Украйна е погубила почти цялата си армия във войната с опълченците

Президентът на Украйна най-накрая призна за истинския брой унищожена техника, убити и пленени военни от украинската армия на заседание пред Върховната Рада

140613125509-01-ukraine-0613-horizontal-gallery

Разкритите кореспонденции на висши военни и служители в президентската администрация от последните месеци бяха окончателно потвърдени. След проведеното закрито заседание на Върховната Рада на 20 септември, украински политици разкриха тревожните данни, които са били оповестени от Петро Порошенко за загубите и състоянието на украинската армия в следствие от „антитерористичната операция“ в Източна Украйна и сраженията между нея и про-руските опълченци.

До момента Киев отказва официално да признае за броят на загиналите и пленените войници от украинската армия, за да не отприщи още по-голямо недоволство сред жителите на Украйна, които все по-категорично започват да негодуват срещу всеобщата мобилизация. От хакнати кореспонденции на хора като полковник В.М. Пушенко и зам.председателя на украинската служба за нац.сигурност Михаил Ковал стана ясно, че официален Киев умишлено вписва убити войници като „безследно изчезнали“ или „дезертьори“, за да не ескалира общественото недоволство и за да не се изплащат компенсации на семействата на загиналите. Това става ясно от писмо на Михаил Ковал до „западните партньори“. Хакерите от „КиберБеркут“ пък публикуваха документи, съдържащи се в имейл-пощата на полковник Пушенко, които разкриваха, към онзи момент, големия брой пленена и унищожена военна техника на украинската армия от опълченците, които се оказват много повече от признатите от официален Киев, и големия брой украински военни, които отказват да се бият срещу сънародниците си в Югоизтока.

Цитиран от онлайн-изданието „Украина“, представител от партията „УДАР“ (на Кличко), пожелал да остане анонимен, разкри че украинската армия е загубила 58% от военната си техника по време на сраженията с опълченците. Това е станало ясно от изнесения доклад пред Върховната Рада.

„58% от украинската военна техника е унищожена. Беше изнесена още информация за загиналите, дезертиралите и пленените, която аз не искам да оповестявам, за да не се деморализира допълнително обществото“, заявил пред журналистите депутатът от „УДАР“.
Друг депутат обаче разкрил и част от данните, изнесени от президента Порошенко, относно броя на загиналите и пленените войници, като цитирал пример, от който останал шокиран:
„Президента каза, че само за четири дни в плен са попаднали почти две хиляди наши военни“, заявил украинският политик.
На фона на всичко това президента Петро Порошенко беше във Върховната Рада, за да убеди депутатите да се съгласят с предоставянето на специален статут на Донбас. Президента заявил, че народните представители следва „да го послушат и да се откажат от войната“, защото в противен случай „Украйна ще загуби половината си територия“. С това става ясно, че Новорусия вече е факт, а „антитерористичната операция“ доведе до отцепването на Донбас – нещо, с което официален Киев практически се примири.
___________________________________________
използвани източници: „УКРАИНА“, архив

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s