Украйна беше „домакин“ на един зрелищен сблъсък, който бе спечелен от Русия

Драмата приключи

Untitled

Украинската драма е към своя край. Кой какво си взе от Украйна и как ще си я поделят „големите“ оттук насетне е въпросът, който стои на дневен ред.С наближаването на зимата, както се очакваше, Европа започна да смекчава позициите си. САЩ няма да „стопли“ европейските си сателити и това е ясно на всички. За това след преговорите между Русия, ЕС и Украйна еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер състави план, според който Русия да доставя газ на Украйна през идната зима и пролет, като тя от своя страна ще направи това, което под натиска на Вашингтон, отказваше да направи – да започне да погасява дълговете си към Русия. ЕС излезе с позицията, че Украйна вече трябва да започне да плаща за газа, който е получила и потреблявала. Поне 2 млрд.долара от газовия дълг на страната трябва да бъде изплатен, обяви Йотингер.

Пропагандната война затихна и след края на войната в Югоизтока, която за щастие не продължи чак толкова дълго. Въпреки че беше кратка обаче по време на т.нар. „антитерористична“ операция загинаха около 3 хил. цивилни, отчете ООН. Това стана след бомбардирането на жилищните комплекси, инфраструктурата и сгради като болници и училища със снаряди, балистични ракети и авиацията. Киев се споразумя за прекратяване на сраженията, а през цялото време на сраженията не посмя да атакува Крим, който беше присъединен към Руската Федерация. Същевременно около 58% от украинската военна техника беше унищожена по време на сраженията между армията и опълченците. В деня, в който правителството в Киев подписа асоциацията на страната с ЕС беше даден специален статут на непокорните Донецк и Луганск, което е показателно. Европа не иска повече да има нищо общо с гражданите, които са готови по-скоро да воюват и загинат, отколкото да признаят марионетното правителство в Киев и да се съгласят с присъединяването на страната към НАТО и асоциацията с ЕС. Европа знае много добре, че в Украйна народа е разделен почти на две, а още повече – голяма част от населението са етнически руснаци. Асоциацията с ЕС обаче е малко странна. Европа практически получи достъп до украинския пазар, но блокира украинския износ. Фактически, Украйна няма да спечели много от асоциацията, но основната цел – геополитическата преориентация на страната и икономическото й подчиняване се осъществи. С разрушения промишлен комплекс на страната обаче тя не е чак толкова привлекателна вече. За това първата работа на Жан Клод Юнкер и новата Еврокомисия бе да наложи блокиране на приемането на нови държави-членки в ЕС поне до 2020 г. Киев използваше съседството на Украйна с Русия, за да изнудва от една страна Европа – чийто газови доставки са блокирани заради Украйна, а от друга Русия – заплашвайки с отменяне на неутралния извънблоков статут на страната и присъединяване към НАТО. Пропуска на Киев е, че те не са основния фактор в преговорите, които се водят от Брюксел-Вашингтон-Москва. Освен това държави като Франция, Германия и Италия вече заявиха, че са против присъединяването на Украйна към алианса и евросъюза. Още преди няколко месеца Жозе Мануел Барозу заяви (без да дефинира), че „Държава като Украйна няма място в ЕС“.

И така – Украйна изгуби безвъзмездно подарения от Хрушчов Крим, Луганск и Донецк (Донбас), което беше основното искане на опълченците, за да хвърлят оръжието и да се приберат у дома. Именно Югоизточна Украйна генерираше поне 60% от целия БВП на страната. Югоизтока е икономически зависим от Русия. За това под декора на една махленска и цинична пропаганда той беше обект на зверски бомбардировки. Хунтата в Киев, провеждайки операцията, ръководена директно и съвсем нескрито от господин Бренан, шефът на ЦРУ, унищожи най-важния си регион. Западните „енергийни вампири“ като Ексон Мобил и Шел ще останат с пръст в устата, въпреки че получиха апетитни концесии да дупчат и да прибират над 90% от печалбата от добития газ.

И какво остана на Киев? Никой вече не говори за „Евромайдана“, защото нищо не се промени след него. Режисирания по холивудски кървав развой на събитията доведе единствено до смяната на един олигарх с друг, който обаче да служи на Вашингтон. „Евромайдана“ все още е в центъра на Киев, но правителството се чуди как по-елегантно да разгони хората, които все още протестират за промяната на Украйна.

