Порошенко „забрави“ да благодари само на България

Президентът на Украйна благодари на Румъния и Молдова за това, че ще лекуват ранени украински войници и са внесли средства в доверителния фонд, създаден за целта

Untitled

Докато петдесет болници в България са пред фалит, столичани разчитат на едва дванадесет линейки на т.нар. „бърза помощ“, а бюджета на здравната каса не достига, България реши да отдели 500 хил.лв. за лечението на ранени украински войници в хода на „антитерористичната операция“ в Източна Украйна.Инициативата дойде от президента Плевнелиев, който отдавна се трансформира от кадър на ДКМС и БКП в горд проповедник на „евроатлантическите ценности“.

„България ще подкрепи с 500 хил. лева доверителния фонд за лечение на украински военнослужещи.“, заяви на срещата на върха на НАТО в Уелс през изминалия месец българския президент.

За лечението на украинските войници, участвали в сраженията срещу опълченците, но и в зверските бомбардировки над цивилното население, над инфраструктурата на градове като Донецк и Луганск, болниците и училищата, поеха ангажимент да се погрижат и Виктор Понта – румънския премиер и Юри Леанка, молдовския премиер. На тях Петро Порошенко отправи своите благодарности, както преди това благодари на САЩ, Германия и ЕС за „подкрепата им за Украйна“ по различни поводи.

„Ние сме съседи, отношенията между страните ни се развиват динамично и трябва да се гордеем, че в един и същ ден – 27 юни – подписахме асоциацията с ЕС“, заяви Порошенко, обръщайки се към лидера на Молдова.

Петро Порошенко изрази благодарност и към Румъния, която редом с Молдова щяла да бъде като „мост“, през който Украйна ще успее да се присъедини към ЕС, което звучи абсурдно.

„Ще кординираме нашите позиции в сферата на сигурността, но и в икономическото сътрудничество и ще използваме всички възможности, които се откриват пред.“, обърна се към Понта украинския президент и добави че „Румъния и Молдова може да станат моста по пътя на Украйна в ЕС“.

Обикновенно раздаваме територии, ресурси и се отказваме от собствените си интереси „за едното мерси“, но в случая и това не получихме. Впрочем, този път в преносен смисъл, Бойко Борисов се закани да скъса ушите на Росен Плевнелиев, за това че на въпросната среща в Уелс освен половин милион лева за ранените войници на режима в Киев обеща и България да увеличи разходите си за военния бюджет до 2%. Борисов се коментира, че „който обещава, той да плаща“, отбелязвайки че фалиралата ни страна не може да си позволи да заделя толкова голяма част от брутния си продукт за отбрана.

 

 

Използвани източници: „2000.ua“

3 Коментари to “Порошенко „забрави“ да благодари само на България”

  1. Плевналиев за сетен път показва, че е марионетка която защитава чужди интереси. Той е срам за всички българи

  2. Потрошенко е кървав диктатор, който ще бъде съден едни ден. Както и бг политици лекуващи воннопрестъпниците от Киев за сметка на бедните бг граждани Тези престъпления няма да бъдат забравени.

  3. Мисля, Опороченко е знаел, че това му поведение съответства най–добре на настроенията в България !
    А бат БЕйко ще къса уши, защото вероятно е имал намерение да изпрати парите на семействата на пострадалите еврейски войничета от операцията в Газа.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s