Исканията на шотландците са искания и на повечето граждани на държавите от ЕС

Някой каза ли ни какво всъщност искат шотландците?

cf33c4ce2d8ba8c037a681bd0cbeef49

Както винаги корпоративните медии инфантилизираха темата, наблягайки на евентуалните последствия за Великобритания и отслабването на позициите и вмениха, че шотландците искат независимост заради националистически настроения и етническата си принадлежност. Нито една от българските и западните медии (от които преписват и цитират дословно) не спомена какво по-точно искат шотландците. От какво са недоволни и защо искат да напуснат Обединеното кралство? Това, което те искат е същото, което искат и в Каталуния, например. Образование, здравеопазване, повече социална политика. Неща, които ведно със суверинитета на държавите-членки отдавна са изчезнали в рамките на Евросъюза. Заплашени от членството в подчинения изцяло на САЩ и Великобритания ЕС в Източна Украйна се обособиха няколко независими народни републики, чиито жители не искат да стават част от ЕС и НАТО, а да бъдат независими. За това 47% от шотландците поискаха независимост и гласуваха „за“ отделянето на Шотландия от Обединеното кралство. В медиите не се споменаха техните искания, но Лондон отстъпи назад – Шотландия ще получи по-широки права в рамките на Кралството. Грохналия неолиберализъм и безхаберната сателитна политика, диктувана от САЩ на Брюксел обаче са причината евроскептицизма да е толкова голям и тенденцията за неговото нарастване да бъде безспорна. И то в някои държави като Франция, Италия, Германия (уморена да тътри след себе си боксуващата икономика на ЕС и да отпуска кредити на закъсалите държави като Гърция).

Няколко шотландски аргумента „за“ независимостта.

– Според допитванията 64% от шотландците не одобряват премиера Дейвид Камерън и водената от него консервативна политика. Консерваторите имат едва един единствен представител в шотландският парламент.

– Шотландците са твърдо против мерките на Дейвид Камерън, намаляващи или дори блокиращи субсидиите за образование

– Шотландците се опасяват, че здравеопазването в Обединеното кралство ще бъде тотално приватизирано, основания за тези опасения дават политиката, която води Лондон.

– Шотландците не са съгласни с нарастващото неравенство в обществата на европейските държави, нео-консерваторите на Камерън, обаче действат така, че само да увеличат пропастта между отделните социални групи в обществото.

С малка преднина привържениците на оставането на Шотландия в Обединеното кралство победиха. Но Дейвид Камерън и европейските лидери трябва да си вземат поука, а не да си отдъхват, слагайки похлупак над врящия европейски котел, в който безработицата и корупцията добиха рекордни нива през периода 2013-2014 г. Съюз, който все по-очевидно става, че не води политика в интерес на европейските държави и граждани. Отдавна е ясно, че не Брюксел, а Вашингтон диктува всичко. Така, че основния мотив на шотландците да подкрепят независимостта, след като няколко стотин години са били поданици на Кралицата, не е кухия национализъм или пуст инат да не бъдат повече управлявани от Лондон, а безхаберната политика на ЕС. Стана ясно, че поне половината шотландци категорично са „евроскептици“.

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s