ФБР са използвали мюсюлмани за извършването на дирижирани от тях атентати

ФБР е насърчавало, тласкало, а понякога дори плащало на американски мюсюлмани да извършат атентати в нагласени тайни операции в САЩ след 11 септември 2001 г. Това се казва в доклад на правозащитната организация “Хюман райтс уоч”

fbi

Според документа в почти всички най-големи терористични заговори вътре в страната е имало директно участие на правителствени агенти или информатори.

В над 500-те дела за тероризъм, гледани от американски съдилища след 11 септември 2001 г., министерството на правосъдието и ФБР са използвали американски мюсюлмани в тайни операции, опиращи се на религиозна и етническа принадлежност, се казва в доклада. Организацията е проучила 27 дела от разследването до съдебния процес и е разговаряла с 215 души – обвиняеми или осъдени, техни близки, адвокати, съдии и прокурори.

Инфилтрирайки агенти в различни събирания на мюсюлмани, ФБР може да е подмамило към тероризъм хора, които никога не биха участвали в заговор по своя инициатива, твърди “Хюман райтс уоч”. Според нея половината от присъдите са резултат на нагласени “капани”. ФБР често пъти избирало за мишена уязвими лица, страдащи от душевни или умствени увреждания.

Обявената и започната от Джордж Буш „война срещу тероризма“ струваше десетки трилиони долари на американските данъкоплатци. Европейските граждани, чиито държави членуват в НАТО и взеха участие в злощастните окупации на Ирак – където изведнъж ИД превзе 40% от територията на окупираната от тринадесет години насам държава и Афганистан  – където НАТО, както в Ирак, ще се оттегли тихомълком, практически оставяйки властта в ръцете на талибаните също платиха висока цена. Не само изразяваща се в огромните военни разходи, които се увеличават непрестанно на фона на социалната и икономическа криза на Стария континент, но и бяха изложени на още по-голям риск, превръщайки се в мишени за терористичните организации.

Всеизвестен факт е, че ЦРУ не веднъж е подпомагало терористични организации, които използва срещу своите опоненти. Така например ЦРУ дълги години подкрепяха терористични групировки в Куба, чрез които целяха да свалят Кастро. По-шокираща беше подкрепата за муджахидините в Афганистан, които ЦРУ тренираше и въоръжаваше, за да водят война срещу съветската армия. По-късно Ал Кайда и Осама Бен Ладен се превърнаха в най-големия враг на САЩ след атентатите от 11 септември.

Косвено, интервенциите на Запада в Африка и Близкия изток сами по себе си също влияят за нарастването на тероризма като асимитричен отговор на тях.

Припомняме, че извършителите на атентатите по време на маратонът в Бостън – братята Царнаеви са били следени от агенти на ФБР, които дори са провеждали разговори и срещи с тях. Освен това, шест месеца преди атаката в Бостън руското разузнаване е подало информация на американските си колеги, че двамата чеченски братя представляват заплаха. Сигналите са били игнорирани от американските служби.

 

Използвани източници: „24 часа“, „Human Rights Watch“, архив

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s