Учебник по история: САЩ са подкрепили Априлското въстание, българите живеели щастливо като роби

Учебник по история за 3-ти клас „учи“ малките деца, че българите живеели добре по време на Турското робство, а Съединените щати са „подкрепили Априлското въстание“

20140829.yigrsahdaw

Промиването на мозъци започва от все по-ранна възраст. Българската история отдавна е представлявана тенденциозно и манипулативно в учебниците, а опита да се извърши подмяна на ценностите и историческата памет на нашия народ продължават с всякакви гнусни действия като премахването на велики български автори, защото творчеството им е неудобно пред нашите нови „партньори“ и не се вписва в „евроатлантическите ценности“, които ни убеждават, че „изповядваме“. Трудно е иначе да бъде обяснено как така днес сме „партньори“ с Турция в НАТО, какво ни чака, когато Турция стане „бъдещия стълб на Балканите“, каквато роля отреждат американците на съседната ни държава в региона ни. И ако дори просто погледнем – повечето държави в НАТО са били против България в цялата й история, както Великобритания, която силно е подкрепяла Османската империя, например. Може би за това е много важно темата за освобождението на България и Турското робство, колкото и да е трудно, да бъде изкривена, защото тя не може да бъде подменена така лесно, както други въпроси от нашата история.

Във въпросния учебник – „Човек и общество“ за 3-ти клас дори се стига до твърдението, че САЩ е подкрепила Априлското въстание. За тази безумица и още други, съдържащи се в „учебника“ сам алармира директорът на историческия музей в Добрич – Костадин Костадинов.

„За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана”,  коментира историкът с възмущение.

Това обаче не е най-страшното в учебника за третокласници. В урока за цар Симеон Велики на 48 стр. ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“. Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. Последният български цар Иван Шишман от Второто Българско царство пък въобще не е споменат дори и с една дума.

За още по-голям срам на авторите Апостолът на Свободата Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо – остава пълна тайна. Особено покъртително е описано залавянето и обесването на Левски. Цитатът в този урок на стр. 66 гласи:

„Той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“.

По въпроса толкова, обесването не е споменато…

И ако това ви звучи скандално, почакайте да стигнете до страница 68, където е описано Априлското въстание. От там ще научите новината, че въстанието е съпроводено с протести в САЩ!!! Да, няма грешка – Америка се вдигнала на протест! Ето и точния цитат:

„Хората в Западна Европа и Съединените щати протестирали срещу султанската власт“ .

Добре, че са били западните европейци, повечето от чиито държави са подкрепяли „болния човек на Европа“ поради личните си интереси и американците. И нали било много хубаво Турското робство от какво са се възмущавали и срещу какво и кого са протестирали? И в крайна сметка защо празнуваме, че сме се освободили? И още колко дълго ще помним какво празнуваме, живейки в този анадолско-евроатлантически буламач?

36 коментара to “Учебник по история: САЩ са подкрепили Априлското въстание, българите живеели щастливо като роби”

 1. Просто човек да ни завиди на 5-вековното щастливо робство.Как пък тия не са разбрали колко ни е било хубаво,че са тръгнали да протестират срещу османа,при който сме благоденствали….

 2. КОЙТО Е НАПИСАЛ ТАЗИ ГЛУПОСТ – ЗА ПОМОЩА ОТ САЩ – нямам думи да опиша това тъпоумие. НО СЪМВСЕМ ОТКРОВЕНО Е ГОЛЯМ ТЪПАНАР! ДОКОГА ЩЕ СЕ ДУПИМЕ НА ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ!! ТРЯБВАЛИ ДА СЕ ПОЯВИ НОВ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ!???

 3. Русофобът явно иска да прати в лагер 90% от българския народ. Защото когато Русия влезе в Сирия даже правителството беше в шок от резултатите на едно социологическо допитване – 90% се оказахме на страната на Русия и подкрепящи Путин в борбата против тероризма. Да припомня ли защо БСП загуби два избора – евро и местните? – Заради гафа на Вигенин да отиде и легитимира фашистко-бандеровската хунта в Украйна. Нардът не му прости. Не му простиха дори най-твърдите поддръжници на партията. На Копринка освиркахме и Калфин, натресъл ни договора за окупацията на България с американските бази, без да се допита до народа.И тук някакъв си русофоб ще ни нарича промити мозъци и ще опитва да ни заплашва с лагери! Иди се скрий някъде дълбоко и гледай да не изпълзиш като плазмодий и да се кълнеш в любов към Русия, когато дойдат други времена. А те са близо.

  • Едно нещо от цялата свинщина леко се доближава до реалността. СЪВСЕМ ЛЕКО, ТВЪРДЕ ЛЕКО и това е мнението на Рузвелт (което наистина е малко странно) за геноцидът който се извършва срещу нашия народ,. Но така или иначе е факт, но без каквито и да било последици. Добре, че беше Уилям Гладстоун, та любимата на някои скапаняци Европа „разбра“ какво ни причиняват евреите и турците. То ако беше останало на Дизраели и нас нямаше да ни има, а целта е била именно такава. Ето една от причините Русия да бъде толкова мразена, Русия ни освободи от турско-еврейското робство.
   И какво изненадващо има, че точно Вигенин подкрепи бандеровците. Та той е евреин. А всеки евреин е смъртен враг на Русия, славяните и православието. Това още Достоевски го е написал, защото го е разбирал.

