Глобалното следене на САЩ може да доведе до унищожаването на Интернет

Директорите на някои интернет гиганти като Facebook, Microsoft и Google предупредиха, че глобалния шпионаж, осъществяван от АНС струва твърде скъпо на американците  и компаниите и може да доведе до унищожаването на Интернет

obama

 

Facebook, Microsoft и Google бяха само част от компаниите, които присъстваха на отворената дискусия в сряда, организирана от сенатор Рон Уайдън, който се надява да успее да убеди Конгреса да прекрати незаконния глобален шпионаж, който американската Агенция за национална сигурност (АНС) упражнява.

„Всичко това ще завърши с разрушаването на Интернет“, предупреди по време на дискусията Ерик Шмид – директор на интернет гиганта Google.

nsa-usa-economy-internet.si

Внушителната сграда на главното седалище на АНС в Мериленд, САЩ

Старши съветника от Microsoft Брад Смит пък акцентира над огромните загуби, които интернет компаниите претърпяват след скандалните разкрития за глобалното следене, подслушване и събирането на данни от АНС, упражнявано спрямо милиони граждани по света и в частност в Европа. Припомняме, че глобалния шпионаж на САЩ е бил упражняван дори над държавни лидери като Дилма Русеф (Бразилия), канцлера на Германия Ангела Меркел и други. Разкритията доведоха до ответни реакции в държави като Русия, където беше въведено условието т.нар. „метадата“ да се съхранява в рамките на Русия, а не на сървъри в чужбина, каквато е практиката. Много потребители пък са се отказали от услугите на големите компании, които стана ясно, че са били притискани от американските служби да им предоставят информация за техните потребители.

В отговор на тези сериозни предупреждения, домакина на дискусията – сенатор Уайдън заяви, че ще използва информацията, с която е бил запознат по време на дискусията пред Конгреса. Уайдън е най-яростния привърженик на реформирането и преразглеждането на незаконните практики на служби като АНС.

„Това, което ще кажа на Конгреса е, че всичко това застрашава американската икономика“, заяви сенаторът. и допълни: „Никой във Вашингтон не говори за това, особено за вредите за нашата икономика“.

В проучване на „Bloomberg“ от 2013 г. експертите заключиха, че до 2016 г. глобалния шпионаж на САЩ ще струва на собствената им икономика в порядъка на $ 180 млрд.долара и риск от загуби за интернет компаниите, възлизащи на $ 35 млрд.долара годишно.

За жалост, вероятността САЩ да преразгледа политиките си в това отношение не е особено голяма. Обама абдикира от поетата отговорност за прекратяване на незаконните практики на АНС след избухването на международния скандал, подхранен от разкритията на бившия служите в АНС Едуард Сноудън. Конгресът прие решението да не се занимава с реформи в АНС до 2016 г. Така законопроектът за реформата на „Freedom Act“-a ще остане да събира прах, а може и да не се осъществи някога.

 

 

 

Използвани източници: „RT“, „Reuters“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s