Западната преса срамежливо започна да споменава за зверствата в Югоизточна Украйна. Заговори се за откритите масови гробове, за щетите от зверските бомбардировки. Накъде да се завъртят очакват и нашите медии и често гостуващата и добре позната (защото е едно кресливо малцинство) агентура. Ситуацията много напомня на август 2013г., когато САЩ обяви, че ще бомбардира Сирия (сега си намериха оправдание защо да го направят, впрочем). Тогава хора като Соломон Паси и „президента“ Плевнелиев заявяваха, че подкрепят бомбардирането на Сирия. Само след седмица-две обаче САЩ и Русия се договориха режима в Дамаск да предаде химическия си арсенал (който през годините изгради с помощта на държави като Франция, Великобритания и Германия, които продаваха прекурсорите и химикалите) и изведнъж военнолюбците у нас млъкнаха. Сега ще се успокоят и за Украйна.

И „Южен поток“ ще има и тогава десетината кресльовци, които обикаляха всички медии, за да обясняват, че той е „ненужен“ и за България и за Европа (крайно малоумна теза, която не съвпада с позициите дори на Брюксел, който замрази проекта не заради това, а за да окаже натиск над Русия, което по-скоро беше част от санкциите срещу нея) ще „забравят“ какво са приказвали. Както забравиха за „сваления от Русия“ малайзийски „Боинг 777“, например. На тристранната среща на 26 септември беше обсъден и „Южен поток“. След срещата стана ясно, че Брюксел е готов „на отстъпки относно проекта“. И ако теглим чертата нещата изглеждат така:

Украйна. Закотвена тотално. Изгуби ключови региони и градове като Донецк, Луганск и Крим. С бомбардирането им изгуби практически и целия Югоизток, тласкайки хората към Русия. С това Украйна загуби цялата си промишленост и 60% от БВП. Украинската гривна тотално се обезцени, газ няма – евентуално по милост зимата ще й се отпусне на завишена цена. Най-вероятно от няколко европейски държави, които го купуват от Русия и ще й го препродадат по-скъпо, защото „приятелите са си приятели, ама газта е с пари“. Украинската армия е в тотален колапс. Киев не може дори да изхрани войниците, които до вчера пращаше на война срещу собствените им съграждани и криеше реалния брой на загиналите, за да си спести компенсациите и ескалацията на общественото недоволство. Една от „съставките“ в мизерния порцион на редовия войник в Украйна се оказа, че е богатия иначе на протеини – червей. Тъжно или смешно (на войниците едва ли им е смешно), военните им дойде до гуша и обявиха, че са готови на протести. По данни на украински политици около 58% от украинската военна техника е или пленена или унищожена. Сега Петро Порошенко практически въведе извънредно положение в страната, знаейки че зимата го грози ново въстание на още по-отчаяните украинци, които усетиха, че нещата не само не се подобриха, но и се влошиха, вероятно е да измръзнат, а от ЕС и САЩ получиха само красиви обещания (и няколко пирожки от Виктория Нюланд). Така че, Порошенко се готви за нова война – „у дома“, в Киев.

ЕС и САЩ. ЕС не спечели нищо от това, че налагаше санкции на Русия под натиска на Вашингтон, които както отбелязаха от „Фич“ и МВФ вредят основно на европейските граждани и Европа. Влошаването на отношенията между Русия и Европа са основната цел на САЩ, защото по този начин предотвратяват на разрастването на ЕС като техен собствен конкурент, а ролята на ЕС е да държи държавите-членки под контрола на Вашингтон. За това икономическите и енергийните отношения между Русия и Европа трябва да бъдат влошавани чрез изкуствено генерирани „доводи“. САЩ спечели това, че инсталира марионетно правителство в Киев, което макар и трудно, най-вероятно ще преживее идната зима и ще се надява да изкара още поне една година на власт, за да изпълни още от желанията и „препоръките“ на новите си „партньори“. Главната цел на САЩ обаче да изкара войските на НАТО на границата на Русия, на броени километри от Москва обаче се провали. За това и изключвайки очакваната риторика никой не се изненада от присъединяването на Крим, където е базиран руския черноморски флот, и практическото отцепване на Донбас. Това е нова буферна зона, но наистина тя е далеч по-близко до границата на Русия, отколкото беше преди, когато Украйна беше със статут на извънблокова държава.

