Сергей Лавров вежливо прикани НАТО да се махне от границите на Русия

Външния министър на Русия припомни, че не руските войски са на границата на САЩ, а напротив – НАТО струпва войските си в Източна Европа и по руската граница, което Лавров определи като „недопустимо нарушение“ на договореностите алианса да не се разширява на изток от Берлин от средата на 1990-те

BRITAIN-G8-DIPLOMACY

Придвижването на инфраструктури на НАТО към руските граници е неприемливо, заяви министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров, коментирайки решението след срещата на държавите-членки на алианса в Уелс за струпване на допълнителни войски по границата на Русия и в Източноевропейските държави.

„Действията на Западните ни партньори доведоха, ако не до пълен хаос, то най-малкото до повишаване на риска от конфронтация. Причината е проста: те не искат да признаят очевидното – преврата в Украйна бе организиран с директната помощ и насърчаване от САЩ и Брюксел“, заяви Лавров.

„След това тези хора се почувстваха недосегаеми, особено когато взеха властта и сформираха новото правителство. За тях всичко стана позволено. Всичко им е простено. Не чуваме никой да критикува действията и провокативните становища на властта в Киев, националистическите и нео-нацистки тенденции, подклаждащи омраза към етническите руснаци.“, заяви външния министър на Русия.

Сергей Лавров изказва и възмущението си от безкрайните „пътешествия не само на американски, но и европейски официални лица из цяла Европа, Латинска Америка и Азия“, с които целят да убедят и други държави да се включат към икономическата война срещу Русия.

Външния министър на Русия припомни договореностите между страната и НАТО след разпада на СССР и съгласието на Горбачов Германия да се обедини и да се присъедини към алианса, според които НАТО не трябва да се разширява повече на Изток. Въпреки това към днешна дата почти във всички съседни държави на Русия има войски на алианса или членуват в него (виж картата по-долу – бел.ред.). В Украйна, която се готви да се присъедини също към НАТО вече действат смесени войски на НАТО с главен щаб в Полша, в които участват военни от Украйна, Полша и Латвия.

„Заинтерсовани сме от спазването на договореностите и подсигуряването на сигурността и за Европа и за Русия в цялата Евро-Атлантика. В този контекст гаранциите, които получихме от НАТО, че разширение на Изток повече няма да има изиграха основна роля за нашата политика, те за жалост не бяха спазени“, заявява руския външен министър.

Русия е притисната от САЩ/НАТО до собствените си граници, но всяко придвижване на руската армия в границите на собствените й територии Запада лицемерно нарича "струпване на войски". Единствените съседни на Русия държави, които не са в НАТО са Финландия и Украйна. Финландия прие решението да допусне войски на НАТО на своя територия, а в Украйна скоро ще започне да действа мултинационална военна бригада, която ще изпълнява мисии на НАТО, съставена от Полша, Латвия и Украйна.

 

 

__________________________________________________

използвани източници: „Гласът на Русия“, „Правда.ру“

7 Коментари to “Сергей Лавров вежливо прикани НАТО да се махне от границите на Русия”

  1. да си изтеглят петата крадлива колона от България и веднага излизаме

  2. Прав е Лавров,лъжите и двойните стандарти на запада вече омръзнаха на всички!

  3. Приднестровието,Крим,Абхазия,Нагорни Карбах,Южна Осетия са все руска агресия!Не мислеха,че има договорености въобще.

  4. ЛАВРОВ МИ ТОГАВА ЩЕ СИ ВЗЕМЕМ ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ ОБРАТНО

  5. „Неспазване на договореностите“

    Когато някой се разкрие като мошеник пред тебе, никога повече не му вярвай, а се подготви така да отговориш на следващата му подлост, че да съжали дето се е родил на тази Земя !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s