Робърт Пери: Не САЩ, а Башар Асад води война срещу „Ислямска Държава“

Според американския журналист Робърт Пери САЩ използва за оправдание ударите срещу ИДИЛ, за да възобнови опитите си да смени режима в Дамаск

AP_barack_obama_syria_press_conference_thg_130831_16x9_992

На повърхността се вижда продължителното игнориране на суверинитета на Сирия от страна на Обама, който заяви, че ще нанася въздушни удари по територията на Сирия с и без съгласието на властите в Дамаск. Ударите щели да бъдат по позициите на „Ислямска Държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), но всъщност прозират обновените усилия да се свали правителството на Башар Асад. Ироничното е, че и САЩ и ИДИЛ преследват тази цел едновременно.

ИДИЛ се появи като част от сунитската опозиция срещу инициираната от президента Джордж Буш-младши инвазия в Ирак, след която властта (условно) беше дадена на шиитското мнозинство в страната. Тогава, познати като „иракската Ал-Кайда“, терористичната организация разгърна война срещу шиитите, изразяваща се в кървави кланета и бомбардиране на шиитски джамии.

Сменяйки името си на „Ислямска Държава в Ирак и Леванта“, организацията се концентрира в Сирия, където се присъедини към подкрепяните от САЩ бунтовници, целящи свалянето на режима на Башар Асад, който е доминиран от алауитите – клон на шиитския ислям. Това лято обаче ИДИЛ се завърна в Ирак, където започнаха война срещу иракското правителство.

Robert_ParryРобърт Пери е американски журналист, носител на престижната награда „Джордж Полк“. Той става много популярен с разследванията си за „Асошиейтед прес“ и „Нюзуик“ по аферата „Иран контри“, както и за американската операция срещу никарагуанските партизани през 1985 г., свързана с незаконния трафик на кокаин в САЩ. Към момента е главен редактор на сайта за независима журналистика „Consortium News“.

В своето публично изказване този вторник Обама заяви, че ще нареди въздушни удари по сирийската граница без никаква кординация със сирийското правителство, предложение, което Дамаск определи като „нарушаване на суверинитета на Сирия“. Така че очаквайте скоро да се чуе във Вашингтон следното: „Асад трябва да бъде свален, защото пречи на борбата срещу ИДИЛ, иначе може да има заплаха за американската авиация отстрана на сирийската противовъздушна отбрана.“

Това ще върне неоконите в правилния им път, целящ поредната смяна на режим, враждебен спрямо Израел. Първата мишена беше Ирак, като бе ясно, че следващата цел ще е Сирия. Целта беше да се неутралимзират близките врагове на Израел, ливанската Хизбулах и палестинската Хамас, които се радваха на широка подкрепа от Багдад и Дамаск. Неоконите във Вашингтон обаче се изправиха пред огромната стена, която гражданите на САЩ издигнаха, против разширяване на агресията по посока Иран и Сирия.

Но те никога не се отказаха от своите планове. Те просто ги запазиха „за по-натам“, присламчвайки се на ключови позиции във Вашингтон и набирайки „либерални интервенционалисти“, поддържащи каузата, че САЩ има право да сменя неудобни правителства по света. Неоконите останаха фокусирани над Сирия и Иран с надеждата да успеят да стартират бомбени кампании срещу двете държави.

Новата им надежда дойде от публичното възмущение от зверствата на ИДИЛ. Те успяха да убедят Барак Обама да разшири ударите срещу терористичната организация. Освен в Ирак, американските въздушни сили ще бомбардират и Сирия. Смяната на режима остава приоритет. В броя на „Ню Йорк Таймс“ от 29 авг. неокона сенатор Джон Макейн и Линдзи Греъм умело избегнаха думи като „свалянето“ и „режима“, акцентирайки над това, че конфликта трябва да свърши, но давайки да се разбере, че за него вина има Башар Асад. С други думи те отново казват, че режима трябва да бъде сменен.

„Нужно е да се прекрати цивилната война в Сирия и да се премине към политически диалог, защото режима на президента Башар Асад никога няма да бъде надежден партньор срещу ИДИЛ, всъщност той е виновник за възхода на ИДИЛ, защото той го улесни“, заявява Макейн.

На практика обаче армията на Асад се оказа единствения надежден отпор срещу клоновете на Ал Кайда и ИДИЛ в Сирия, която вече повече от две години отблъсква атаките на джихадистити-сунити, докато Запада поддържаше въоръжената опозиция от наемници срещу него.

Ако тази риторика отново замаже очите на американските граждани, те отново биха подкрепили нещо подобно на войната, започната от Буш-младши в Ирак, който откровенно излъга, че Садам Хюсеин разпоалга с оръжия за масово унищожение. А общото между двете правителства, това на Садам Хюсеин и това на Башар Асад, е че и двете бяха против сунититските фундаменталисти – Хюсеин против Ал Кайда, а Асад против ИДИЛ.

В идните седмици Асад ще бъде обрисуван като пречка в благородната война на Съединените щати срещу ИДИЛ. Той най-вероятно ще бъде обвинен, че не подкрепя въздушните удари на САЩ по територията на Сирия, въпреки че вече две години САЩ са тези, които отказват да сътрудничат и преговарят, а играят основна роля в разпалването на гражданската война в Сирия. Но тази безпардонност не трябва да ни изненадва. Погледнете Украйна. САЩ подкрепят Киев и заявяват, че е „агресия“ опита на Русия да защити милиони етнически руснаци в Източна Украйна, но пък не виждат нищо нередно в това да пращат войски и да подкрепят наемници в другия край на света, на хиляди километри от САЩ.

 

 

Автор: Робърт Пери

Превод: Alter Information

__________________________________

използвани източници: „Consortium News“

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s