Китай и Русия – 30 „шамара“ срещу западните санкции

Китай и Русия ще подпишат над 30 договора на ежегодната среща на високо ниво между ръководителите на двете държави. Предмет на споразуменията са в сферата на енергетиката, финансите и високоскоростните железници, съобщи говорителят на китайското Външно министерство Хонг Лей.

 Untitled

Премиерите на двете страни ще се срещнат и на международния форум „Отворени иновации” в Пекин на 14 октомври. Русия се опитва да се отърве от зависимостта си към европейските пазари, като разпространи влиянието си на изток към Китай и Индия.

 Китайският премиер Ли Къцян и вице-премиерът Ванг Янг ще пътуват към Русия, за да се срещнат с руските си колеги Медведев и Рогозин, на деветнайстата подред годишна среща.

 Срещата между премиерите е предшествана от успешните преговори между президентите на двете държави Си Дзинпин

и Владимир Путин, където двамата лидери разгледаха възможностите за бъдещи китайско-руски проекти, включително и повратната газова сделка за 400 милиарда долара, сключена в Шанхай след десетгодишни разговори.

 Нов 30-годишен контракт за доставки на газ до Китай по западното трасе е също друг план, обсъден миналия месец от изпълнителния директор на Газпром Алексей Милер и Владимир Путин.

Колкото повече се увеличава напрежението от увеличаващите се санкции, наложени от САЩ и ЕС, толкова повече Русия се опитва за засили връзките си с партньорите в региона – главно с Китай.

Путин и Си Дзинпин се срещнаха и миналия месец по време на Съвета на държавните глави, организиран от Шанхайската Организация за Сътрудничество (ШОС) в Душнабе, Таджикистан. На срещата Путин дискутира възможността китайският проект за възстановяване на „Пътя на коприната” да бъде слят с руските планове за транс-сибирска железопътна линия.

 

„Идеята за развитие на обща ШОС транспортна система, коята ще обедини руската транс-сибирска линия и главното трасе Байкал-Амур, може да бъде пряко обвързана с развитието на плана за „Пътя на коприната” и има огромен потенциал. Сигурен съм, че големи проекти от този ранг служат на интересите на членовете на организацията ни и от тях ще спечелят всички държава в Евразия,” каза Путин. По-рано през годината Путин заяви, че китайско-руските връзки са на безпрецедентно ниво, включително и сходните подходи относно международните проблеми.

 

„Що се отнася до отношенията ни с КНДР – те се развиват успешно и нивата на доверие и сътрудничество са по-високи от когато и да било. Включвам и политическата сфера, където имаме общи подходи към международни ситуации и световната сигурност,” беше отговорът на Путин по време на сесията „Въпроси и отговори” през април в Москва.

 

Търговският оборот на Русия с Китай е почти три пъти по-голям, отколкото със САЩ.

 

„Абсолютно ясно е, че ще разширяваме съвместните си дейности с Китай. Търговията ни със САЩ е на стойност 27.5 милиарда, но с Китай надхвърля 87 милиарда и ще пордължава да расте. Също така експертите ще се съгласят, че Китай постепенно се превръща в икономическа сила номер едно. Въпросът е кога: след 15, 20 или 25 години – но всички знаят, че това вече е неизбежно,” заяви Путин.

 Руската и Китайската централни банки наскоро приеха първи вариант на споразумение за улеснен валутен обмен, което ще им позволи да увеличат търговията в местните валути и да отстранят зависимостта към американския долар при двустранни плащания.Доклад на Блуумбърг показва, че търговията чрез юани и рубли на Московската борса е скочила десет пъти тази година до 749 милиона долара през Август.

 По-рано през месец Москва и Пекин сключиха пакт за повишаване на употребата на рублата и юана за търговски транзакции.Китайският премиер ще посети също Германия, Италия и централата на Организацията за Храни и Земеделие на ООН в Рим, по време на европейското му пътуване. На 16 и 17 октомври ще присъства също на десетата среща „Азия-Европа”, която ще се проведе в Милано.

Същевременно западните анализатори разчетоха струпването на около 15 хил. китайски войници и тежка бойна техника по китайско-руската граница, нещо което не е е случвало от десетилетия насам, като сериозен израз на военна подкрепа и отговор на струпването на все повече войски и структури на НАТО по границата на Русия. Очевидно Китай и Русия са готови не само на икономическо сътрудничество, а на общ военен отпор срещу Запада, отчитат анализаторите.

 

 Aвтор: Станислав Кертиков

 

6 коментара to “Китай и Русия – 30 „шамара“ срещу западните санкции”

  1. Колкото и да не им е приятно на подръжниците на сАщ и Запада,истината е че новата икономическа сила вече не е САЩ или Ес а Брикс и най вече Китай който има икономически ръст от 8% на година нещо с което не може да се похвали нито една развита държава да не говорим че по най важния иконом. показател БВП Китай изпревари сАщ и затова много икономисти я считат вече за водеща икономика !!

  2. Жириновски каза, че трябва българите да му пълзим в краката. Крайно се е изказал, но той си е такъв. По- добре с руска влат, отколкото под турско робство.

  3. Само дето рублата малко удари пода…

    • Само дето тези статистики въобще не са вярно. Вземи реалното съотношение между БВП на САЩ и европейските държави и дефицитите и дълговете им, вземи липсата на злато, което Путин трупа от както е дошъл на власт и картинката става съвсем друга. Аман от експерти.

  4. САЩ и ЕС вместо да избодат очите на Русия, както им се иска май ще им изпишат веждите.

  5. БРАВО,КРАЯТ НА ХЕГЕМОНИЯТА НА ЗАПАДА НАБЛИЖАВА!!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s