Българин от Украйна: Българите се молят за мир и се питат срещу кого ги викат да воюват

Мобилизацията в Украйна тече, като в армията се викат мъже от всички етноси, независимо дали си българин, молдовец, албанец или рускоговорящ украинец

photo_verybig_1236556

Младия българин Максик Димитров, който е роден в село край Одеса, коментира случващото се в Украйна и по-специално ситуацията около нашите сънародници, живеещи там.Според Максик българите в Украйна са против войната и не искат да бъдат въвличани в нея, но мобилизацията важи за всички граждани независимо от техния произход:

„Има една несигурност и страх, защото сега има голяма мобилизация. Дори от моето село взимат мъже, а хората се питат „срещу кого воюваме, за какво, какви интереси защитаваме и дали ще се върнеш?!?”. Мога да кажа, че от Болградския район има вече 11 души, които са загинали. Дори онзи ден погребаха едно момче, което е българин”, разказа Максим Димитров в ефира на радио „Дарик“.

Димитров разказва за актуалната ситуация в Одеса и Одеска област, където е роден и където понастоящем живеят много българи.

„В нашия район, в Одеска област, е по-спокойно, единственото, което визуално смущава е, че по магистралата има много постове и хора с автомати, танкове. Ситуацията никак не е спокойна и не може да се каже дали хората са за едната страна или за другата в конфликта”, каза още младият ни сънародник. „Когато сядаме на маса преди казвахме да има здраве като вдигаме наздравица, а сега единственото, което правим, е да се молим за мир“, допълни той.

Максим Димитров поясни, че за третата мобилизацията в Украйна се изпращат призовки на адресната регистрация на всички, които имат някакво звание в армията до 60-годишна възраст. Миналата година през ноември е бил последният прием в наборна служба в Украйна, но заради събитията законът е променен и службата в армията отново е подновена.

„Хората не искат да ходят да воюват, особено родителите – има такива, които казват, че е по-добре да отидат в затвора, отколкото на тази война, която не е ясно как ще свърши”, коментира още младият българин, роден в Украйна.

Кметовете на градоев и села в Югоизточна Украйна правели всичко възможно, за да спасят хората от мобилизирането им в братоубийствената война,

“ но иначе взимат, мобилизират хора без значение от коя националност са – дали българи, дали молдовци, рускоговорящи украинци”, каза още Димитров.

Untitled

 

_________________________________

използвани източници: радио „Дарик“

One Comment to “Българин от Украйна: Българите се молят за мир и се питат срещу кого ги викат да воюват”

  1. Това не трябва да се случва. Като гледам пак сме се подредили на губещата страна. Направо ни чака четвърта национална катастрофа.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s