Дания ще се присъедини към ядрената обсада над Русия

Министърът на отбраната на Дания, Николай Вамен, съобщи, че кралството ще се присъедини към ЕвроПРО

NATO Secretary General visits Denmark

Правителството на Дания реши страната да се присъедини към системата за противоракетна отбрана на НАТО в Европа. Това съобщи министъра на отбраната на кралството Николай Вамен. Решението бе прието на парламентарно заседание на комисията по външна политика на Дания.

След двустранни срещи с американски дипломати членовете на комисията прие на територията на Дания да бъдат разположени елементи от т.нар. „ядрен щит“  ЕвроПРО, който е част от американската стратегия за неутрализиране на ядрения потенциал на Русия, която счита обявения официално за щит, който да предпазва Европа от „евентуален ядрен удар на Иран“ за ядрена обсада над самата нея.

Дания ще  оборудва една или няколко от фрегатите на своите военноморски сили с нови радиолокационни станции. Въпросните радари ще позволят включването в системата ЕвроПРО. Цената на оборудването на един военен кораб с въпросните радари ще струва около 400-500 милиона датски крони ($70-90 млн.долара). Опозицията в Дания изрази бурно несъгласие с решението на правителството да включи Дания в опасния геополитически сблъсък между САЩ и Русия. Генералния секретар на НАТО – Андерс Фог Расмусен от своя страна заяви, че решението на датското правителство да включи Дания в ЕвроПРО ще „даде още мощ на алианса“.

Русия поиска от САЩ и НАТО писмено да гарантират, че противоракетният щит няма да бъде насочен срещу Русия. САЩ и НАТО отказаха да дадат такива гаранции. След това Москва предложи общ противоракетен щит. И това бе отхвърлено.

Ако се погледнат локациите на руските междуконтинентални ракети, техните сухопътни бази със силози, в които има ракети, тогава е ясно защо за щита и неговите ракети американците избраха Полша и Румъния, които също вече дадоха съгласието си да се включат в ЕвроПРО. По план ЕвроПРО трябва да бъде завършен до 2018 г., като Руската Федерация официално обяви проекта за заплаха срещу националната й сигурност. Опита за прокарването на ядрена обсада над федерацията ще наруши паритета на ядрените сили на САЩ и Русия в Европа, което би приближило света още по-близо до мащабна война.

 

 

______________________________

използвани източници: „ИА РЕГНУМ“, в-к „Jyllands-Posten“, архив

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s