Сирия, Украйна, а забравихте ли за „освободена“ Либия?

Какво се случва в  „освободената“ от западните сили Либия ?

libya13

Кога за последно чухте или прочетохте нещо за Либия? Там дали, след като САЩ, Великобритания, Франция и останалите държави, които свалиха Муамар Кадафи, „освободиха“ страната се възцари свобода, демокрация, или поне някакви нейни наченки?

Не. Както това не се случи нито в Ирак, нито в Афганистан. И както и там и в Либия положението не просто не се подобри, а стана още по-лошо. След свалянето на Кадафи многобройните племена в Либия започнаха да воюват помежду си за властта. Настана същински хаос. Повечето „бунтовници“ заминаха за Сирия, където сега САЩ и Запада се опитват да освободят сирийците от злия диктатор Башар Асад. Случая с Асад е доста идентичен с този на Кадафи. Още по времето на Хафез Асад, бащата на Башар, Запада нямаше нищо против режима в Сирия. Кадафи беше още по-голям любимец, особено на Франция, и това продължи дори по времето на Николас Саркози, който се оказа, че е получавал огромни суми пари от либийския диктатор, предназначени за финансиране на неговата президентска кампания и кой знае още какво. Демокрация, свобода и всички красиви приказки, с които Запада оправда поредната си интервенция от войната за ресурси ги няма в Либия. В случай, че сте тотално изолирани или се информирате само от новинарските емисии, в които Либия не присъства отдавна, не се лъжете от туристическите обяви в интернет за почивка или екскурзия в Либия – най-вероятно са стари. Но, ако все пак отидете в Либия, това което ще видите е поредния трайно-демократизиран от американците народ и държава. Даже палмите, които описват в обявите на туристическите агенции ще ви кажат истината. Ако въобще са останали още.

Но каква реално е ситуацията 3 години след свалянето на Кадафи и смъртта на поне 30 хил. души ?

В момента марионетното правителство в Либия, се оказва ту на някакви яхти, ту в някакви луксозни хотели. Но за това не чух и не

5-звездния хотел Дар 'ал Салам в Торбук, близо до границата с Египет, където марионетното правителство се крие

5-звездния хотел Дар ‘ал Салам в Торбук, близо до границата с Египет, където марионетното правителство се крие

прочетох нищо в българските медии. Правителството панически бяга, опитвайки се да спаси на първо място живота на членовете си и чак след това да се надява да задържи и властта. Последния „бастион“ на марионетките, съставляващи либийското правителство, е 5-звездния хотел Дар ал’ Салам в Торбук. Правителството избяга там в края на миналия месец (септември, 2014) и сега се преструва, че всичко е наред. Хотелът е обграден от противовъздушни системи, войници и тежка техника, докато вътре членовете на правителството умуват над закони и взимат политическите си решения.

Така 3 години след като НАТО свали Муамар Кадафи държавата, която е най-големия производител на нефт в Северна Африка е разделена на няколко части, които се управляват от 2 парламента, всеки от който подкрепян от различни въоръжени групировки враждуващи по между си. Западните държави срамежливо мълчат за това какво се случва след интервенциите им в Афганистан, Ирак и Либия, докато сега се саморазправят със Сирия, под предлога, че изсипват бомбите си над сирийските градове, защото се борят срещу собствената си креатура „Ислямска Държава“. Но ние всички виждаме какво оставят след себе си САЩ и НАТО в тези държави.

Докато правителството се крие в 5-звездния хотел в източния град Торбук, който е близо до границата с Египет, страната е на ръба на нова, още по-жестока и хаотична, гражданска война. Западните посланици бяха набързо изтеглени от Либия, всички бягат панически от „освободената“ африканска държава. През лятото въоръжените групи от западния град Мисрата превзеха столицата Триполи и изритаха официалното правителство, което, както упоменах, се скри в Торбук и превърна града в своя последен анклав, който скоро най-вероятно ще падне.

