Геноцидът в Газа не присъства в медиите, но статистиката е красноречива…

Вече петдесет дни палестинците, в хода на поредната кървава кампания на Израел, са подложени на зверства, описани от ООН като „безпрецедентни от началото на окупацията през 1967г.“

BtwdQSuIQAAzANr

Кога за последно българските или западните медии излъчиха нещо за случващото се в момента в Газа? Как така докато, според доклад на ООН, на всеки кръгъл час поне едно палестинско дете бива убито от бомбите на израелската авиация, никой в цивилизования западен свят не се възмущава от това? Нима обикновенните хора не са съпричастни със страданията на невинните граждани, чиито жилища, болници и училища са мишена на ционисткия терор? Едва ли. Но хората са съвсем бледо осведомени за мащабите на геноцида, над който са подложени палестинците.

Безразличието на медиите е продиктувано от факта, че все пак това става с помощта на САЩ, които отпускат и отпуснаха и сега „спешно“ огромна финансова помощ на Израел (официално 3 млрд. долара на година) и оръжия на режима в Тел’авив. Другата причина е, че в следствие на световния джихад, финансиран от запада, мнението на повечето хора спрямо мюсюлманите, каквито са палестинците, е негативно. Но тук става за нормални човешки същества, подложени на зверства и военни престъпления от десетилетия насам, които са лишени от правото на собствена държава. Израел заграбва най-ценните ресурси на Палестина и все повече от земите, които според международните договорености са палестински. Дори в хода на поредната си кървава кампания Израел обяви, че ще застроява заселнически жилища за евреи в палестинските земи. Когато правозащитните организации или ООН припомнят, че това е грубо погазване на международното право Израел или ще бомбардира централата на ООН („случайно“) или ще използва обичайната сълзлива риторика, според която всяка подобна критика е „антисемитизъм“.

Геноцида не е преувеличение, въпреки че корпоративната преса никога не би признала за неговото съществуване. Палестинците, подложени на окупация, нямат достъп до вода, лекарства, храни, образование и медицински грижи. В резултат на „антитерористичната операция“, която е едно към едно със зверствата на киевската власт срещу жителите на украинския Югоизток, над 500 хил. палестинчета няма да могат да започнат учебната година. Жертвите на израелската операция вече наброяват (официално) 2,100 души. Медиите пропускат да споменат колко от тях са представители на „Хамас“ и колко са цивилните. На всички е ясно обаче, че 90% от жертвите са невинни жени, деца и мъже. Медиите са особено чувствителни, когато един единствен израелски войник загине, но хилядите жертви от палестинската страна се споменават съвсем дежурно и спокойно.

 

 

 

________________________________

използвани източници: „Independent.ie“, „Informed Comment (by Juan Cole), „AJ labs“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s