 – май 2015 г. за дейност, озаглавена „Инициатива за прозрачни съдебни назначения“.“

  И за по 30 сребърника „Талибите” са разбесняха…

  но… ПАРИТЕ СВЪРШИХА – ВЕЧЕ БИЛИ ОТКРАДНАТИ… И ПРОТЕСТЪРИТЕ РАЗБРАХА.. – ТРЯБВАЛО И АКЪЛ…!

  Помните ли крилатата фраза…, която е девиз на професионалните Протестери и софийски Талибани на Близнашки…:

  „Мъч мъни – протест стори, но мъни – ай,м сори…!!!”

  Да-а-ааа, и Ай,м сори…, но „споко”…, тъкмо стана „тъпо” и… Ура… Правителството на Орешарски си отиде…

  Плевнелиев ще продължи купона… за 2 месеца ще останат ПАРИ И ЗА МОРЕТО… ПОЯВИХА СЕ НОВИ ПАРИ… МИНИСТЕРСКИ И ЗАМ МИНИСТЕРСКИ ПОСТОВЕ И… ПАРИ…ПАРИ… МНОГО ПАРИ…!!!
  (Оказаха се 16 милиарда… За сега…)

  ИЗЛЕЗЕ, ЧЕ ДА СИ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОТЕСТЪР БИЛО МНОГО ДОХОДНО…”

  А днес научих, че червената снаха – Пръмова/Кунева/Барозова Парибанкова и “красивата и умна” С.Безуханова получили грантче от 300 000 долага за… “Разпространяване на българска художествена литература в САЩ”! Да не сте посмели дори да си помислите нещо лошо – това не е подкуп, а обикновенна американска благодарност.…!!!

  В същото време… „В САЩ няма да видите спонсорирана, да речем от Иран, и работеща под прикритието на защитата на правата на човека организация, чиято истинска цел е манипулирането или свалянето на американското правителство…
  – Нейните служители веднага ще бъдат арестувани” – Блиц.

  И като гледам днес “умните и красиви” клоуни в Парламента и Правителството – така си беше… безкръвен преврат…!!!

  .

 5. Статията е преписана 1:1 от в-к Труд

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s