Бивш д-р на „Козлудуй“: Уестингхаус ще достави двойно по-скъп реактор на България

Бившия директор на АЕЦ „Козлудуй“, Йордан Костадинов, заяви че „Уестингхаус“ иска да достави на България реактор на двойно по-скъпа цена в интервю за „Дарик“

Yordan-Kostadinov-3

По думите му цената, която предлага американската компания „Уестингхаус“ за строежа на 7-ми блок е почти двойна.

„На международния пазар цената за изграждане на 1kWh ядрена мощност е 2000 евро, а „Уестингхаус” предлага за седми блок на централата в Козлодуй цена $5300. Това е изключително неизгодно за България“, заяви Костадинов.

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов заяви миналата седмица, че цялата стойност на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще е значителна – над 15% от БВП, и целият риск ще е за страната.

Йордан Костадинов изрази притеснението си, че от споразумението не става ясно дали компанията е инвеститор или само продавач.

„Това не е проект за изграждането на кокошарник, а ядрена централа и обвързването става за десетилетия напред. Защо англичаните, холандците и чехите се отказаха от „Уестингхаус” и предпочетоха европейският проект. Защо турците подписаха с руснаците”, пита риторично експертът.

Според него предварителното споразумение ще струва на държавата близо 40 млн. долара, защото проектът не е в съзвучие с изискванията на Европейския съюз. Проблем Костадинов вижда и в безопасността на реактора, който не може да бъде квалифициран в най-високото ниво, защото при него няма уловител на стопилката на реактора. Костадинов смята, че е обезпокоителна и липсата на изчисления за издръжливостта на реактора, при хипотетично падане на голям самолет. Ако тези две системи бъдат включени допълнително към споразумението, това би повишило многократно цената на проекта, посочва още експертът.

„Големите въпроси, които поражда споразумението са два: Цената на тока и какво става с ядрените отпадъци”, допълва Костадинов.

Инженерът казва, че практиката при руските ядрени реактори е, отработеното горива да се дава на лизинг, след което се връща обратно в Русия. В САЩ обаче този въпрос не е решен и ядреното гориво ще остане завинаги в България.

 

_____________________________________________

използвани източници: „3е-нюз“, „Дарик“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s