А кой ще ни спаси от Обама?

Кампанията на Барак Обама не е срещу „Ислямска държава“, а подновена агресия спрямо Сирия и възобновяването на опитите да се свали Башар Асад, който успя да удържи няколко години във войната срещу джихадистите. Иронично е, че през тези години Асад беше единствения, който воюваше срещу тях. „Ислямска държава“ е новата „Ал Кайда“ – новата причина на САЩ да продължи да се меси в Близкия изток

obun

Обама е някакъв месия. Две години водеше вътрешна война със себе си – трябва ли да се въоръжава въобще наемническата въоръжена опозиция в Сирия, воюваща срещу правителството на Башар Асад, или не. Милиони долари (само официално) бяха отделени за наемниците, тогава когато Барак Обама играеше по свирката на warmonger-ите и републиканските неокони и ястреби като „пътешестващия“ Джон Макейн.

Обама заявяваше, че парите, оръжието и обучението са само за „умерените“, каквито например се считаха Сирийската свободна армия, която фактически извършва същите зверства като фронт ан Нусра и ИДИЛ. Причината въоръжената коалиция от наемници да се разпадне не е чистата съвест на едните, които не са съгласни с кланетата, отвличанията и зверствата на джихадистите, а далеч по-прозаична и „човешка“. Тук става дума за печалби, според американското разузнаване, от поне 3 млн. щатски долара на ден. Приходите идват от отвличания, продаване незаконно на петрол и подобните обичайни дейности на фанатиците. Този бизнес трябва да бъде преразпределен. Всеки иска своето. Освен това наемниците и организациите са единни срещу Асад (преди да започнат да се избиват по между си), но кой ще управлява след евентуалното му сваляне? Обама ту се караше със саудитците и турците, ту с неохота или не, се съгласяваше да се финансират, обучават и въоръжават наемниците. Сега Обама направи две шокиращи признания че

– нямал конкретен план за Сирия

– подценил е ролята на ИДИЛ, което си беше откровенно признание, че помощта на САЩ, Запада и арабските им партньори често е стигала до най-яростните и кръвожадни екстремисти.

Обама отново се пусна по пързалката макар и да не му се искаше. Здрав шут му дадоха по пътя надолу неоконите и републиканците, които заплашват дори да го свалят от президентския пост. Обама е в сложна ситуация. Той не може да убеди дори собствените си граждани, че знае какво трябва да се направи, но е тръгнал за пореден път да спасява света, какъвто „демократичен“ дълг твърди, че има всеки американски президент. Обама надмина Буш по някои параграфи. Той успя да изсипе бомби над повече държави от военнолюбивия син на Джордж У.Буш, който пръв осъзна стратегическото значение на Ирак и нуждата от иракския петрол. Сега преди да се изтеглят от Ирак, американците си изфабрикуваха нова причина да продължат да контролират Ирак с оглед нахлуването на орди от хиляди ислямисти от ИДИЛ на чисто нови американски джипове и завладяването на 40% от територията на Ирак и тринадесет от нефтените находища на страната. Всичко това се случва под носа на американските и коалиционните сили, които разнебитиха Ирак за няколко седмици и са там от 2003г. насам. Странно, нали?

Съединените щати са последните, които могат да влизат в ролята на „спасители на света“, която продължават да играят, но става все по-абсурдна и неподходяща роля. Обама е слаб актьор и повече от половината американци не му се доверяват вече. Ужасно нисък рейтинг. 72% от американците заявяват, че не вярват, че Обама ще изпълни обещанието си да не намесва САЩ в нова сухопътна офанзива. Просто не би било присъщо за Вашингтон.

Трябва да си спомним, че и Осама Бен Ладен някога беше тиражин като „антисъветски боец за мира“, когато след гениалното хрумване на Збигнев Бжежински САЩ започна да въоръжава и подкрепя муджахидините в Афганистан, ръководени от Ладен и по-късно превърнали се в „чудовището Ал Кайда, най-големия враг на Америка“.

Статистиката показва, че повече американци са загинали от инциденти с оръжия или лекарска немърливост, отколкото от тероризъм. Съотношението е около 2000% в полза на оръжията и медицинските грешки. За какво отидаха толкова трилиони долари, платени от американските домакинства в „борбата срещу тероризма“ ? Това е труден въпрос, но ако се замислим можем да дадем някои предположения. Само трябва да изходим от това, че благородните намерения, които Америка прокламира, са само куртоазия. Целите са други и това е ясно на всеки средноинтелигентен човек, дори на зрителите на „Си Ен Ен“.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s