Русия. Москва изненадващо спечели най-много въпреки че отново беше натикана в собствените си граници и принудена да се отбранява именно пред тях, защото „червените линии“ на Вашингтон за Русия, според официалната доктрина на САЩ за Русия, са на границата на Русия. Русия си върна Крим. Донецк и Луганск се отцепиха. Новорусия е факт. Русия се отърва от вечно гладната Украйна, която получаваше газ на безценница и дори не го плащаше редовно. Не е сигурно, че след 2020г. въобще Украйна ще се присъедини към ЕС, така че все още нищо не е загубено. Виждаме, че дори за седмица-две нещата придобиват резки завои. Така е в голямата геополитика. А до 2020 г. има 5 г., през които ще се случи какво ли не. Най-вероятно Вашингтон няма да успее цели 5 г. да държи властта в Киев. Тези 5 г. бяха нужни на САЩ, за да блокира руския енергиен износ и да използва шистовия газ, за да измести Русия. Европа обаче не иска подобна алтернатива, защото не й е изгодна. Залежите в Източна Украйна пък едва ли скоро ще може да бъдат експлоатирани от американските компании. Собствените залежи на САЩ, които даваха шанс на страната да измести за няколко години Саудитска Арабия и Русия като износител на газ номер едно също се оказаха доста по-малко от очакваните. Русия си запази енергийния пазар, „Южен поток“ няма алтернатива и ще бъде изграден, което означава, че веднъж завинаги Украйна ще изгуби възможността под натиска на САЩ (или заради собствени капризи) да саботира доставките на руски газ до Европа. Владимир Путин консолидира народа около себе си като не отстъпи по украинския въпрос и на милиметър, като върна Крим в рамките на Русия и подкрепи рускоезичното население в страната. По последни данни 85% от руските граждани подкрепят Владимир Владимирович Путин. Последните местни избори показаха, че „Единна Русия“ е най-силната партия в страната. На този фон изглеждаше комично организирания от американското посолство митинг- 2 в 1 „в подкрепа на сексуалните малцинства и Украйна“.

Казвах ви – всичко е интереси. Оставете емоциите и се наслаждавайте на тази зрелищна игра – геополитиката.

А сега е време отново да обърнем вниманието си към Сирия.

10 коментара to “Украйна беше „домакин“ на един зрелищен сблъсък, който бе спечелен от Русия”

 1. Създаване на конфликти и марионетни правителства е трайна практика на Америка ! Но с последния създаден от нея конфликт не сполучи,защото не разчете правилно икономическите,а не военно стратегически фактори ! Само „горките“ глупави украинци не можаха да се усетят !!! Само абсолютен лумпен би си помислил,че Германия ще тръгне сама срещу себеси загърбвайки десетките милиарди евро инвестирани в разработваните от Русия газови находища,за да може да купува на преференциални цени газта и не само нея а и петрол ! А и кой ненормалник иска да загуби сто и петдесет милионен пазар и да си има разправия с Руснаците при положение, че 70% от икономиката му зависи от руския газ.
  А да и всички май забравиха,че идва и най големия съюзник на Русия зимата !!! А кой може да достави така важния за оцеляването на 40-50 милиона умиращи от студ глупави Украинци,ами определено не е „майчица“ Америка,а Русия или Германия,но този път на едни други цени,които фалиралия глупав украинец не може да си позволи,което означава студ и респективно недоволствооооо ! И ето ти про Американското правителство по живо-по здраво си отива,само дано да е мирно и тихо в което аз лично се съмнявам !
  Не съм русофил или нещо от сорта,но този път тези зад океана здраво се осраха.
  Това е по мое мнение,допускам и да не съм прав,но така виждам аз нещата !!!

 2. Струва ми се че страни като САЩ и Русия винаги ще бъдат на чело каквото и да става. Те са големи и доста властни.Винаги се борят за власт и се мислят за всезнаещи и всевишни.Така че не ме учудва , че и тук Русия е победила.Няма лошо в това, развита страна е ,само да не страдат невинни хора.Радвам се че ни пишете споделихте всичко това, надявам се да продължавате да го правите.Всеки се бори за своте граници и ако няма никакъв консенсус, то не знам какво ще се случи.

