Документ разкрива, че американската армия e готова да използва “смъртоносна сила” при мащабни протести

От няколко години насам властите в САЩ се боят от избухването на гражданска война и разработват планове за бързото потушаване на масови протести и демонстрации

531305

Документ, разпространен от американската армия описва детайлно подготовката за “пълномащабни безредици” в САЩ, при които армията ще бъде принудена да отвърне със “смъртоносен отговор” за да се справи с непокорните тълпи от протестиращи. 

Появата на този документ на фона на безредиците във Фъргюсън, Мисури, където вече се намира Националната Гвардия за да се справи с вълненията, е зловещо съвпадение.

Документът от 132 страници, озаглавен “U.S. Army Techniques Publication 3-39.33: Civil Disturbances (връзка към него) е бил изготвен през април тази година и наскоро е бил придобит от Public Intelligence.

Според информацията в този документ, техниките описани детайлно в него ще бъдат прилагани в и извън “континенталните САЩ” (CONUS) в случай на “непокорство и насилие сред тълпите”, където е “необходимо да се потушават бунтове и да се възстановява обществения ред”.

Наръчника отбелязва сценарии, според които “Гражданските безредици варират от прости, ненасилствени протести, които адресират специфични проблеми, до събития които се превръщат в пълномащабни безредици”. 

Най-шокиращата част от документа е факта, че в него се описва разполагането на “смъртоносен отговор”, насочен срещу “невъоръжени цивилни”, включително “снайперски отговор” и “целенасочен огън с малки огнестрелни оръжия”. 

Под определението “снайперски отговор”, в документа е отбелязано, “Убедете се, че сте се прицелили в лидерите или тези които създават проблеми”, в допълнение към пасажа, в който пише “Използвайте психологическия ефект от атаката”.

180814sam1

Под определението за “насочен огън с малки оръжия”, в наръчника е отбелязано “Започнете постепенно, започвайки с малък калибър, единичен изстрел и преминете към по-голям калибър и автоматична стрелба”. 

Приложено е и изображение, което показва “покачването на травмата” и трябва да се използва от войниците как да използват палките, за да причинят съответното ниво на травма или смърт на жертвата. “Зоните за използване на смъртоносна сила” включват задната част на врата, слънчевия сплит, врата, гръбнака и главата.

180814sam2

В светлината на събитията от Фъргюсън, където мнозинството жители са чернокожи и са се изправили срещу военизираната полиция е интересно да се отбележи, че наръчника прави референция към граждански безредици, възникнали от “етническа омраза” и “обществени безредици (които) които причиняват градски конфликти, предизвикани от емоционални, социални и икономически проблеми”. Документът също така споменава как протестиращите започват да ограбват магазини, както се случва във Фъргюсън.

“Значителни етнически различия в едно общество могат да създадат атмосфера на недоверие, дори омраза … (и) могат да причинят избухване на граждански безредици, които могат да доведат до пълномащабни безредици”. 

Въпреки, че документът прави връзка с конституционните права на американските жители, в него се отбелязва, че подобни защити не важат при извънредно положение. Posse Comitatus, законът който ограничава федералното правителство да използва военен персонал на територията на САЩ “не важи” при обявяване на “извънредна власт” или “Когато трябва да се защити федерална собственост или да се обезпечи функционирането на федералната власт”. 

Важно е да се отбележи, че този наръчник за обучение важи за американските военни операции в чужди държави, както и на американска територия. Секция 2-18 от документа описва детайлно местните протести, като например протеста от 1999г в Сиатъл срещу Световната Търговска Организация .

________________________________________

използвани източници: „Infowars“, „DESINFOWAR“

One Comment to “Документ разкрива, че американската армия e готова да използва “смъртоносна сила” при мащабни протести”

  1. (!),Ето, за що? всъщност иде реч! –> http://bit.ly/1uXZzak

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s