За животните, българите и циганите

Изпратено от читател

Untitled

Само преди няколко месеца ягуара Алонсо избяга от зоопарка в Ловеч след като неадекватен служител „забравил да затвори клетката“ на котката. Алонсо заплати с живота си за човешкото безумие и немърливост. Оказа се, че нямало начин да бъде упоен, защото нямало с какво, за това директно бе застреля в главата. Отговорните за безумието започнаха да си прехвърлят топката, а дали служителя на зоопарка в крайна сметка беше наказан вече не знаем, защото медиите забравиха за случая.

Показателно е как ние хората затваряме животните в клетки, изолирайки ги от нормалната им среда в природата, за да им се радваме в зоопарка, но безумията ни не се изчерпват само с това да ги държим затворени. Но това все пак е общоприето в „цивилизования свят“ и възмущаващите се срещу това често се определят като „зоо“ или „еко“ „терористи“.

Смешно е да говорим за „терористи“, докато правителствата на няколко държави са насочили ядрени ракети едно срещу друго и превръщат цели държави в своеобразни „зоопаркове“, чиито народи третират като животни, но това е друга и широка тема.

mima

Кученцето Мима от Дряново, чиито крайници бяха отрязани от продукт на милиони години еволюция, условно наречен „човек“, за „забавление“

След като „Господари на ефира“ излъчиха брутални видеокадри, на които се вижда как група мангали бият зверски с камшик изнемощелия и недохранен кон, който е имал наглостта да падне на земята от умора и отчаяние, темата за правата на животните – имат ли въобще такива и кой отговаря за тях отново излезе на дневен ред. За жалост винаги става след подобни случаи. Когато ненормалник влачи кучето си за забавление с колата си, когато цигани „осиновяват“ кучета от „бойни“ породи, за да ги изпролзват в незаконни кучешки боеве и прочее. Разбира се цялата обществена ненавист се хвърля над „помиярите“, които хапят хората. Защото така е по-лесно. Така никой човек няма отговорността пред въпроса откъде са се появили тези „помияри“. Те не са се появили от небето, а са плод на неграмотността и безчовечието на „стопаните“, които не кастрират кучетата си и когато те народят 5-6 кутрета най-безцеремонно ги изхвърлят на улицата, където средностатистическия „софиянец“ (това е нарицателно) може само да се надява кола да ги сгази или, ако е по-деен да им помогне с някой камък, за да умрат „тия мръсни помияри“. Остава и въпроса как например са разходвани десетки милиони левове, от данъкоплатците, за да се реши проблема с бездомните кучета. Факт е, че докато хората си изхвърлят кучетата по улиците проблема няма да се реши, но какво например направи за 12 г., „Данчето“ в София?! Очевидно нищо.

В България нито честните граждани, нито животните имат особени права. Всичко е само на хартия. На права и закрила се радват циганите, които в 21 в. живеят като полудиваци и пърпорят с каруците си из София. Дори от БХК настояха, че циганите трябвало да се возят  безплатно в градския транспорт. Всякаш не им е безплатен и сега. Очаквам следващата стъпка в „закрилата на правата“ на циганите да е официализиране на правото им да не плащат никакви сметки като за ток и вода, например.

Екзистенциалния въпрос има ли „по-ценен“ живот и има ли някой правото да решава кой може и кой не може и кой е допустимо и ненаказуемо да убиеш отново изниква в съзнанието ми. С какво ягуара Алонсо или коня, който беше пребит до метростанция „Г.М.Димитров“ заслужават по-малко да живеят от глупавия пазач в зоопарка в Ловеч и от групата мангасари, които пребиха коня и заплашиха със саморазправа, когато (слава Богу) им взеха коня и го настаниха за лечение? Гледайки накъде върви човечеството не ме е срам да кажа, че животните са по-добри от нас. Животното убива, за да се нахрани. Животните имат онази неподправена доброта, която ние хората цял живот се опитваме да съхраним в себе си, живейки в свят на материализма, цинизма и борбата за оцеляване. Нашето оцеляване е много по-сложно от това на животните. Но докато ние оцеляваме обричаме и животните и цялата планета на гибел. Ще избиваме делфините в Черно море, защото ни пречели – ядяли от рибата, която може да ни донесе повече печалба! Избиваме слонове и други животни заради кожи и бивници и тн. И какво от това? Та ние в името на печалбата убиваме и цели народи, за да им приберем ресурсите. Какво тук значи някакъв си кон, пребит до метростанцията в София?

Страх ме е да призова за „хуманно“ отношение към животните. Опасявам се, че под „хуманно“ вече се разбират всякакви зверства, но не и това, което би трябвало – да ги пазим и защитаваме, защото отношението ни към животните сега показва, че не заслужаваме да се считаме за по-висши от тях. Нали имаме души, съзнание и съвест, каквито те нямат (така се твърди), но къде са те?!

 

 

Автор: Благой Савов

4 коментара to “За животните, българите и циганите”

  1. Да!Животните са много по-ценни и по-достойни от циганите!

  2. „Гледайки накъде върви човечеството не ме е срам да кажа, че животните са по-добри от нас.“ Поздравявам Ви и споделям мнението Ви!

  3. ……..основна грешка на всички кметове в Република България е,че не задължиха с закон РЕГИСТРАЦИЯТА на домашните любимци-до `90г всички домашни любимци се водеха на ОТЧЕТ-порода,пол,възраст,паспортизация,задължителни ваксини,повод и намордник-няма родено до сега куче,което да не хапе…..комара може да хапе,кучето не може…дрън,дрън,та пляс….А не мога да разбера,защо тормозите Г-жа Фандъкова-проблема с градските „помияри“не е от вчера!Защо си траехте при другите кметове?…..имал съм доста домашни любимци,и най-вече през Живково време,но всичко гореизброено съм го спазвал стриктно,за да не ми отнемат домашния любимец или да ме съдят,ако ухапе някой независимо от възрастта!!!С уважение….

  4. Господин Савов,

    Вие като говорите толкова много за циганите и помиярите да не искате да внушите, че за да сме по–хуманни трябва да пристъпим към кастрация на циганките ?
    Или като плачете толкова много за животните държани в клетка не казвате ни дума за хората затворени в клетката „Газа“ ?
    Съгласен съм с вас, че е крайно време „Данчето“ в София най–сетне да помисли за помиярите, защото те са в по–неизгодна позиция и от пенсионерите – трудно им е да могат да ровят като тях в боклуджиските кофи …

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s