Учебник по история: САЩ са подкрепили Априлското въстание, българите живеели щастливо като роби

Учебник по история за 3-ти клас „учи“ малките деца, че българите живеели добре по време на Турското робство, а Съединените щати са „подкрепили Априлското въстание“

20140829.yigrsahdaw

Промиването на мозъци започва от все по-ранна възраст. Българската история отдавна е представлявана тенденциозно и манипулативно в учебниците, а опита да се извърши подмяна на ценностите и историческата памет на нашия народ продължават с всякакви гнусни действия като премахването на велики български автори, защото творчеството им е неудобно пред нашите нови „партньори“ и не се вписва в „евроатлантическите ценности“, които ни убеждават, че „изповядваме“. Трудно е иначе да бъде обяснено как така днес сме „партньори“ с Турция в НАТО, какво ни чака, когато Турция стане „бъдещия стълб на Балканите“, каквато роля отреждат американците на съседната ни държава в региона ни. И ако дори просто погледнем – повечето държави в НАТО са били против България в цялата й история, както Великобритания, която силно е подкрепяла Османската империя, например. Може би за това е много важно темата за освобождението на България и Турското робство, колкото и да е трудно, да бъде изкривена, защото тя не може да бъде подменена така лесно, както други въпроси от нашата история.

Във въпросния учебник – „Човек и общество“ за 3-ти клас дори се стига до твърдението, че САЩ е подкрепила Априлското въстание. За тази безумица и още други, съдържащи се в „учебника“ сам алармира директорът на историческия музей в Добрич – Костадин Костадинов.

„За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана”,  коментира историкът с възмущение.

Това обаче не е най-страшното в учебника за третокласници. В урока за цар Симеон Велики на 48 стр. ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“. Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. Последният български цар Иван Шишман от Второто Българско царство пък въобще не е споменат дори и с една дума.

За още по-голям срам на авторите Апостолът на Свободата Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо – остава пълна тайна. Особено покъртително е описано залавянето и обесването на Левски. Цитатът в този урок на стр. 66 гласи:

„Той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“.

По въпроса толкова, обесването не е споменато…

И ако това ви звучи скандално, почакайте да стигнете до страница 68, където е описано Априлското въстание. От там ще научите новината, че въстанието е съпроводено с протести в САЩ!!! Да, няма грешка – Америка се вдигнала на протест! Ето и точния цитат:

„Хората в Западна Европа и Съединените щати протестирали срещу султанската власт“ .

Добре, че са били западните европейци, повечето от чиито държави са подкрепяли „болния човек на Европа“ поради личните си интереси и американците. И нали било много хубаво Турското робство от какво са се възмущавали и срещу какво и кого са протестирали? И в крайна сметка защо празнуваме, че сме се освободили? И още колко дълго ще помним какво празнуваме, живейки в този анадолско-евроатлантически буламач?

36 коментара to “Учебник по история: САЩ са подкрепили Априлското въстание, българите живеели щастливо като роби”

 1. О Боже мой! От кой пръст си изсмукаха тая простотия. Левски, Ботев, Цар Симеон и всички други които са ни управлявали (с извинение) ще се обърнат в гроба. Оставам с впечатлението че май ще е по добре учениците да бягат от часовете по история, от колкото да им пълнят главите с лъжи за историята на България.

 2. Учебника е издаден. Нас американците са ни освободили от турско робство. Не бе, не е робство а султанско благоденствие. Те американците, като видели как добре си живеем като роби в султанското благоденствие ни завидели и стегнали някакви чети ли дружини ли били (в следващия учебник ще се уточни) и дошли в благоденстваща България по Дунава ли (пак ще се уточнява) и ни освободили от благоденствието, дали ни ?демокрацията? и всичко ни дали и цар ни дали внесли го от някъде. Та като гледам за 10 минути мога да напиша съвсем спокойно една хубава нова история на България. Не напразно Наполеон (който бил комплексар по думите на образователния министър) е казал за историята „историята е торба с общоприети лъжи“.

 3. Кажете имената на хората,които са написали това!

 4. И кой е автора на тези измишльотини?

 5. Това е извън пътя вече!Ебати глупостите бе!Тея американци няма ли вече да се осъзнаят че са колония на Англия и тяхната история почва много по късно от нашета!Я да си гледат работата!

