Видеото с обезглавяването на Джеймс Фоули най-вероятно е постановка

Анализ на четириминутния клип, извършен от международна компания за съдебна експертиза, наета от британската полиция, повдига някои въпроси 

message

Видеото, разпространено от джихадистката групировка „Ислямска държава”, на което е заснето обезглавяването на американски заложник, най-вероятно е постановка, а истинското убийство е било извършено след това, заключиха експерти, наети от британското правителство.Анализ на четириминутния клип, извършен от международна компания за съдебна експертиза, наета от британската полиция, повдига някои въпроси за това какво действително се е случило в пустинята, вероятно някъде в Северна Сирия.
Обезглавяването на журналиста не се поставя под въпрос, но експертите посочват, че в клипа са използвани някои операторски трикове и изкусни постпродукционни техники.

Експертите не успорват екзекуцията, но твърдят, че самото видео, разпространено от „Ислямска държава“ е постановка с пропагандни цели. Според тях Фоули е екзекутиран, след като камерата е била изключена. Експертите са установили, че във видеото са използвани много „трикове“ и техники, придаващи автентичност на заснетата екзекуция.

7f7fedc307e7f8237ec4f68065c1a5fe

Абдел Бари

40-годишния журналист Джеймс Фоули изчезна докато отразяваше войната в Сирия и беше в плен в продължение на две години. Властите във Великобритания заявиха, че са индетифицирали екзекуторът на журналиста почти на 100%. Терориста говори с източно-лондонски акцент, което отново повдигна въпроса за рояка от джихадисти, опериращи на територията на Великобритания, вливащи се в организации като „Ислямска държава“ и взимащи участие като наемници в конфликтите в Сирия, Ирак и др. размирни региони.

Според разпространената до момента информация екзекутора на Фоули е 23-годишния Абдел Бари, който преди да се влее в редиците на „Ислямска държава“ е живял в източен Лондон и е обитавал луксозна къща, която британските медии показаха, допълвайки, че нейната стойност се равнява на $ 1 млн.долара. Абдел Бари се е занимавал и с рап музика. Бащата на Бари, който е роден в Египет, е бил екстрадиран от Лондон в САЩ през 2012 година заради предполагаема връзка с Осама бин Ладен и с атентатите срещу американски посолства в Африка през 1998 г. Бари е пътувал до Сирия миналата година, за да участва в гражданската война там на страната на „Ислямска държава”. 

 

 

_______________________________________________

използвани източници: „Фокус“, „Fox News“, „Sunday Times“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s