Враг пред портата

 

Russian servicemen in historical uniforms stand during military parade training in Red Square in Moscow

През 1989г. списание „Таймс“ издава брой, на чиято корица са Джордж Буш-старши и първия и последен президент на СССР – Михаил Горбачов. На корицата пише с големи букви: „Строителите на новия свят“. След тази среща бяха положени основите за градежа на този „нов свят“. Свят на еднополюсния модел и американската хегемония. Америка триумфира след разпадането на Варшавския договор.

Но днес в нито една медия няма да прочетете нещо особено за тази среща между двамата лидери на двете суперсили. А това, което е най-важно: Русия се съгласи държава като Германия, която е нападала няколко пъти Русия и я е довеждала до разруха, да се обедини и да влезе в НАТО. Огромен жест, в замяна, на който Джордж Буш прие условието на руснаците – нито педя повече разширение на НАТО на изток. Първи важен извод – защо президента на САЩ взима едноличното решение от името на всичките си европейски „партньори“ в алианса? Защото в алианса има строго определен ред и той важи не само за държавите-членки в него, но и за останалия свят – „Каквото кажем ние, това  става“. И автора на този цитат е същия този Джордж Буш-старши.

Но защо НАТО продължава да се разшириява на изток? Отговорът е прост – цялата стратегия на Съединените щати по отношение на Русия се базира на идеята, че руснаците трябва да бъдат притиснати в собствената си държава, да бъдат принудени да се отбраняват и да не мърдат и педя отвъд границите на собствената си държава. Америка е далеч зад океана, а европейските й сателити вършат „черната работа“. Въпреки е повече от ясно, че единствения печелещ е САЩ. В разгара на новата студена война Европа губи много от политиката, която води спрямо Русия – и в икономическо отношение и  във военно. Особено най-кресливите русофобски политици, идващи от малки държави трябва да обяснят на своите граждани защо се готвят за война срещу Русия и как мислят, че тя ще завърши за тях?

През 2009г. Полша беше сред основните държави-инициаторки на „Източно партньорство“, която цел беше да завърши с асоциацията с Европейския съюз на Украйна и още няколко източноевропейски държави. Полша иска да подсили ролята си в региона, да си върне влиянието в западна Украйна, която някога е била под нейния ботуш. За това един от най-яростните и сервилни сателити на Съединените щати получиха едно потупване по рамото за добре свършената работа, но не полските, а американските компании като „Шеврон“ ще прилапат газопреносната мрежа на Украйна и тръбата, по която идва руския газ към Европа, например.

Самата идея за „Източно партньорство“ е опит на една държава, съседна на Русия и едновременно и на Европа, да бъде поставен нелепия ултиматум – или само с нас, или само с тях. Не може. И най-вероятно дестабилизацията на страната е елемент от плана.

Сега същата Полша създаде Литовсько-Польсько-Українська Бригада, ЛИТПОЛУКРБРИГ.

litpolukr2398239329823

Това най-вероятно не ви говори нищо, просто защото стана тихомълком, а медиите не го отразяват или умишлено или поради всеизвестната си некадърност. Но това е особено важно. ЛИТПОЛУКРБРИГ е мултинационално военно формирование, което ще оперира на територията на Украйна и ще изпълнява мисии за НАТО. Генералния щаб на военното формирование, ще е в Полша, а в състава влизат военни от Латвия, Полша и Украйна, която не е член на НАТО. Ето как въпреки че не е държава-членка на алианса, Украйна ще бъде използвана като буфер и плацдарм за евентуални атаки срещу Русия. И най-интересното създаването на мултунационалната бригада в Украйна се случи през ноември, 2009г., по времето на Виктор Янукович. През 2008г. пък същия този „зъл президент“, който борците за демокрация и „евроатлантическо бъдеще“ на „Майдан“ свалиха, изрази желанието на Украйна да се присъедини към НАТО. Но за какво се разсърдиха САЩ на Янукович? Първо, нека е ясно, че САЩ дестабилизират основно държави, в които или има ценни ресурси или са част от маршрута, по който те се движат. Ирак. Сирия. Украйна. Разбирате ли какво е общото между тези държави? Второ – Янукович не приемаше някои доста неизгодни за Украйна прищевки на Европа и САЩ. Откъде на къде ще искате да се асоциира Украйна с ЕС, ще искате западните компании да получат концесии за добив на шистов газ, ще искате Украйна да приеме условията на МВФ за кредит, които са в пъти по-неизгодни от тези на Русия, а Янукович само ще кима с глава и ще раздава? Но това вече е история.