 3. доста едностранчив коментар, който натиска в една посока. Просто не се прави така, ако искаш да си обективен! Но ако искаш да се харесаш на конете с капаци и на работодателите ти, които са ясни, се прави наистина така. Е, това не е моят прочит на събитията, което може да ме направи самотен в морето от зомбирани или ограничени хора

 4. Проблемът с икономиката на България не е зависимост от американското правителство или изобилието на руски агенти в страната. Проблемът е в бандата чутури, които контролират икономиката на България. Тази банда беше инсталирана на власт през 1944 г. на щиковете на огромна чужда армия, а през 1989 г. мина в сянка с помощта на американското правителство, от което в замяна е зависима. Това което докара България да е най-бедната страна в Европа е, че тази престъпна банда се състои от бивши политически полицаи, които почти нищо не разбират от икономика, и вече 25 години още не са се научили. За тях най-важният икономически принцип е не колко блага ще бъдат създадени от известна стопанска активност, а дали тази активност ще бъде контролирана от тях. В резултат, способностите и трудът на българския народ се прахосват по невероятно безобразен начин. Единственият изход от последното място в Европа е, българите да се избавят от тази престъпна банда. Това, за съжаление, е крайно трудно, тъй-като корените на бандата са в Русия от една страна, а от друга – тя управлява с подкрепата на американското правителство. Но не е невъзможно! За да постигнат това, българите трябва да изострят своето усещане относно кой работи за едрия капитал, контролиращ България чрез американското правителство, а също не по-малко важно – кой е агент на руското правителство. Последния фактор е по-труден, а е бил критичен за трагедиите на България в близкото минало. В тази колона агенти някои са служили дирекно на едрия капитал, докато мнозинството са правили това чрез служене на Съветския Съюз. Ако българското общество не беше разцепено, а се беше изправило, единно и въоръжено както Финландия, със 100 хилядна армия на Дунава, то много вероятно Червената Армия би го подминала. Въпреки че този сценарий изглежда фантастичен, той е напълно реален, тъй-като Червената Армия вече яко е закъснявала с поставената ѝ задача да окупира половин Европа. Едрият капитал би се принудил в този случай да коригира малко своите планове по разделянето на Европа, и в Ялта България би останала извън Съветската зона, може би зависима като Финландия, но свободна. Моят апел към служителите на бандата чутури, чиято задача е да оспорват и усмиват такива анализи, е замислете се за съдбата на България, тъй-като една заможна България би ви дала повече материално, да не говорим за духовно, отколкото бандата ви плаща. Една нация, която следва този прицип е Норвегия – сега най-богатата страна в Европа.

 5. Правителството в България казва това което му заповядат от – тук обаче започва големия проблем. Брюксел ли да слушаме, Вашингтон ли да слушаме. Тук дори не става дума за някакви облаги за изтерзания ни народ, а просто за кошмарен страх. Политиците ни стават смешни. Днес казват едно, утре сменят мнението. Накъдето повее вятъра натам се въртят, а лошото е че вятъра променя постоянно посоката 😉 Иначе държавата ни е фалирала и няма никаква перспектива за оправяне. Няма кой да излее необходимите милиарди за възстановяване на поне част от производството за да има реални работни места и реална икономика, а не икономика на вноса и увеличаването на външния дълг 🙂 Българина винаги се е спасявал сам. Така е и така ще бъде занапред!

  • Брюксел и Вашингтон са едно и също – в това отношение нямате проблем. Проблемът е, че искате да слушате някой друг, а не себе си.

 6. Много интересен коментар и най-важно – точен, аналитичен и обективен.

 7. Продажбата на демократични фетиши на крайно нуждаещи се приключва. Обективната реалност на нуждата на ЕС от енергиините ресурси на Русия и на необходимостта от спокойствие в региона отрезвиха Европа и помогнаха косвено, чрез това споразумение, да се освободи от нелогичното поведение налагано отСАЩ? Защото ястребите искат плячка, искат Европа на границата на конфликт С Русия. Защото задълбочаващо се сътрудничество между Берлин и Москва ги прави нервни и зли. Губят хегемонията си. PAX AMERICANA се превръща все повече в илюзорно видение. А папагалите да не мислят, че са част от ятоото ястреби, те са там за слугинаж. Има ли българин, на който да не му е ясно , че скъпия ток идва от американските ТЕЦ1и 3 и от прословутите ВЕИ. Да не се крият зад зле прикрити лобистки договори, да излезнат на пазара и да продават на конкурентни цени. Да видим кой ще купува. Защо Германия изгради Северен поток, за да купува по скъпо и да езависима отПолша? Защо ние заедно с Италия, Унгария, Словения и Австрия имаме нужда от Южен поток?Каква е алтернативата предлагана от САЩ?

 8. Впеатлен съм,страхотен анализ показващ действителноста в момента,надявам се искрено раздвоеният между еврейските лобита Обонго да започне да прави още повече грешки които да доведат до тоталния колапс на тази АНТИЧОВЕШКА ДЪРЖАВА

  • много истина да видим сега какво ще кажат така наречените демократи от София.Защото София НЕ Е БЪЛГАРИЯ.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s