Ердоган се срещна с лидерите на ДПС

Турския президент може да се превърне в акушер на новоизлюпила се коалиция между ДПС и ГЕРБ, които на последните няколко парламентарни избори водят оспорвана борба за гласовете в смесените региони и за подкрепата на Ердоган

Erdogan-DPS-655x368

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял днес с лидера на ДПС Лютви Местан, съобщиха местни медии. Срещата се е състояла в президентския дворец Чанкая в турската столица Анкара.

Няма официално съобщение за предмета на водените разговори. На срещата с турския президент, освен председателя на ДПС Лютфи Местан са присъствали заместник-председателят на партията Рушен Риза и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед. В кратка информация се отбелязва само, че разговорите са били закрити за медиите.

Това е първата среща на новоизбрания турски президент с лидера на ДПС, отбелязват местни медии. До неотдавна Ердоган общуваше главно с отцепилите се от тази формация Касим Дал и Корман Исмаилов, основателите на Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД), които често гостуваха в Анкара.

Кого ще подкрепи Ердоган

На предишните парламентарни избори Ердоган, тогава в качеството си на премиер на Турция, бе дал нареждане на всички структури на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) по места да агитират за кандидатите на НПСД. Емисарите на ПСР много активно лобираха и сред българските изселници и сред техните организации в Турция в подкрепа на НПСД.

Неофициално се твърди, че по линия на правителството е била осигурена финансова подкрепа за формацията на Касим Дал и Корман Исмаилов специално за изборите, се посочва в цитираните медийни съобщения. Тази позиция на Анкара бе предизвикала силно недоволство сред близките до ДПС изселнически организации в Турция. Планът на Анкара цели да разцепи турците в България, писаха тогава изселническите медии.

Неуспехът на отцепниците на изборите не се хареса на Анкара

Неуспехът на предишните парламентарни избори на НПСД, която не успя да прекрачи прага за влизане в парламента, подейства като студен душ на Анкара, коментира пожелал анонимност източник. Изселнически активисти изказаха предположения,че вероятно ситуацията около предстоящите предсрочни парламентарни избори в България на 5 октомври е била предмет на разговора между Ердоган и Местан.

Стопляне на отношенията с ДПС

„ДПС и Анкара затоплиха отношенията“, коментира по повод срещата активист на изселническа организация в Истанбул. В Турция също ще се гласува. По данни на български официални източници на територията на страната ще бъдат разкрити около 100 избирателни секции, значително повече в сравнение с предишните избори.

 

 

________________________________

използвани източници: „Mignews“

 

 

One Comment to “Ердоган се срещна с лидерите на ДПС”

  1. А какво е мнението на бат’ БЕЙко по въпроса ?

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s