Завръщането на руската армия

До 2014 г. Владимир Путин успя да укрепи руската армия до най-високото ниво от падането на СССР насам

1024px-Russian_Air_Force_Sukhoi_T-50_Aoki-2_0

Една от основните цели на руския президент беше възстановяването на руските въоръжени сили, които се намираха в незавидно положение след разпада на Варшавския договор и Съветския съюз.Путин беше наясно, че слабата армия на една държава я превръща в мишена за външен натиск и вътрешна нестабилност. На таз годишния „Ден на защитника на Отечеството“ Владимир Путин заяви следното:

„За да гарантираме суверинитетът си ние трябва да имаме надеждни въоръжени сили и това трябва да е сред нашите приоритети. За нещастие настоящия свят е далеч от мирен и сигурен. Едни конфликти приключват, само за да ги заместят нови още по-задълбочени. Несигурността расте в много региони на света.“

Това далеч не бяха празни приказки.  Русия успя да подсили армията си под водачеството на Владимир Путин и тя достигна най-голямата си численост и боеспособност от падането на СССР преди повече от две десетилетия до наши дни. Русия води политика на увеличаване на бюджета за отбрана всяка година като увеличаването на военните разходи трябва да приключи до 2020 г., но то може и да продължи, имайки предвид че НАТО увеличава военния си бюджет в огромни размери, а вече е струпал войски в почти всички съседни на Русия държави. Светът наблюдава всичко това със затаен дъх.

Запада и по-конкретно САЩ бяха свикнали да гледат на Русия като „Горна Волта с ядрени ракети“ с неособено надеждна армия до идването на Владимир Путин. Вашингтон има защо да се притеснява. Всичко това се промени и конвенционалните въоръжени сили на Русия вече се приближават до мощта, която им прилягаше през годините на Студената война. Освен това, не на последно място, трябва да се отбележи факта, че Русия и Китай изграждат своя военно-икономически алианс, който има потенциала да отправи сериозно предизвикателство над американската хегемония.

До 2020 г. руската армия трябва в поне 70% от числеността си да бъде екипирана с последно поколение оръжия и техника. Според плана, до 2020 г. руската армия отново ще наброява 1 млн. души, подкрепена от 2300 ново поколение танкове, 1200 нови хеликоптера и самолети, нови кораби и минимум 30 нови подводници, с поне 100 нови сателита. Русия ще отдели около $755 млрд.щатски долара през идните години, за да покрие модернизирането и разрастването на военната си мощ.

През последните деветнадесет месеца Русия проведе най-мащабните военни учения от разпада на Съветския съюз досега.

Всичко това поражда големи притеснения в държавите от  Северноатлантическия алианс. Последните доклади на МО на Великобритания са категорични: НАТО не е готов да се защити от евентуална руска атака. През периода на 1990-те САЩ гледаха на Европа като на сигурен регион и се концентрираха изцяло над останалите части от света, където преследваха своите интереси. Тогава Русия не беше заплаха за НАТО, но това се промени. Всички сметки на Вашингтон се базираха на онова положение. Сега американците са принудени да променят уравнението.

Обновлението на руската армия обаче не е толкова просто. Има някои рискове, които следва да се вземат под внимание. Един от тях е дали военнопромишления комплекс на Русия ще успее да изпълни огромния брой поръчки. Не е тайна, че руския комплекс е далеч от съвършен и дефектите не са рядкост. Анализите на отбранителните структури на Русия обаче сочат, че фабриките и корабостроителниците ще успеят да се справят и не се очакват забавяния. Такива обаче все пак се случиха. Проблемите с дизайна на Су-35 ще забавят неговото приемане на въоръжение до 2016 г.

Русия трябва да е много внимателна. Няма място за грешки, руските технологии трябва да бъдат използвани рационално на 110%, за да успее руската армия да се модернизира изцяло до 5-то поколение, каквато е крайната цел. Рискът идва и от друго място. Здравеопазването трябва да бъде подобрено. Голяма част от младите са негодни за служба. Русия има и сериозни демографски проблеми. Путин въведе редица мерки, ограничаващи смъртността, увеличаващи раждаемостта и превръщането на службата във въоръжените сили по-привлекателна за младите хора.

Няколко са основните фактори, от които зависи решаването на проблемите и следването на руския план до 2020 г. Първо – дали държавната хазна ще успее да покрие разходите. Руската икономика се обляга в основна степен на енергийния износ. За това САЩ правят всичко възможно да саботират икономическите отношения между Европа и Русия. Русия започна да гледа все повече на Изток, виждайки, че ЕС не е способен да води собствена политика, а следва указанията на Вашингтон. За това бе форсирано приключването на историческата сделка между Китай и Русия, според която Русия ще изнася газ за Китай на стойност 400 млрд.щатски долара. Путин се опитва да открие нови хоризонти и да преориентира пазарите, на които Русия ще търгува. Това е сложна задача, защото руските компании трудно ще подбият американските, европейските и…китайските.

Относно човешката сила руската армия все пак е добре обезпечена и това няма да е проблем. Въпреки че има вероятност очакванията на руското Министерство на отбраната и получените резултати да не съвпаднат напълно до 2020 г. това не е фатално, защото 2020 г. не трябва да се гледа като финален срок. И в следващите години Русия ще може да надгражда капацитета, боеспособността и качеството си. Очевидно е, че Русия и досега постигна голям напредък. Русия вече не е регионалната сила, в която се превърна след краха на СССР и безхаберните управници преди Владимир Путин. Русия вече е сериозно предизвикателство за САЩ.

 

 

 

 

2 коментара to “Завръщането на руската армия”

  1. Дано има разум,в ЕВРОПЕИСКАТА политика.Не е редно да има воина на ЕВРОПЕИСКА териториа,застото това се случва 2 пати през миналиа век.Ако,има воина,дано да няма,но все пак,ако има е редно да е на териториата на СЕВЕРНА АМЕРИКА,там казват че обичали да воюват

  2. СЛАВА РОССИИ

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s