Порошенко на инструктаж в Канада и САЩ

Президентът на Украйна Петро Порошенко на 18-и септември пристига от Канада в САЩ на първото си официално посещение, където ще се срещне с държавния секретар – Джон Кери и президента Обама

Untitled

Американското турне на новия лидер на Киев може условно да бъде разделено на две части: за душата – в Канада, и за спонсорски инструкции – във Вашингтон.

Едва ли някъде другаде националистическите киевски власти могат да разчитат на такова топло посрещане, както в Канада. Украинската диаспора там наброява близо 2 милиона души и цялата е напълно напоена с русофобия. Украинският избирателен блок е толкова влиятелен в Канада, че с него трябва да се съобразяват всички политици. Властите на Отава посрещнаха Порошенко с нов пакет от антируски санкции и обещание за помощ, с всичко възможно „в борбата срещу руската агресия“.

Порошенко, на съвместно заседание на канадския парламент, увери канадските си сънародници, че „Украйна е преминала Рубикон… и никога повече няма да се върне в тъмнината на руското минало“. Какво точно е имал предвид, е трудно да се каже.

Всички, естествено, разбират, че основната точка на турнето е срещата с президента Обама. Самият Обама, няколко часа преди пристигането на Порошенко, се изрази много откровено. Приемането на украинския президент в Белия дом, каза той, е един вид послание към Владимир Путин, което ще замени „хиляди думи, както на английски, така и на руски език.“ Тоест, ако Москва не прекрати своите „интриги“, Вашингтон ще харесва Киев още повече.

В Москва руският външен министър Сергей Лавров парира този подход още преди посещението на украинския президент в Съединените щати:

– Белият дом вече обяви, че посещението ще бъде използвано от САЩ, за изразяване на подкрепа за Украйна в стремежа й към демокрация, независимост и стабилност. Надявам се, че това няма да е демокрация по иракски или по либийски образец. И Вашингтон ще подкрепя именно цялата Украйна, а не определена част от украинския политически елит, поел курс към насилственото потискане на част от собствения си народ.

На тази среща, ще се говори не като на междуправителствени преговори, а като повикване на управителя на имението за получаване на инструкции от „собственика“, каза политологът Георгий Фьодоров:

– В Украйна вече се наложи период на почти открито, директно управление на САЩ. Порошенко дойде за военна и икономическа помощ. Украйна като страна е пред почти пълен фалит. Тя се нуждае от сериозни пари. И, разбира се, отново ще се говори за влизането на Украйна в НАТО, в ЕС и ще видим засилване на антируската риторика.

Според експерти, преди Петро Порошенко във Вашингтон стои много трудна задача. Преди изборите в Украйна той се нуждае от мир. А Вашингтон се нуждае от инструменти за натиск върху Русия,, като мирът не влиза в този комплект.

 

 

 

 

_____________________________________

използвани източници: Андрей Федяшин, радио „Гласът на Русия“

One Comment to “Порошенко на инструктаж в Канада и САЩ”

  1. Както се изразява авторът на статията, посланието на Обама е следното:„Москва трябва да „прекрати своите интриги“, за да може Вашингтон да прокарва безпрепятствено пък своите си интриги. Впечатляващо !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s