Инвеститорите ще търсят правата си срещу банките, които доведоха света до икономическата криза

След като американските власти сключиха сделка с виновниците за световната икономическа криза от 2008г. и те избегнаха правосъдието, група крупни инвеститори са твърдо решени да продължат съдебната битка срещу измамниците

banksters

Група от инвеститори може да продължи съдебната битка с някои от най-големите банки в Европа и САЩ, като към последните са отправени обвинения за нарушаване на антитръстовите закони, чрез фиксиране на цените на кредитни суапове (credit default swaps – CDS), съобщи съдия от Ню Йорк, цитиран от wbponline.com

Ищците твърдят, че, заради действията на банките, са били принудени да плащат несправедливи цени CDS от есента на 2008 година до края на 2013 година. Те обвиняват банките, че са се опитали без много шум да спрат пускането на Кредитен пазар за деривативи (Credit Market Derivatives Exchange -CMDX). Нанесените щети може да достигнат десетки милиарди долари.

„В жалбата се предоставя хронология на поведение, което най-вероятно не е било резултат от шанс, съвпадение, или просто взаимозависимост „, заяви американският съдия Денис Кот.

Съдът обаче отхвърли обвиненията, че банките са се опитали да монополизират търговията.

Сред обвинените банки са големи играчи като Bank of America, JPMorgan Chase, а в Европа – BNP Paribas и Barclays.

Защитата на банките е, че техните действия са били резултат от „независими бизнес решения“, като отговор на глобалната финансова криза.

Съдията по делото посочва, че „финансовата криза трудно ще обясни предполагаемите тайни срещи и координирани действия.“

Финансовите институции са подложени на натиск от бивши инвеститори, регулатори и невъзможността да повишат рентабилността си. Низът от наказания, за нарушения на законите при осъществяване на търговска дейност, само прави още по-нестабилно представянето им през последните години.

 

_____________________________________

използвани източници: „Инфосток“, „WBP-online“

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s