Тъжна новина: България е първенец по добив на злато в Европа

От данните на Българската минно-геоложка камара става ясно, че сме на първо място по добив на мед и злато на Стария континент. Освен това страната ни е сред първите в европейския рудодобив

Gold-Prospecting-Pic1

Тези данни обаче не са повод за радост, а показател колко много можеше да спечели българската държава, ако златото ни не отиваше в чуждите трезори на „ценните инвеститори“.В средата на миналия месец професионален празник отбелязоха всички миньори и заетите в добивната промишленост. Ден преди празника Българската минно-геоложка камара излезе със своята статистика, според която България е първенец по добив на руда и злато в Европа. Миньорите и заетите в добивната промишленост щяха да има какво да празнуват, ако имаха нормални условия на труд и достойно заплащане и не умираха като средновековни роби в срутилите се мини, както и ако от добитото злато печелеше България, а не компаниите на „добрия“ Запад, на които ако бяха руски американските кресльовци у нас отдавна щяха да обърнат внимание. Засега дейността им се окончава в драскането на паметника на Съветската армия (защо не надраскат паметника на американските летци, загинали докато бомбардират София?), докато агент „Ивайло“, тоест Иво Инджев бурно им ръкопляска. Но, когато ни грабят (вече 24г.) американци, канадци и европейци – „няма проблем.“

За пример можем да дадем едно от най-богатите и стари златни находища в цяла Европа – това в Крумовград. Там канадската „Дънди Прешъс Метълс“ в ролята на концесионер прибира 99% от добитото злато и съвсем несрамежливо добива и други ценни метали, за които няма концесия.

Огромни количества метали за стотици милиарди изтичат към по-богатата част от планетата

В Челопеч – едно от най-богатите находища на медно-златни руди в Европа, има 42 химични елемента. Не веднъж е ставало дума за приватизацията на големите индустриални предприятия. Този процес на смяна на собствеността у нас бе наложен шоково и под външен натиск.

Спомняте си за едно посещение на екип на Световната банка, в който участва и Кристалина Георгиева. Този екип отправя ултимативни условия на българското правителство за отпускане на заем от Световната банка. Парите са нужни на България, за да стабилизира икономиката си, а условието е приватизация на 50% от промишлеността, бързо и шоково.

Големите ни рудници са продадени 1 000 пъти под реалната им цена
Продажбата на МДК – Пирдоп на белгийска компания без пари и фрашкан догоре с продукция, няма нищо общо с българския национален интерес.
Предприятието, експлоатиращо рудник Челопеч, е приватизирано на сто процента. Днес то е част от голяма канадско-ирландско-австралийска фирма. Над 10 години то изнася в чужбина тонове злато, сребро и други редки елементи. Само че не изнася висококачествени продукти за световния потребителски пазар, както са ни приспивали през 1998г., а изнася концентрат, суровина, която се преработва на други места и едва тогава се превръща във висококачествена стока за потребителския пазар. Защо се случва така? Ами много просто. Ирландско-канадската компания, която купува предприятие „Челопеч Майнинг“ така и не инвестира в технология, която да преработва този концентрат, за да го превърне в стока. Много по-изгодно е за нея да го изнася като суровина.
Пред МДК- Пирдоп през 1997г. е имало възможност за технологично обновление и преработка предимно на местни концентрати, включително и челопешкия.

 

 

 

____________________________

използвани източници: „Inews“, архив

 

 

6 коментара to “Тъжна новина: България е първенец по добив на злато в Европа”

  1. Сиера Леоне – с най-много диаманти, а най-бедна в света! България – с най-много злато, а най-бедна в Европа!!!???!!! Има нещо, което никак не функционира в съвременното ръководство на държавите-народите! Абсолютна липса на разум, на мъдрост, на истина, на правда, на светлина в човешките умове и сърца!

  2. ама това се знае отдавна но сега почна да се чува тук там !Ако си вземем златото в наши ръце няма да се наложи да теглим 16милиарда заем и България ще стане едно сравнително добро място за живеене! Ама явно има малоумници като тоя по горе дето се някой му е виновен и затова сме толкова зле

  3. я пак дезинформация. Тия новини от Позитано ли ги теглите? Кога з апоследно е имало инцидент в мина около Пирдоп? Колко е заплата на миньор около Пирдоп, не съм забелязъл да мизерстват. Дори май е най-богатия край на Булгария. А дали пък не се плаща нещо за концесиите на мините, а?

    • Анонимко, не се заблуждавай! Тези концесии са си пладнешки обир и то от твоя и моя джоб. Няма какво да намесваш Позитано, те със сигурност също са подкрепили концесията като „единствено възможен вариант“.

    • Тук няма политика. Всички сме българи и никой истински бг не иска да бъде ограбван от американските корпорации. Харесва ли ти да те правят на идиот да те крадат и заради такива да живееш в най-бедната държава в Европа? Не може да си българин.Дреме ми на мен за престъпниците БСП.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s