 6. Сигурно Прецедентът е учил историята от този учебник…

 7. Ахаха, сигурно и Батак е мит…

 8. Prodajni pedali!!! Sram I pozor, hair da ne vidite, ot Rak da ne osumnete!!!!

 9. Кой боклук е автор на този учебник?

 10. Хахаха,ще падна от смях!! Тия още малко ще напишат,че Хамериканците са подкрепили и Аспарух при „Онгала“…. Няма такива изроди!!

 11. Пази боже от подлизурковци! Такива издатели не бива да им се дава поръчка за работа защото явната не се чувстват Българи.

 12. След потушаването на Априлското въстание (1876) извършва неоценима работа в защита на българския народ. Като кореспондент на вестник „Дейли Нюз“ Джанюариъс Макгахан заедно със секретаря на легацията на САЩ и генерален консул в Цариград Юджин Скайлър посещава въстаналите български селища. Установява точния брой на избитите българи, както и на опожарените селища, църкви и манастири. Резултатите от това проучване публикува в дописки и репортажи за зверствата на турците.

  Една година по-късно, по време на Руско-турската война е специален военен кореспондент на вестник „Дейли Нюз“ в щаба на действащата руска армия на Балканския полуостров. Изминава с армията целия път на войната. Близо до Цариград, оказвайки помощ на свой приятел, се разболява от тиф и умира на 9 юни 1878 г., 3 дни преди да навърши 34 години.

  Справка от Уикипедия БГ:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%8E%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8A%D1%81_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B3%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD

 13. Пишете грамотно, бе хораааа.!!!!!Сами обезценявате иначе скандалната и неприемлива информация….

 14. СРАМ, СРАМ СРАМ Нямам думи

 15. „САЩ са подкрепили Априлското въстание, българите живеели щастливо като роби“- Само от това противоречие си правете изводите какви хора учат децата ни и какви малоумни продажници пишат учебниците. И ако не бях достатъчно ядосана щях да им се изсмея в лицата. Защото сега предпочитам да им се изплюя!!! И как българите хем са си живеели щастливо, хем пък световния полицай -америка/съзнателно я пиша с малка буква/ е подкрепила Априлското въстание. Що за малоумни продажници пишат учебниците днес. …Много им се иска на всички да нямаме нищо- даже и история. Само, че вола като рие, себе си зарива. В кръвта ни тече кръвта на Левски и Ботев , Българи!
  Не се гаси туй, що не гасне!
  Поздравления към г-н Костадинов- за будната гражданска позиция.

 16. УЖАС ДО КЪДЕ ДОЙДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ -ДПС-ДОГАН-НОВИНИ НА ТУРСКИ ЕЗИК-УЖАС- ХОРА- БЪЛГАРИ САБУДЕТЕ СЕ ИЛИ КЛОНИРАЙТЕ ЛЕВСКИ БОТЕВ СИМЕОН ВЕЛИКИ И ДАЖЕ ХАН КРУМ ЗА ДА СПРЕМ ТОВА НАШЕСТВИЕ А ПОДКРЕПА ОТ РУСИЯ КАКТО ВИНАГИ ЩЕ ИМА ТЯ ВИНАГИ ЩЕ ПОМОГНЕ КАКТО И НА НАШТЕ БРАТЯ СЛАВЯНИ НА УКРАИНА-ОТ „ДНР“ И“ЛНР“-ТЕРПЕНИЕ И СИЛА ДУХА

 17. Daaaaa pulno nedoumenie,tova mi prili4a na prepulnen selski kenef prez liatoto,zasto be dragi moi prosvetni deiateli ot kakvo vi e sram?liubopitno e 4e v turcia mladoto pokolenie vuobste ne znae kakvo e bilo v bulgaria znae se samo,4e e imalo tursko prisustvie…

 18. Ужасена съм!Как за 25 години „демокрация“ стигнахме до това падение,как се продадохме…?

  • За пари се продадохме, г-ца или г-жа Влайкова! Ние Българите сме мъртви души, бездушни и апатични дори и що се отнася за бъдещето на децата ни. Стигнали сме дъното и не виждам надежда да се изправим отново, но не защото съм черноглед, а, защото съм реалист. Въпреки това, аз ще възпитам сина си да остане в България и да казва с гордост като Дан Колов “ Аз съм Българин „!

 19. ТОЗИ УЧЕБНИК,НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДАВА

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s