Франсоа Оланд призна, че Франция въоръжава наемниците в Сирия

В интервю за „Le Monde“ френския президент призна, че преди няколко месеца Франция отново е изпратила оръжия за биещите се срещу правителството в Сирия наемници и заяви, че „международната общност не трябва да спира“ да прави същото

Best-Buds-Hollande-Obama

Франсоа Оланд, президента на Франция призна публично, че за последно Франция е изпратила оръжия за част от тъй наречените „сирийски бунтовници“, които в по-голямата си част са ислямистки наемници от Африка, Ирак, Афганистан и тн.Според Оланд в това няма нищо тревожно, тъй като Франция дава оръжия и подпомага само „умерената опозиция“ в Сирия. Франсоа Оланд призна, че Франция дейно е подпомагала такфиристите, които според описанието на френския президент не са радикални, но това далеч не е така. Последователите на такфиризма водят изолиран начин на живот, в който всичко и всички, които не пасват на ограниченото им тълкуване на Корана, са смятани за „еретично“ или за „еретици“. Те мечтаят за пуританска ислямска държава в Синай. По-голямата част от тях участват активно в джихада (свещена война), тяхната идеология ги превръща в източник на попълнения за въоръжените групировки.

Официално във войната срещу Сирия, първи се включи Великобритания с £30 милиoна паунда, логистична подкрепа и бронирана техника. USА се включиха (официално) втори с $130 милиона долара.

През цялото време неофициално се наливаха пари най-вече чрез Саудитска Арабия.

 

 

 

_________________________

използвани източници: „Медиапул“, Антиглобалисткое движение России

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s