Whistblower-ите Асандж и Сноудън с нови разкрития, както винаги „безинтересни“ за бг-медиите

Тези дни, почти едновременно, създателя на „Уикилийкс“ и бившия служител на ЦРУ и АНС разкриха нови притеснителни разкрития за незаконното глобално следене на обикновенни потребители на социалните мрежи и интернет, извършвано нелегално от британските и американски служби за сигурност

as

Джулиан Асандж заяви, че „бизнес модела на Google е шпионаж“, а Сноудън разкри, че американското разузнаване предоставя необработена сурова информация на израелските си колеги, което е необичайна практика, но показва зависимостта между САЩ и Израел.Основателят на Wikileaks – Джулиан Асандж сравни Google с Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) и Специалните служби на Великобритания (GCHQ), заявявайки, че технологичния гигант се е превърнал в „приватизирана версия на NSA”, тъй като събира, съхранява и индексира данните на хора.

“Бизнес модела на Google е шпионаж. Компанията прави 80% от приходите си чрез събиране на информация за хора, след което я компилират, индексират, изграждат профили на хората, за да се предскаже поведението и интересите им. След това тези профили се продават на рекламодатели, но и на други”, заяви Асандж.

Джулиан Асандж заяви, че компанията работи по договор с  Американската служба за национална сигурност (NSA) от много време – още от 2002 г.

„Те официално са посочени като част от отбранителната индустриална база от 2009 г. Занимавали са се със системата Prism, където почти цялата информация, събрана от Google е на разположение на NSA”, заяви Асандж. „На институционално ниво, Google са дълбоко ангажирани във външната политика на САЩ”., уточнява създателят на „Уикилийкс“.

Според Асандж, компанията е инструмент на американското разузнаване и я определи като „корпорация на американските служби“, а не като безобидна компания, предоставяща просто полезни услуги в мрежата. 

Междувременно Асандж пусна нова книга, озаглавена „When Google met Wikileaks” (бел. ред. „Когато Гугъл срещна Уикилийкс“. В книгата основателят на Wikileaks описва неговото виждане за бъдещето в интернет и разказва за срещата си с председателя на Google – Ерик Шмид през 2011 г.

„Колегата“ на Асандж – бившия служител на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън направи прелюбопитно ново разкритие относно начина, по който работят американските служби. Сноудън разкри, че АНС „редовно“ изпраща сурова и нередактирана информация на израеслките служби, което е повече от смущаващо и необичайна практика, обяснява Сноудън за „The New York Times“.

Споделяните между правителства поверителни сведения обикновено се редактират, за да се прикрият някои имена или други деликатни подробности, но според бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Сноудън САЩ редовно изпращат на израелския си съюзник сурова информация, която нито се редактира, нито се цензурира. Става дума за споделяне на всякакви форми на комуникация: транскрипции на документи, телекси, факсове, аудиозаписи и разузнавателни данни.

„Това е една от най-големите злоупотреби, на които сме свидетели“, заяви 31-годишният Сноудън, който получи убежище в Русия.

 

 

___________________________________________

използвани източници: „Sky news“, BBC, FBR.BG, „The New York Times“

7 коментара to “Whistblower-ите Асандж и Сноудън с нови разкрития, както винаги „безинтересни“ за бг-медиите”

 1. Хубав и интересен сайт! Днес съвсем случайно попаднах на вас – интересни статии и анализи. Благодаря !

 2. Колко непроверени глупости пишете… Всеки, който разбира от интеренет поне малко знае какво значи да рекламираш в Гугъл и че можеш да рекламираш според интересите на потребителя, които се въждат от сайта, чрез бискеитките. Както и да е, в тоя сайт няма и една читава статия.

  • „Всеки който разбира от интернет“….“какво значи да рекламираш в Гугъл“. Ти въобще схвана ли какво е казал Асандж, „разбирачо“. А като няма „читави статии“ върви другаде.

  • И понеже ми стана жал „чрез бискеитките“…на много елементарно ниво свеждаш, според това доколко осъзнаваш за какво става дума, шпионажа на Гугъл. Хаха, направо се излагаш, професоре.

  • „az“ nicka ti trqbashe da e „az sym maloumen“ 🙂 😀 😀 😀

  • Ето по това можете да ги познаете. Размиват темата във всеки един форум и се изказват, като, че разказват приказка за лека нощ. „АДЛ“ действа с пълна сила. Четете протоколите и си сверявайте часовника.

 3. Нормално е световният диктатор да харчи милиарди за шпиониране, за да е сигурен, че ще може да пресече всяко действие срещу налаганото от него своеволие!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s