Китай измести САЩ като най-голямата икономика на света

Китай изпревари САЩ и се превърна в най-голямата икономика в света, според Международния валутен фонд (МВФ), пише „Business Insider

flag

Методът използван от МВФ взема предвид покупателната способност.

Простата логика е, че цените не са еднакви във всяка страна – една риза ще ви струва по-малко в Шанхай, отколкото в Сан Франциско, така че не е съвсем разумно да се сравняват страни без да се вземе това предвид. Въпреки че един типичен човек в Китай печели много по-малко отколкото типичен човек в САЩ, конвертирането на китайската заплата в долари преценява каква покупна способност ще има това лице, следователно и каква има самата страна.

Така че данните на МВФ вземат предвид и БВП в обменните пазарни условия и по отношение на покупателната способност. По критерия за покупателна способност, Китай изпревари САЩ.

Според МВФ, до края на 2014г. Китай ще представлява 16.48% от световната покупателна мощ, докато САЩ ще представлява 16.28%.

От времето на президента Клинтън до Барак Обама САЩ се превърна от държава на излишъците в държава на дефицитите с огромен външен дълг, който нараства стремглаво и възлиза на близо 17 трлн.долара.
Използвани източници: „FBR.bg“, архив

 

 

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s