27c262be65cf

Едно от разследванията срещу бившия френски президент Саркози, беше относно това по какви поводи е получавал огромни суми от либийския диктатор, за чието сваляне след това Франция изигра важна роля. Само последния публично-разкрит транш е на стойност от 50 млн.долара, които Кадафи е дал, за да помогне на Саркози в изборната надпревара във Франция.

Правителствата в Либия не са особено „демократични“ и не се различават много от Муамар Кадафи. Последния опит на ООН да разбере какво по дяволите се случва в новоосвободената Либия беше през 2013 г. Тогава върховния комисар по правата на човека съобщи, че ООН знае за поне 8 хил. души, които са тикнати по затвори без никакъв съд или присъда и за десетки хиляди случаи на изнасилвания и убийства в Либия. Но каква е реалната картина ние никога няма да узнаем. Не заради медийното затъмнение и късата памет на хората, които сега са заети да ни поднасят „правилната“ гледна точка за случващото се в Сирия и Украйна. По-скоро защото това е една унищожена държава, в която цари местно самоуправление, а убийствата, отвличанията, изнасилванията и зверствата се случват ежедневно. Никой не може да знае колко хора са избити. Никой не се и интерсува.

Достатъчно е да дам за пример имената на Абделхаким Беладж и Халед ал-Шариф. И двамата станаха част от инсталираното марионетно правителство след свалянето на Муамар Кадафи. Двамата се оказа, че работят за МИ5 и ЦРУ, които са подпомагали тяхната въоръжена групировка от главорези, която изигра основна роля за свалянето и убийството на Кадафи. През август, 2014 г. в група терористи, криещи се в телекомуникационна сграда, либийските войници откриха (дръжте се) сума над 1 млн.евро. Когато попитали брадясалия терорист от къде се е сдобил с толкова голяма сума той признал, че му е дадена от Беладж и била предназначена за „заплати“ на джихадистите, които грешно западната преса описва като малоумници, водени от идеята да трепят в името на Аллах. Това са безбожници, войници на късмета, наемници – наречете ги както ви харесва. Все пак и те са хора, при това идващи от най-бедните и разрушени от западните интервенции заради ресурси или други интереси, които не са равнодушни пред мощта на Златния Бог. Според данните на ЦРУ само „Ислямска Държава“ печели над 3 млн. щатски долара дневно от дейностите, с които се занимава. Отвличания, продажба „на черно“ на петрол (дори на европейски държави, както разкри премиера на Ирак), наркотрафик, трафик на хора и антични предмети и какво ли още не.

Въпреки че в краят на септември месец двата „парламента“ в Либия се съгласиха да преговарят мирно никой не си прави илюзиите, че това ще продължи дълго. Междуплеменните сражения ще продължат до безкрай, бежанци ще заливат Европа, мъчейки се да стигнат до нейните брегове и често давейки се заради примитивните салове, на които се придвижват, липсата на храна, вода и дори дрехи на гърба си. Това е туземното население, в което превърнаха, либийците и което Запада следва да си прибере, а не да ги хвърля в „задния двор“, тоест в страни като България. В това време Съединените щати задоволяват петролната си абстиненция, докато разпространяват „демокрация“ и в останалите части на земното кълбо. Либия е просто едно от тези 248 местенца по света, където Щатите „посяха демокрация“ от края на Втората световна до днес. Впрочем, Тойота ли е любимата марка автомобили на „бунтовниците“ и терористите от ИД в Ирак, Либия и Сирия? Прави впечатление, че цели колони от чисто нови Тойоти „пърпорят“ , натоварени с фанатиците. Да нямат някакъв спонсорски договор с тази марка и няколко други да им доставят чисто нови джипове, с които да се движат из Либия и Сирия и с които за две седмици кръстосаха цял Ирак и завладяха 40% от него?

6266

Проследи парите…

 

2 коментара to “Сирия, Украйна, а забравихте ли за „освободена“ Либия?”

  1. БГ обучава либийски бойци за демокрация.

  2. Аз наистина бях забравила за Либия, това което е поместено тук ми беше доста любопитна информация. Благодаря.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s