Фалшифициран ли беше референдума в Шотландия?

Имаше ли медийни манипулации и фалшифициране на резултатите от референдума, проведен на 18 септ. за независима Шотландия?

sc

Протеклия на фона на редица тенденциозни репортажи и откровенни манипулации референдум за обявяването на независимостта на Шотландия и напускането на Обединеното кралство премина „успешно“ за Лондон – с малка преднина противниците на независимостта в Шотландия надделяха. Трябва да се върнем поне година назад преди провеждането на референдума. „Би Би Си“, която е първата частна радиостанция в света, беше най-активна в тенденциозното отразяване на настроенията и представяне на предстоящия референдум и положението в Шотландия, която има от какво да е недоволна под управлението на Лондон. За това и премиера Камерън, както бе обещал, потвърди че Шотландия ще получи по-разширени права в рамките на Обединеното кралство.

„Една година преди провеждането на референдума кампанията не беше представена обективно от корпоративните медии. Имаме доказателства за очевидни манипулации и репортажи, насочени срещу „Йес кампанията“ (така бе наречена кампанията на привържениците на независимостта – бел.ред.).“, заявява проф. Джон Робъртсън от Университета на Западна Шотландия.

Тенденциозните репортажи и умишлени внушения не бива да бъдат подценявани, защото те имат ефекта на „социологическите проучвания“ в предизборните кампании. До голяма степен много хора са били повлияни от тях и са променили нагласата си от положителен към отрицателен вот, подтикнати от фабрикуваните аргументи за това какво ще се случи с Шотландия, ако тя най-накрая стане независима. Стигна се дотам, че в свой репортаж премиера на Шотландия Алекс Салмънд беше цензуриран от „Би Би Си“. Ник Робинсън, един от политическите редактори в медията си позволи да заличи отговорът на шотландския премиер на зададен от него въпрос, като в репортажа се казва, че Салмънд вместо да отговори е нападнал медиите. Така на въпроса „защо шотландците трябва да гласуват с „да“ на референдума“ аргументите на премиера на Шотландия биват цензурирани и то чрез използването на нагла лъжа. Видеото по-долу е от репортажа на телевизията, а на това видео се вижда и чува отговорът на Салмънд, който според „Би Би Си“ не съществува.

Граждани на Шотландия и привърженици на националистически организации от цяла Европа изразиха съмнение, че референдума е бил легитимен. Така се стигна до там, че граждани на Уелс поискаха нов референдум за своето отделяне от Обединеното кралство, въпреки неуспеха на общия референдум проведен преди това. Международни наблюдатели изразиха сериозни забележки относно начина, по който са били преброявани гласовете. Според руския наблюдател Игор Борисов референдума не е отговарял на международните стандарти, а гласовете са били преброявани в сграда с мащабите на „самолетен хангар“, поради което е било невъзможно наблюдателите да контролират преброителите достатъчно добре. Многоезичния канал „Russia Today“ заявява в репортажите си изненадата си от „севернокорейската избирателност“ и съмнения за фалшификации на резултатите.

Според премиера на Шотландия Алекс Салмънд причината за това с малка преднина Шотландия да остане в рамките на Кралството е, че лидерите на най-големите политически партии във Великобритания са излъгали шотландците. Лидерите на трите водещи политически партии на Великобритания – Дейвид Камерън, Ник Клег и Ед Милибенд, обещали по-широки пълномощия на парламента на Шотландия, сега са се отказали от тях. По-рано английските политици бяха обещали да предоставят на парламента на Шотландия нови пълномощия, ако народът на Шотландия гласува против независимостта на региона.

В интернет бяха разпространени десетки видеоклипове, на които се вижда как преброителите подменят вота на хората. На това видео например се вижда как преброителката взима цялата купчина с гласове „за“ и ги слага при купчината с бюлетините „против“.

 

 

 

 

2 Коментари to “Фалшифициран ли беше референдума в Шотландия?”

  1. Повече от сигурно е, че световната конспирация е предприела всичко възможно, за да отстрани риска от откъсването на Шотландия ! България е по–малко интересна, но и тук американските маши си знаят работата!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s