Анализ: САЩ и Европа са на ръба на фалита

В това разтърсващо проучване на икономисти от  Awara Group ще се запознаем с реалния обем и съотношение между боксуващия БВП на водещите западни държави и огромните дългове, които те трупат от години насам, за да избегнат фалита и компенсират отрицателния растеж

 Untitled

Особено притеснително е заключението на изследването, според което западните държави са изгубили потенциала си за икономическо разрастване. Според анализаторите, единственото, което е останало като опция за САЩ и ЕС е трупането на огромни дългове, което няма как да продължи до безкрай.

Ситуацията не бе особено добра през последното десетилетие, но икономическата криза от 2008 г., я направи катастрофална. Следните илюстрации показват как накуцвайки Запада върви бавно към пропастта на фалита. Графика 1 илюстрира положението в периода 2005-2013, съпоставено с това на Русия. Графиката показва, че за този период Русия е успяла да отбележи растеж на своя БВП (без заеми), докато западните държави бележат дефицити. От графиката става ясно, че за този период реалния растеж на руската икономика е цели 147%, докато Запада акумулира загуби от 16.5%.

 

Графика 2 илюстрира реалния обем на растежа на БВП след приспадане от него на натрупаните публични дългове на държавите. Това помага да видим реалното положение. Да вземем за пример Испания. Нейния реален спад е цели 56%, но според официалната статистика, която не приспада натрупаните дългове той следва да бъде малко над 6%. От проучването става ясно, че най-задлъжнялата западна държава е Съединените щати, която е успяла увеличи своя дълг в периода 2004-2013 с зашеметяващите $ 9,8 трлн.щатски долара (7 трлн. евро).

С цялото проучване може да се запознаете тук.

 

Използвани източници: „Awara“, „Oriental Review“

4 коментара to “Анализ: САЩ и Европа са на ръба на фалита”

  1. Само глупак,може да съпоставя запада с Русия по икономически показатели.В Русия няма пазарна икономика и държавата контролира всичко.Там е все още тоталитаризъм.Държавния дълг на САЩ например е голям,но тяхната икономика и парите са съсредоточени не в държавата,както и трябва да бъде,а в бизнеса и в хората.Над 90% от кредитирането на САЩ е от собствения и бизнес….Само една американска компания от ранга на Кока Кола има дневен оборот,колкото е целия дневния износ на Русия

    • Ти нещо си се объркал! Сащ е развита икономически по изкуствен начин и парите и идват евреите, които я управляват и съответно парите се връщат отново при тях с огромни лихви. Трябва да си много наивен и сляп човек за да мислиш, че парите на такъв паразит като Сащ отиват за бизнеса и хората им. Аз по тоталитарна държава от Сащ не знам да има.

  2. САЩ дори да фалират и да се разкарат корпорациите са достатъчно силни и богати пак да купуват цели държави и политиците им. Имат и частна армия, която могат да наемат…Точно те управляват и използват държавата САЩ както използват БГ и цяла Европа.

  3. Сащ вече усещат дъното, което са достигнали, но понеже са безкрайно подли и долни се стремят да повлекът със себе си всяка една държава, която могат да докопат. За съжаление България е една от тези държави.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s