   Казвайте истината на децата си. Не ги лъжете. Възпитавайте ги в патриотизъм, защото в противен случай може да изчезнем преди 2160 година. Такава е статистиката, а тя е неумолима!

   Има нов учебник по родинознание за 4-ти клас. Разпрострабява се безплатно в интернет.

 4. Не е откачен този, който ги пише! Има цел, четете и споделяйте и учете децата!

 5. КАТО НЕ МОГАТ ДА ПИШАТ УЧЕБНИЦИ- ДА ПРЕПИШАТ СТАРИТЕ.!!! КОЙ ОТКАЧЕН ИЛИ ДВОЙКАДЖИЯ Е НАПИСАЛ ТОВА.КАКЪВ СРАМ.ТЯ ИСТОРИЯТА Е НАПИСАНА С ДЕЛАТА НА ХОРАТА ЖИВЕЛИ В ГОДИНИТЕ. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЛИЧАВАТ И ИЗКРИВЯВАТ СЪБИТИЯТА.

 6. Смърт на фашизма!Свобода на народа!
  Вечна Дружба!!!

 7. „За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници“
  Кое не е верно?

 8. Какви психопати са писали тези учебници

 9. Хм,аз дойдох в България на 21 години,вярно че бях твърде млада.Но това,че България е 16 република на СССР го чух тука,в България,не в СССР.Поговорката „Курица не птица,България не заграница“ пак научих тук.Лозунгите и плакатите от типа „СССР-НРБ,вечна дружба“,не си спомням вече в СССР не съм виждала,а в България.
  Сега като гледам русските канали,мноооого рядко може изобщо да се чуе някакъв коментар по отношение на България във връзка със някакво природно бедствие или нещо от този род.Или когато ходя на гости,моите близки знаят че живея 30 години в България,никой никога не ме е запитал нещо или коментирал за живота или пък политиката в Бг,а тука рядко минава ден да не се говори за Русия в новините,да се коментира в компании,да се взема отношение.

 10. Великите сили щели да направят така,че да се създадяла независима българска държава и щеше да е толкова независима колкото са независими Сирия,Ирак,Палестина и т.н.

 11. Българската история се представя тенденциозно от край време и тенденцията винаги е била да облагодетелства матушка рус. Много от нещата, на които учат децата са откровени лъжи – за славянския произход на българите, за братството между българския и руския народ, за русофилията на българските революционери и двете освобождения с помощта на Русия. Ако не беше Русия просто щяхме да се освободим 10-15 години по-късно. Впрочем дори да не беше Русия другите Велики сили щяха така да подредят нещата, че в крайна сметка да се създаде независима българска държава – при наличие на национално самосъзнание е невъзможно да не се освободим. Англичаните може би нямаше да дойдат да воюват за българската свобода, но англо-саксонците не са и воювали толкова много, колкото са разчитали на изтънчена дипломация и принципа „разделяй и владей“. Не ми драматизирайте за индианците, да не извадя черния списък на Русия, който е далееееч по-голям. Впрочем и днес българският народ все още не се е освободил – той все още робува на чужди идеи и интереси. И имам предвид именно Русия. Защото никой в България не е благодарен на НАТО за нищо, нито на САЩ. САЩ и НАТО са просто партньори, от приятелството с които ние имаме много повече полза, отколкото те с нас. Не изпитвам добри чувства към американците, въпреки че им се възхищавам като нация. По-скоро бих им подражавал, за да се преобрази българия по американски модел, но да поставя интересите им над българските – никога. А точно това правят българските русофили. Кажете ми, можете ли да си представите България да стане 51 щат на САЩ? Защото за малко да стане 16-а съветска република. И сега много (анти-)българи са готови да посрещнат чужди войски в страната с хляб и сол. Можете ли да си представите, че някога войски на НАТО ще бъдат посрещнати по този начин? Да бъдат посрещнати поробителите като освободители? Българските русофили сте болни мозъци, ако зависеше от мен щях да отворя отново лагерите и всичките да ви набутам там, да видите вие какво е, паплач мръсна. Но историята ще си каже думата един ден – ще бъде унищожена ваш’та свидна родна россия и вие ще последвате нейната съдба…

  • русофоб,ти не си ли чел история да видиш как именно Англия и Франция поддържат Турция да ни държи в робство,може ли да говориш глупости,прочети за английския премиер Бенджамин Дизраели,Вазов е написал даже стихотворение за него,Сюлейман Паша, прочети колко англичани има с титлага паша тук и с турски имена,абе четете я тази история бе.Такива като тебе я променят и промиват детските мозъци и никой няма дзнае Ботев и Левски след години.Ти и такива като теб сте като една торба лайна провесена на врата на България.Срам ,срам за родината !!!!вие издигнахте паметник на на американските летци,които сринаха страната.замислете се малко бе!!!

  • Ти не си добре с главния мозък

 12. Кое Априлското въстание това дето избиха Индианците и ги натикаха в резервати 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s