Рано или късно терористите ще се сдобият и с ядрени оръжия – Ноам Чомски

От години насам американския дисидент Ноам Чомски предупреждава, че „човеството виси на косъм“ откакто Съединените щати пуснаха атомните бомби над Япония и заради непрестанното увеличаване на американския ядрен арсенал, което подтиква техните конкуренти също да трупат ядрено оръжие, за да могат да се защитят от тях

0412-controlling-nuclear-weapons-material.jpg_full_600

Настоящата публикация е сбор от извадки от две статии на проф. Ноам Чомски – „Да посрещнем ерата на терора“ и „Наследството от Хирошима и съвременният тероризъм“.

Две напълно актуални публикации. Световните суперсили продължават да трупат ядрено оръжие, подтиквани от отказа на САЩ да следва договора за неразпространение на ядрени оръжия. В същото време станахме свидетели на чудовището, създадено от американското, британското и техните арабски съюзници, наречено „Ислямска държава“. Организацията набързо превзе над 40% от окупирания от Коалиционните сили Ирак, оглавявани от САЩ от 2003 г. насам. До колко още ще се развие тероризма? Според Чомски, рано или късно подобни организации ще се сдобият с ядрено оръжие.

 

„Военните разходи само на Съединените щати се равняват на  общо на световните разходи за военни цели, а търговията с оръжие на 38-те северноамерикански компании за оръжие (едната базирана в Канада) заема 60% от световняи пазар на оръжие. Правят се многобройни опити за стабилизирането на човечеството, защото оцеляването му виси на косъм. Досега най-сериозно постижение в това отношение е Договора за неразпространение на ядрено оръжие, който влезе в сила през 1970 г. През май 2005 г. Обединените нации проведоха заседание на регулярната конференция, която на всеки пет години  следи за изпълнението на договора. Оказва се, че споразумението е пред провал, защото ядрените държави не са в състояние да следват ангажиментите си по чл.6, според който те трябва на добра воля да редуцират ядрените си арсенали. На челно място сред държавите, които отказват да следват чл.6 са САЩ. Бившия президент Джими Картър тогава остро осъди САЩ и ги определи като: „Главен виновник за разпаданен а Договора за неразпространение на ядрено оръжие“.“, пише Чомски.

Ноам Чомски цитира мнението на някои бивши министри на Съединените щати.

„Според Робърт Макнамара – бившия военен министър на САЩ в кабинета на президента Кенеди, ядрената политика на САЩ е „позорна и престъпна, застрашаваща нас и целия свят“ и създава прекомерни рискове от „случаен и инцидентен ядрен сблъсък“, но също и за ядрена атака, която е дело на терористи. Макнамара споделя мнението на Уилям Пери – министъра на отбраната по времето на Клинтън, според когото „опасността в близките десет години терористите да се сдобият с ядрени оръжия и да нанесат удар по американски обекти надвишава 50%“.“

Ноам Чомски аргументира мнението, че ядрения сблъсък между САЩ и Русия е „неизбежен“, а опасността от това компоненти от американския ядрен арсенал и руския да попаднат в ръцете на терористи е сериозна и е нещо, което рано или късно ще се случи.

„При сега действащите стратегически модели е „невъзможно да бъде избегнато прибягването до използване на ядрени оръжия“ – това е мнение на Майкъл Макгиър – бивш стратег на НАТО. В следствие на избрания стратегически модел на САЩ „животът в Америка е в пряка зависимост от прецизността на руските сигнални системи. След рязкото увеличение на американските ядрени програми, които нарушават стратегическия баланс се стигна до положение, в което опасността Русия да възпламени положението още при първото предупреждение за атака. Друга причина за тревога е в един или друг момент ядрените оръжия да се окажат в ръцете на терористични групировки. Вероятността това да се случи в САЩ не е голяма, но е на лице. Ядрения арсенал на Русия пък е пръснат из цялата й огромна територия, което налага постоянно прекарване на ядрени материали. Това непрекъсното предвижване създава голяма опасност, защото ахилесовата пета в охраната на ядреното оръжие е именно транспортирането му. При транспортирането от едно до друго място има голяма вероятност те да станат обект на терористичен грабеж. Разумно ще бъде Обединените нации да се вслушат в гласа на едни от най-изтъкнатите и уважавани ляво мислещи хора от преди петдесетина години – Бъртранд Ръсел и Алберт Айнщайн, според които човечеството трябва да избере да продължи да се въоръжава и да се самопогуби или да оцелее, отказвайки се от войните.“, заключава американския професор по лингвистика.

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s