Великобритания ще бъде съдена в Европейския съд за подслушване на журналисти

Подобно на случващото се в САЩ, където ЦРУ призна, че са подслушвани журналисти и конгресмени, във Великобритания избухна подобен скандал. Журналисти от „Бюрото за независима журналистика“ са завели дело срещу страната в Европейскяи съд за правата на човека (ЕСПЧ) след разкрити данни за подслушвани журналисти и натиск над медиите на Острова

shutterstock_191229983

Делото срещу Великобритания е внесено в Европейския съд за правата на човека миналата седмица от журналисти от „Бюрото за разследваща журналистика“.Обвинението се гради върху част от разкрията на бившия служител на АНС и ЦРУ Едуард Сноудън. Разкритията сочат, че държавните агенции по сигурността са получили разрепешение от правителството, оглавявано от премиера Дейвид Камерън да използват секретни програми като Темпора за масово следене и подслушване на комуникациите и събиране на т.нар. „metadata“ на британски журналисти.

Властите в Обединеното кралство са събират подобни данни не само, за да четат кореспонденцията на журналистите, но и да стигнат до техните контакти и източници. Данните са събирани и с цел правителството да бъде в течение с каква информация разполагат медиите и какви публикации и материали подготвят, разкриват от „Бюрото за разследваща журналистика“. Подобни действия целят възпрепядстването на водене на журналистически разследвания и конфенденциалността на източниците, предоставящи информация на медиите и журналистите.

Неотдавна Едуард Сноудън предостави пред ЕС доклад от 12 страници, съдържащ разкрития за масовото подслушване както от американските агенции, така и от агенциите на европейските държави.

В края на миналата година пък „Комитетът за защита на журналистите“ обвини Барак Обама, че неговата администрация притиска медиите, а американските агенции като АНС следят и подслушват журналисти. След обществения и политически натиск службите в Съединените щати признаха, че в нелегалните затвори като Гуантанамо, който Обама пое ангажимент да затвори още през първия си мандат, се използват мъчения по време на разпитите на задържаните, както и че службите са подслушвали американски журналисти и политици.

 За пореден път става ясно, че дори в САЩ и Великобритания медиите не са особено надежден източник за информиране, а правата на журналистите и свободата на словото и медиите се погазват безцеремонно.

 

____________________________________

използвани източници: „The Bureau of Investigative journalism“, архив

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s