Унгария спря газа за Украйна за неопределен срок

Унгарският газов оператор FGSZ е спрял доставките на газ за  Украйна без предупреждение

362968_Viktor-Orban

Унгария е врътнала кранчето в четвъртък миналата седмица, а в съобщението на унгарския газов оператор се посочва, че спирането е до неопределен срок. Официалната причина, която газовия оператор изтъква в официалното си съобщение е „технически проблеми“.Причината, разбира се, е съвсем друга.

„Унгария спря газа за Украйна под натиска на Москва“ – това написаха от „The Guardian“, посочвайки ролята на унгарския премиер Виктор Орбан, който отдавна се закани да предприеме този ход, отказвайки да замесва Унгария в конфликта между Запада и Русия в Украйна. Самия Орбан заяви, че

„Унгария не може да си позволи да загуби Русия като партньор, нито да разхищава собствените си запаси от руски газ“

Унгария спира ре-експорта на руски газ за Украйна само седмица след като Владимир Путин предупреди, че е възможно да бъдат прекратени доставките на газ за държавите-членки на ЕС, които го купуват от Русия и го препродават на Украйна, която е натрупала огромен дълг към „Газпром“. Киев отказваше да започне да погасява задълженията си, но след тристранната среща, проведена миналата седмица между ЕС-Русия и Украйна, комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за пореден път заяви, че Киев е длъжен да започне незабавно погасяването на задълженията си. Според Йотингер Украйна следва да изплати поне 2,3 млрд. щатски долара от общия дълг, който е натрупала за доставен и потребляван газ. 

Тъй като през годините Украйна получаваше руския газ на изключително ниски цени – много под пазарните, сега когато „Газпром“ обявиха, че с оглед на събитията и украинската криза цената следва да се нормализира според пазарната, официален Киев отказа да започне да погасява дълговете си, изтъквайки че не е справедливо цената да бъде нормализирана, а Арсений Яценюк обяви, че „Русия иска да замрази Украйна“.

 

_______________________________________

използвани източници: „Стандарт“, „Накратко“, „The Guardian“, ITAR-TASS

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s