Кметът на Токио: Япония налага санкции над Русия под натиска на САЩ

Кметът на Токио Йети Масудзое по време на посещението си в сибирския град Томск заяви пред журналисти, че Япония е приела антируските санкции под натиска на САЩ и това далеч не е независимо решение на японската управляваща класа

9RIAN_02490300.HR.ru

Иска ни се да вярваме, че чиновникът няма да бъде лишен заради това от поста си и че думите му ще посеят в съзнанието на японците зърното на съмнението: доколко е правдива картината в света, която рисуват японските и изобщо западните медии.

 

Да се говори истината в демократична Япония не е безопасно. През 2009 г. Юкио Хатояма, след като стана премиер, открито призна като недостатък зависимостта на японската външна политика от Вашингтон и призова този недостатък да бъде поправен. В резултат той остана на поста премиер по-малко от година и беше принуден да го напусне не на последно място заради внезапно проявилата се несговорчивост на САЩ по въпроса за пренасянето на базата Футема от Окинава.

Японците негодуват, че Русия била окупирала Крим? Но, както призна господин Масудзое, „историята на този полуостров не е позната на японците, у нас малко се знае защо Русия има особен интерес по този въпрос. Бих искал руската страна повече да обяснява позицията си на световната общественост”. Позицията е проста: не може да се говори за окупация на територия, която в продължение на столетия е принадлежала на Русия. Освен това през последните 23 години народът на тази територия само и мечтаеше отново да влезе в състава на Русия. Това и стана. По волята на народа в Крим.

Японците се възмущават, че Русия или сама била воювала срещу Украйна, или била снабдявала с оръжие опълченците в Донбас? Но дори американците признават, че нямат никакви доказателства за това. Срещу украинската армия и отрядите от наемници, изпратени фактически от незаконното правителство в Киев, се сражава населението на Югоизтока, което не признава тази власт. Да, на тях им помагат доброволци от Русия – бивши лекари, включително и спецчасти. Но и на страната на нацисткото правителство на Украйна се сражават професионални наемници от САЩ, Полша, Швеция.

И дори сега, когато Владимир Путин предложи реален план за примирие на конфликтуващите страни, който може да доведе до прекратяване на гражданската война, Западът говори за необходимостта от въвеждане на нови антируски санкции.

Украинската криза е само повод за Вашингтон да нанесе икономически удар по Русия и ЕС, които имаха нелош шанс да обединят икономическите си пространства от Лисабон до Владивосток и да станат мощен конкурент на САЩ. За да скрият тази истина, върху Русия беше прехвърлена отговорността за кървавия хаос, който се възцари в югоизточната част на Украйна след незаконния държавен преврат в страната.

Възможно е скоро да бъдат посочени истинските виновници за украинската трагедия. Надежда за това дава и смелата постъпка на кмета на Токио Йети Масудзое, който стана първият от японските високопоставени чиновници, осмелил се да каже истината.

 

 

__________________________________

използвани източници: радио  „Гласът на Русия“

 

2 коментара to “Кметът на Токио: Япония налага санкции над Русия под натиска на САЩ”

  1. Руснаците като врътнат крана тая зима, а повярвайте, ще е студена зима… САЩ им дреме на гъза дали в Европа има газ или няма, дреме им японците че не могат да си продават автомобилите в Русия, дреме им за плодовете и зеленчуците от чиито износ се изхранват цели държави

  2. Колко ли рушветче донесе от Русия? И наши да са разследвани за руска газова рубла .

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s