Словашкия премиер заяви, че няма да допусне бази на НАТО и че Словакия може да напусне алианса

Робърт Фицо заплаши, че страната може да напусне алианса

220032

Премиерът на Словакия дръзна да защити суверинитета на страната, заявявайки, че никога не би допуснал изграждането на чужди военни бази в страната.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви, че не е съгласен със създаването на военна база на НАТО в страната, и сподели, че в такъв случай би предпочел да се оттегли от политиката. Така реагира словашкият премиер, след като на срещата на върха на НАТО в Уелс беше взето решение да се увеличи военното присъствие на алианса в Източна Европа. Това решение обаче не беше съгласувано с тези държави, а просто беше обявено от САЩ. Експедиционният корпус в Източна Европа ще наброява няколко хиляди войници. Руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че приближаването на инфраструктурите на НАТО към руските граници е неприемливо, припомняйки договореностите след обединението на Германия и приемането й в алианса, той да не се разширява повече на изток. Въпреки това вече в почти всички съседни държави на Русия има военни бази или войски на НАТО.

Премиера на Словакия Роберт Фицо даде да се разбере, че като суверенна държава Словакия има правото да реши сама дали да допусне чужди военни бази на територията си. Фицо заяви още, че „малките държави като Словакия не бива да се замесват в големия геополитически сблъсък между САЩ и Русия“.

Фицо обяви, че по-скоро би напуснал политиката, отколкото би допуснал чужди военни бази в Словакия и заплаши, че в страната може да се проведе референдум за напускането на НАТО. Това обаче е спорен въпрос, тъй като правилата за членство в алианса, които са в нарушение с принципите на хартата на ООН, не позволяват доброволното напускане на страна-членка по нейно желание.

„Бих предпочел да се оттегля от политиката, отколкото да се съглася със създаването на военна база на НАТО на територията на Словашката република“– заяви  Фицо в събота в интервю за братиславския вестник „Новы час“.

„Това, че членуваме в НАТО въобще не означава, че трябва на наша територия да имаме бази с чужди войски. А ако някой се опита да ни принуди да го направим, аз бих инициирал референдум“ – каза министър-председателят на Словакия.

Роберт Фицо нарече санкциите срещу Русия „глупости“, заради които страдат предимно гражданите на Европа:

„Вече получаваме по-малко газ, има заплахи за затваряне на въздушното им пространство, а ако спрат вноса на автомобили? Защо ние трябва да страдаме в името на геополитическата война между Изтока и Запада? Затова се чувствам нервен заради санкциите и мисля, че те са глупости, защото за всичко това плащат обикновените хора“ – смята министър-председателят.

 

 

 

__________________________________

използвани източници: „FBR.bg“, „Новы час“

12 Коментари to “Словашкия премиер заяви, че няма да допусне бази на НАТО и че Словакия може да напусне алианса”

  1. Браво на премиера на Словакия-Роберт Фицо, това е достоен премиер, политик, който мисли за страната си , за хората, а не само за себе си, като нашите.Кога ще се намери тук такъв достоен политик – човек ?

  2. Ние нямаме военни ,ти за бази говориш

  3. чест му прави на човека!шапка му свалям!

  4. Аз също не съм съгласен да има американски военни бази у нас. В краен случай, колкото военни бази има САЩ у нас, толкова военни бази да има България на тяхна територия!

  5. Съществува ли юридическа възможност, ако бъде отстранен от поста си, НЕГО да изберем за премиер на 5-ти октомври, защото сред нашите политически посерковци не се намира подобен избор!

  6. Поредната държава, която отправя поглед в правилната посока.

  7. Браво! не е като нашият Путьо Маринкин,пръв приема всичко ,че и се предлага за още…

  8. Имате грешка в заглавието. СловашкияТ премиер (правилото е: кой – той

  9. Подозирам че скоро няма да е премиер след тези изявления най вероятно е протестиращи да го свалят

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s