Втори важен елемент в обсадата на Русия е ЕвроПРО. Когато журналист бе попитал Путин защо е срещу т.нар. „противоракетен щит“, след като САЩ твърдят, че той цели да предпази Европа от Иран, а не да неутрализира руския ядрен потенциал, Путин щеше да се задуши от смях. Иран ще използва ядрени ракети срещу Европа? Ехо, в кой свят живеем? Иран би сторил това, само ако иска да бъде унищожен след това, иронично подхвърля Ноам Чомски по въпроса. И е прав. Иран първо не разполага с подобни ракети, с който да нанесе такъв удар на Русия и второ – Иран няма интерес от това, защото ще бъде атакуван немедлено от Израел и САЩ.

САЩ поставят елементите на „щита“, който в Москва нарекоха „не щит, а ядрена обсада срещу Русия“ в своите сателити в Европа. А това ги прави потенциални мишени. Но как иначе държави като Румъния или Дания, на които „щита“ не им трябва, защото са толкова малки, че никой не може да ги уцели, а армиите им не са особено „заплашителни“ да допринесат за благото на своите американски овчари?

Американската стратегия включва унищожаването на Русия, но не чрез директна война, в която никой не е в състояние да победи другия, а чрез подобни коварни действия. Съединените щати отдавна имат едно от най-опасните оръжия в света – ислямския радикализъм. САЩ действат много хитро – разгърнатия фронт от ислямисти-радикали по границите на Китай и Русия официално е част от „антизападните сили“. Съюз на нацистите, ислямистите и либералите – това е инструментът на външните сили, действащи срещу Русия. Опитва се да изнудят Русия да воюва с този алианс покрай границите и на територията си.

Същността на терористичната война не е победата в бойните сблъсъци, не е превземането и поставянето под контрол, а създаване на територии в състояние на хаос и перманентна нестабилност. Тоест важен е самият процес на войната, който позволява да се унищожи страната като икономически субект. Етапите на разгръщане на войната са: създаване на огнища на напрежение по периметъра на стратегическите и национални граници на Русия, след това на нейна територия и, накрая, сливане на външни и вътрешни фактори на дестабилизация.

А режимът в Киев вече няколко месеца участва в създаването на мащабни военизирани „ескадрони на смъртта”, замаскирани като „териториални батальони”, „национална гвардия” и тем подобни подразделения. Те са подготвени, освен за всичко друго, и за трансгранични рейдове срещу основния враг на фашизма – Русия.

Но истеричните журналисти и медии, често пряко контролирани от администрацията на американския президент, както заключиха в последния си доклад от „Комитета за защита на журналистите“ в САЩ, истерично размахват пръст срещу Русия, на която дори НАТО смята, че има право да казва как да разполага войските си в собственаа си територия. Припяват своите добре познати идеологически клишета, леко актуализирани от студената война, за „злата Русия“, „САЩ световния демократизатор“ и прочее. Но как ще реагира пропагандата, ако Русия каже: „Дайте да си сложим един ядрен щит в съседна на вас Канада“. Или ако Русия дестабилизираше съседни държави на САЩ и струпваше войски от наемници по нейните граници? Защо излиза така, че Русия е на границата на САЩ, а не е обратното. Нужно е да се замислим над това, за да видим кой е реалния агресор и кои сили тласкат света към нова глобална, или в най-добрия случай студена война. Ясно е, че НАТО оправдава съществуването си с единствената цел, с която беше създаден от Щатите – пушечно месо срещу Русия и верен сателит. Жалко за Европа.

17_1

Експанзивното разширение на НАТО след закриването на Варшавският договор

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s