Европа май осъзна, че зимата идва скоро

Официалната говорителка на органа на изпълнителната власт на Европейския съюз Шантал Хюгс заяви, че София е спазила задълженията си към ЕС

qq9ysw

Странни сигнали идват от Европа относно „Южен поток“. Говорителката на изпълнителната власт на евросъюза Шантал Хюгс обяви, че Европейският съюз е запознат с пристигането на тръбите за газопровода в България, но не вижда нищо притеснително в това и „няма да коментира и по-нататъшното пристигане на тръбите за „Южен поток“ в България“.

Хюгс заявява, че България е спазила ангажиментите си към евросъюза, замразявайки строежа на „Южен поток“ докато европейската комисия не отсъди дали той отговаря на европейското законодателство, или иначе казано – докато квартета САЩ-Европа-Русия не се разберат за Украйна.

Изказването на говорителката на изпълнителната власт на ЕС идва няколко дни след проведената среща в Берлин между външните министри на Германия, Украйна и Русия, след която беше обявено, че има напредък в усилията за решаването на украинската криза. Повече от ясно е, че замразяването на „Южен поток“ е част от мащабната стратегия на Вашингтон за провала на икономическите отношения между Европа и Русия и саботаж на енергийните доставки от Федерацията към Стария континент, успоредно с усилията САЩ да постави под свои контрол, чрез про-американското правителство в Киев, цялата газопреносна мрежа на Украйна, през която идват газовите доставки на Русия за Европа.

20140818.hdvatnucws„Южен поток“ обаче ще бъде завършен с и без България, защото Турция и Сърбия вече изразиха намерението си да се възползват от това тръбата да мине през тяхната територия, алтернативно на българската.

Анализатори сочат, че е възможно Германия, която получава руския газ на много ниски цени и е сред най-ощетените държави от налагането на санкциите срещу Русия под натиска на Вашингтон и при евентуалното спиране на газа за Европа през територията на Украйна, да се договори с Русия още преди началото на зимата, когато Европа на всяка цена ще трябва да обезпечи газовите си доставки. „Южен поток“ е проект, обвързан с геополитическите търкания между САЩ и Русия, от които обаче Европа може само да спечели, осигурявайки си алтернативен маршрут за доставки на безалтернативния газ, преминаващ в момента през територията на Украйна.

Украйна отказва да плати дълговете си към „Газпром“ под наставленията на Вашингтон, а руската компания от своя страна настоява правителството в Киев да започне да изплаща дължимата сума от няколко милиарда, която е натрупала като дълг от неплатени сметки за доставен газ. Украйна получи малка част от кредита, който кредиторите от МВФ й отпуснаха при не особено изгодни условия, но отказва да изплати дълговете си за ползвания газ. Сега жителите на Киев вече нямат топла вода от половин месец, а властите предупредиха гражданите да се готвят за тежка зима, защото газа, с който Украйна разполага е крайно недостатъчен за обезпечаване на нормалното отопление. Очакват се нови бунтове и метежи през тази зима, тъй като обещанията от „Евромайдана“ не само не се сбъднаха, а ситуацията се влоши значително. Обещаното членство в ЕС се оказа празно обещание, олигарха Янукович просто бе заменен с друг, още по-крупен олигарх, а правителството, оглавявано от Яценюк раздава парчета от Украйна на американските компании безвъзмездно. Социалното напрежение ескалира със всеки изминал ден и илюзиите и сладките приказки, с които приспиваха измръзналите „майданци“ американските и европейски чиновници стават на пух и прах. В този контекст, Европа също следва да е притеснена за своите газови доставки, които трябва да минават през Украйна, за това всички надежди са в това германския канцлер Ангела Меркел да престане да води политика срещу интересите на Европа и в частност Германия, за да угажда на САЩ и да постигне споразумение с Русия. Иначе големия губещ са обикновенните европейци. Особено българите, поради простата причина, че 90% от доставките ни на синьото гориво идват от Русия, а всички приказки за „диверсификация“, идващи от хора като президента Плевнелиев звучат нелепо, като почнем от това да яхнем камилите към Катар и да си носим газ с кофи и стигнем до недотам забавната алтернатива да свалим мораториума над добив на шистов газ и да пуснем „Шеврон“ да дупчи в България.

 

 

_______________________________

използвани източници: „Новини“, „Блиц“, архив

One Comment to “Европа май осъзна, че зимата идва скоро”

  1. По-голяма простотия не бях чел.
    Няма повече…

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s