Обама нямал стратегия за Сирия, но е готов за бомбардировки

Американския президент призна, че Съединените щати нямат ясна стратегия как да действат в Сирия след възхода на „Ислямска държава“

obama-syria--war42

Барак Обама призна, че Съединените щати нямат стратегия относно Сирия, но заяви че е готов за нанасяне на удари в Сирия по позициите на „Ислямска държава“Въпреки че САЩ и техните съюзници в лицето на държави като Великобритания, Франция, Саудитска Арабия, Турция и Катар усилено въоръжаваха и финансираха ислямистите, биещи се срещу набелязаният от тях за сваляне сирийски президент Башар Асад през последните две години американския президент призна, че САЩ няма конкретна стратегия относно Сирия.

„Нека не слагаме каруцата пред коня. Ние все още нямаме стратегия“, призна Обама.

Оказва се, че Сирия е била просто унищожена, а тези които я унищожиха сега не знаят какво да правят, изправени пред собствения си ислямистки франкенщайн. Както писа „Индепендънт“ преди няколко дни – „създателите на ислямския джихадизъм осъзнаха какъв франкенщайн са създали“. Британското издание обвинява държави като САЩ и Саудитска Арабия, че финансирайки подобни групировки те ще могат да ги контролират, но сега всъщност са изгубили контролът си над тях.

Барак Обама сега има една единствена алтернатива – да се съюзи с Башар Асад и да не допуска напредването на „Ислямска държава“ в Сирия. Същевременно Обама търси съюзници, с които се готвят да бомбардират уж позиции на ИДИЛ в Сирия. През това време САЩ харчи над 7 млн.долара дневно, за да нанася въздушни удари в Ирак откакто „Ислямска държава“ превзе огромна част от окупираната от 2003г. насам от Коалиционните сили държава. Изглежда САЩ забъркаха поредната геополитическа каша, а Обама, който е силно критикуван за слабата си външна политика, просто се движи по инерция.

Повечето американски стратези отдавна предупреждаваха Барак Обама, че политиката му относно Сирия е не само неплодотворна, но и влошава положението в Сирия и региона. Редица анализатори предвидиха възхода на „Ислямска Държава“ и предупреждаваха американския президент, че подкрепата с оръжия, финансии и обучение на ислямисти не може да бъде селективна на „умерени“ и „радикали“, защото тази помощ в крайна сметка стигаше до редиците на организации като сирийския клон на „Ал Кайда“ – „Фронт Ан Нусра“ и подобни. Барак Обама трябва да приеме, че е изправен пред избора – Башар Асад или разпадането на Сирия и превръщането й в отделни територии, контролирани от терористичните организации.

 

________________________________

използвани източници: „Фокус“, „The Independent“, „New York Times“

2 коментара to “Обама нямал стратегия за Сирия, но е готов за бомбардировки”

  1. Ако не беше Русия до сега Сирия да е изчезнала от лицето на земята. Вкрайна сметка САЩ все повече се приближават до Русия, но май скоро ще почувстват отпор…ако и това да срине целия свят. Тази детска игра на геополитика и власт не може да има друг изход. Когато се изхожда само от позиция на силата винаги си намираш майстора….

  2. Джон Болтън, посланик на САЩ в ООН от 2005 до 2006 година заявява: „Считам, че ние (САЩ, б.р.) имаме право да се защитаваме със всички средстава, включително със смяна на правителства в други държави,ако това е необходимо.“ Заявлението е в отговор на въпроса: „Могат ли САЩ да свалят демократично избрано правителство на друга държава, ако то води политика, неустройваща САЩ?“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s