Бум в строежа на апартаменти-ковчези в Съединените щати

Властите във все повече американски градове последваха примера на Ню Йорк в политиката за изграждането на „микро-апартаменти“ по-малки от 20 кв.м.

Shocking aerial photos of cramped Hong Kong apartments, Hong Kong - 22 Feb 2013

В Остин,Тексас вече последваха примера на Ню Йорк и фирмите за недвижими имоти преговарят с официалните власти за обособяването на зони, които ще бъдат застроени с апартаменти-ковчези, по-малки от 20 кв.м. След като имотния балон се спука и откакто почти всеки втори американец има ипотека и повече от един заем към банките все повече хора са принудени да понижат стандарта си. Микро-апартаментите, както ги наричат фирмите за недвижими имоти, са една добра алтернатива, тъй като наемът е нисък – едва хиляда долара на месец.

„Готови ли са американските граждани да живеят в подобни колиби и то в 21 в.“, попита риторично Джо Ланейн в последния брой на „Комюнити импакт“.

Програмата за изграждане на подобни селища бележи началото си от времето на президента Джордж У. Буш. Според нея правителството трябва да има възможността да застроява частна собственост без да се съобразява със собствениците, ако земята им влиза в рамките на планирано селище с апартаменти-ковчези, както подигравателно ги наричат гражданите в САЩ. Мнозина психолози обаче предупреждават, че в толкова малки жилища душевното здраве на хората е нарушено и води до риск от психични разстройства, злоупотреби с алкохол и наркотици и домашно насилие.

Социалното неравенство и задълбочаването на социалните и икономическите проблеми е въпрос, тотално пренебрегван от военнолюбивите правителства от времето на Клинтън до Обама. Тези теми рядко присъстват дори в президентските кампании, заместени от темите за „борбата с тероризма“ и „нуждата“ от поредната война в някоя точка на света. Същевременно американския дълг надхвърли 17 трлн.щатски долара.

Но официално тези жилища са предназначени за средната класа, която очевидно се стопява все повече и повече на фона на нарастващото социално и икономическо нарастване на пропастта между бедните и богатите. Най-нуждаещите не биха могли да си позволят наема на микро-апартаментите, който е между 900-1300 щатски долара.

Градове като Ню Йорк, Остин и Сан Франциско са сред тези, които започнаха масовото изграждане на подобни селища, наподобяващи комуни. Въпреки че не се споменава хиляди американци живеят буквално в канализацията.

Oсвен живеещите в тунелите на канализацията под големи градове като Канзас, Лас Вегас и Ню Йорк има десетки хиляди, които живеят в палаткови лагери, спят в колите си. По статистически данни има над 1 млн. деца учащи в държавни училища, които няма къде да преспиват вечер.

 

 

_________________________________________

използвани източници: „Info Wars“, „Daily Mail“

One Comment to “Бум в строежа на апартаменти-ковчези в Съединените щати”

  1. Идеални са жилищата за изродите от уолстрийт, доживот там заедно с господарите си

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s