Защо президентът на Аржентина разгневи САЩ и Израел?

Световните медии цензурираха изказването на аржентинския президент Кристина Фернандез де Киршнер на 69-тата Генерална Асамблея на ООН, защото зададе въпроса, който се питат всички: откъде се появи „Ислямска Държава“ – кой я създаде, кой я въоръжи и финансира?

argpr

Официалните световни медии цензурираха коментарите, направени от Аржентинския президент на Генералната Асамблея на ООН, където тя смело разкритикува международната политика на САЩ.

По време на своята реч пред 69-тата Генерална Асамблея на ООН на 24 септември тази година, Президентът на Аржентина Кристина Фернандез де Киршнер засегна различни проблеми от необходимите икономически реформи на Международния валутен фонд до избиването на Палестинците и глобалната борба срещу тероризма.

Аржентинският президент се усъмни в страни като САЩ, които атакуват терористични групи като Ислямска държава, които до скоро са подкрепяли в борбата им срещу правителството на Сирия.

Откъде Ислямска държава и Ал Кайда взимат своите оръжия? Вчерашните бойци за свобода са днешните терористи,”  попита Кристина Фернандез, разобличавайки политката на САЩ „срещу“ тероризма.

Терористите от Ислямска държава, които първоначално бяха обучени от ЦРУ в Йордания през 2012 год., за да дестабилизират Сирийското правителство, контролират обширни части от северната тeритория на Сирия. Групата изпрати своите членове в съседен Ирак през юни и завзе обширна част от земята там.

Реакциите

Световните медии, както винаги, отразиха основно позицията на американския президент Барак Обама и още няколко държавни лидери. Критичните изказвания, съдържащи и неудобни въпроси, като това на Киршнер бяха пропуснати в новинарския поток.

Официални лица от ционисткия режим в Тел’авив отговориха гневно на критиките, които президентът на Аржентина отправи към Израел. Киршнер обяви в речта си, че „Израел се е обърнал срещу Аржентина“, защото страната й е започнала да си сътрудничи с Иран. Критиката на Киршнер беше във връзка с отказа на Израел да подкрепи общото разследване, включващо и Иран, на бомбения атентат в Буенос Айрес на 18 юли, 1994 г., когато беше взривена сградата на АМIA (Асоциацията за Сътрудничество между Израел и Аржентина). Тогава загинаха 84 души, а ранените бяха стотици. Вината беше хвърлена над Иран и Хизбулах, но през годините не се появиха никакви доказателства, че Иран носи отговорност за атентата. Дори напротив, съмненията, че израелските служби имат пръст се задълбочиха. И до днес дори не се знае кои са преките извършители, а Израел отказва да сътрудничи в разследването.

Американския посланик, който е бил в Аржентина по онова време, заявява години след атентатът пред журналиста Джеймс Чийк (The Nation) следното:

„Доколкото знам, няма никакви реални доказателства, сочещи че Иран е отоговорен. Те така и не представиха нещо.“

Президента на Аржентина попита защо Израел не „сърди по същия начин на САЩ“, след началото на преговорите между САЩ и Иран относно ядрената им програма и изказа възмущението си от отказа на Израел да сътрудничи в разследването на терористичния атентат от 1994 г.

„Помолиихме Иран да сътрудничи на аржентинските правосъдни органи неколкоратно. След това подписахме Меморандума за разбителство (по-рано през 2014 г. съда в Аржентина анулира въпросния меморандум – бел.ред.), който е инструмент за сътрудничество. Искаме иранците да представят фактите, с които разполагат, пред разследващите. Когато сключихме това споразумение обаче, явно отприщихме вътрешните и външните демони на Израел. Израелските институции спряха да сътрудничат и се обърнаха срещу нас. Дори ни обвиниха в съглашение с Иран“, заяви в речта си аржентинския президент.

Гнева на Израел срещу Киршнер изригна седмица след речта й пред Генералната Асамблея на ООН на 24 септември.

Най-гневно реагира Джулио Шлосер, който е президент на Делегацията на еврейските организации в Аржентина. Той заяви, че е „тъжно как тя [Кристина Киршнер] се опитва да хвърли вината върху евреите за провала на разследването“. Шлосер не пропусна да използва и обичайната риторика:

„От първия ден на израелската държава Република Иран, или терористичната държава Иран, не може да бъде наш партньор. Фернандез се опита да превърне жертвите във виновници. Ние сме жертви на тероризма. Ние сме жертвите на единствения демон, който е Ислямска Република Иран“, заяви Шлосер.

Киршнер засегна пред ООН и темата за ролята на американските спекулативни хедж фондове за фалита на Аржентина. Киршнер определи действията на спекулантите спрямо Аржентина като „почти финансов и икономически тероризъм“ и определи отказа преструктуриране на аржентинския дълг като опит да се извиват ръцете на Аржентина и „да се върнем в старите времена, когато Аржентина молеше на колене за кредити, които получаваше с чудовищни лихви. Това няма да се случи отново!“

Следващата седмица, на 2-ри октомври, Киршнер заяви, че след речта й пред ООН е възможно САЩ да форсират опитите за нейното сваляне от президентския пост на Аржентина. Киршнер дори намекна за физическото й отстраняване:

„Ако нещо се случи с мен, никой не трябва да гледа на Изток, а на Север, след като вече всички знаем какво се е планирало през годините в дипломатическите офиси“,заяви многозначително аржентинския лидер в ефира на националната телевизия.

 

 

 

Използвани източници: „Times of Israel“, „RT“, „PressTV“, „Завръщане към себе си“, „YouTube“, архив

7 коментара to “Защо президентът на Аржентина разгневи САЩ и Израел?”

  1. Ето ,че тя вече не е президент!Колко жалко!

  2. Към „Един баща“ – Ами като си ги избираме-,ръководителите,водачите-,в „поза „Г“ „…А иначе ни посиняха гърдите,да се бием,че сме спасили евреите…(дано да са били Евреи,а не Ционисти)…

  3. ЕДНА ЖЕНА С ДОСТОЙНСТВО ! ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШИТЕ ИБРИЦИ !

  4. Браво на Кристина Киршнер. Дано сатанистите от САЩ и Израел да не я убият.

  5. vluben sam ❤ Kristina de Kischner ❤

  6. да изхвърлим американско-еврейската клика от България !

  7. Все повече държави проявяват смелост и започнаха да критикуват и открито да разобличават престъпленията на Сащ, Израел, Мвф и Сб. България може да вземе за пример страни като Унгария, Аржентина, Ирландия, Ботсвана, Шотландия. Някои от тях открито набиха шута на МВФ и се спасиха от бъдещо робство, но за жалост България не е от тях. Ние все още на добра воля си сваляме гащите и заемаме поза „Г“!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s