Избирателната състрадателност и кратката памет на Запада

Месец и половина след свалянето на „Боинг“ 777 на малайзийските авиолинии над Източна Украйна САЩ отказват да представят „неуспоримите доказателства“ за вината на Русия и донецките отряди за самоотбрана, а самата Русия е единствената, която настоява резултатите от разследването да бъдат регулярно оповестявани и истината да бъде представена пред близките на 298-те загинали пасажери и световната общественост

bhstzusqw4ckccvw2k87

Държавите, които побързаха да обвинят Русия за свалянето на малайзийския „Боинг“ МН-17 изглежда вече прежалиха жертвите, които загинаха при инцидента.Държави като САЩ, Великобритания и Украйна усилено си придадоха опечален вид, ронеха крокодилски сълзи за загиналите при свалянето на „Боинг“-а на малайзийските аеролинии над Източна Украйна и още в първите часове на инцидента Съединените щати заявиха, че разполагат с „неуспорими доказателства“ за вината на Русия и опълченците за свалянето на малайзийския самолет и смъртта на всичките 298 пасажери на бордът му. Доказателствата обаче така и не бяха представени, което накара хората да се запитат дали това не е просто естественото поведение на САЩ – да обвиняват Русия за всичко, или дори да стоят зад тази провокация. Защото няма съмнение, че ако Вашингтон имаше „неуспорими доказателства“ щеше да ги представи, за да уличи Русия и опълченците. А и роднините на загиналите заслужават да научат истината.

По същият начин Вашингтон обяви, че Башар Асад и правителствените войски са изстреляли ракетите със зарин при химическата атака от 2013г., след което Барак Обама заплаши, че САЩ ще нападнат Сирия – в изблик на гняв и печал за избитите жертви. Днес малко медии съобщиха заключението, което самите американски ескперти направиха – всъщност, както беше очевидно, не Асад е използвал химическите оръжия, а подкрепяните от САЩ, арабските им и западни партньори ислямисти. Но този случай вече е приключен. Тогава обаче искаха да вярваме и всички медии ни убеждаваха, че няколко дни преди пристигането на експерти от ООН в Сирия, поканени от самия Башар Асад, той е използвал химическите оръжия, които никога нямаше да притежава без помощта на държави като Германия и Великобритания, които години наред (чрез компаниите си) продаваха нужните вещества и прекурсори за изграждането на сирийския химически арсенал. Нещо добро все пак се роди от всичко това – към днешна дата Сирия се присъедини към договора за неразпространение на подобни оръжия, а химическите й оръжия бяха почти изцяло предадени под контрола на международната общност. Дотук се стигна не заради искането на Обама Сирия да бъде атакувана или бомбардирана, което практически е това: САЩ ще наказват един диктатор, който обвиняват, че  е използвал химическо оръжие, бомбардирайки и избивайки цивилните, 3 млн. от които вече са се пръснали по света, за да се спасят от конфликта в родината си. Стигна се до мирното решение, защото предаването на сирийските химически оръжия под международния контрол дойде от Русия.

Но какво стана с МН-17? Вече медиите не говорят за малайзийския самолет, вече никой показно не рони сълзи пред камерите, а истерията срещу Русия, която автоматично беше посочена за виновник стихна. Поне по тази тема. Разследването е в задънена улица, властите в Киев не съдействат, Холандия и Украйна започнаха да обясняват, че никога не били обвинявали Русия, а само „предполагали“, че тя е виновна. САЩ не показа нито една снимка от сателитите си и дори се стигна до нелепото обяснение, че обвиненията срещу Русия се базирали на информации от социалната мрежа. Явно скръбта на Запада има много кратък срок на годност.

Съмнително остана и как държава, която обвини Русия в порядъка на 20-30 мин. след свалянето на самолета – Великобритания, получи за изследване черните кутии на самолета, а малайзийските експерти „случайно“ бяха обстреляни от украинската авиация, докато пътуваха към мястото на катастрофата. Данните от черните кутии, разбира се, не бяха оповестени. Международната организация за гражданска авиация се срамува да се изкаже, да не би да „разсърди“ САЩ или Русия. Но тя е длъжна да поиска записите от разговорите между днепропетровските диспечири. Киев трябва да отговори защо самолета е бил пренасочен в район, където се водят интензивни бойни действия и който не е изцяло покрит от украинските радари. А защо два дни преди инцидента край Донецк противовъздушните системи „Бук“ на украинската армия са пристигнали, след като опълченците нямат самолети, остава още по-неудобен въпрос. Най-вероятно САЩ замлъкнаха по въпроса, защото данните, с които разполага ЦРУ и разузнаването не са в подкрепа на официалната им позиция да обвиняват Русия.

Изглежда, че истината за свалянето на МН17 ще бъде потулена, а разследването ще бъде умишлено провалено, както делото за снайперистите на „евромайдана“, които уж също бяха пратени от Путин и подпалването на Дома на профсъюзите на 2-ри май в Одеса, за което Киев обвини руските симпатизанти, които бяха изгорени живи и намериха смъртта си по един шокиращо жесток начин, и приключи разследването.

Но това е възраждането на студената война и не трябва нищо да ни очудва. Приликите между Украйна и Сирия не са случайни. И двете държави или разполагат с енергийни ресурси или са важна част от маршрута за тяхното предвижване. И докато две правителства – едното в Тел’авив, другото в Киев бомбардират болници, училища и жилищни комплекси, наричайки действията си „антитерористични операции“ с подкрепата на САЩ, Барак Обама, като американски президент, продължава да се изживява като мерител на моралността и демократичността и техен световен проводник. Западните медии също са избирателно-състрадателни – смъртта на 1 израелски войник винаги е топ-новина, за разлика от смъртта на 100 цивилни палестинци, чийто 13-етажен блок е бил бомбардиран от израелската армия. А за сирийците и за жителите на Югоизточна Украйна дума да не става.

3 коментара to “Избирателната състрадателност и кратката памет на Запада”

  1. Уважаеми съдатели на сайта! Това, което правите за да донасяте информацията до много хора е чудесно – вие вършите без съмнение много важна работа. Но … моля пишете на правилен български език! Намерете си коректор и/или поне проверявайте написаното от вас, защото някои грешки са просто недопустими! Не приемайте съобщението ми като критикарстване – от поправките само бихте спечелили.

    • доколкото знам главния автор в сайта не е българин, така че мисля че се справя много добре, а и това не е най-важното, вижте тия сайтове, където пишат толкова правилно докато лъжат и манипулират…а и нали знаеш, че за да има редактор – трябва да има и пари, а този сайт доколкото знам се поддържа от доброволци, но нека администрацията да каже наи-добре.

    • Това ли е най–важното да кажете, когато става въпрос за 300 невинни жертви или хиляди избити или прокудени от родината си ?! Или целите да отклоните вниманието от актуалността на статията ?!
      Още в началото след инцидента изказах мнение, че ако Украина е свалила самолета, ще се намерят способи истината НИКОГА ДА НЕ ВИДИ БЯЛ СВЯТ ! Развитието на нещата изглежда върви точно в тази посока !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s