Официално се изтегляме от Афганистан, неофициално – оставаме

Какви са плановете на САЩ и НАТО за Афганистан след официалното изтегляне в края на 2014г. ?

Untitled

Вашингтон хитро се възползва от неприрязънта между пущуните и таджиките в Афганистан, която американците умишлено подклаждаха допълнитено по време на 13-годишната военна окупация. Това стана след издигането на новото правителство на националното съгласие, на което американците набързо наложиха подписването на споразумението, според което

Афганистан позволява войски на НАТО и САЩ да останат за неопределено време.

От година насам САЩ притискаха бившия президент Карзай да подпише това споразумение, но той отказваше. На 30 септември в Кабул то беше подписано от новоизбрания президент Ашраф Гани Ахмадзай, ден след като той положи клетвата си. „Споразумението за отбрана и сътрудничество“ включва, в 116 точки всичко, което Вашингтон искаше да получи.

Според споразумението, което влиза в сила от 2015 до 2024 г. с опция за удължаване, Съединените щати ще запазят военно присъствие след официалното си изтегляне, което влиза в сила от 31 декември, 2014г. Така САЩ ще оставят 10 хил. войници под предлог, че ще съветват и обучават (тоест командват) националните сили за сигурност на Афганистан (какво направиха по този въпрос през изминалите 13 години остава неясно;) и ще провеждат „антитерористични мисии“ в азиатската страна. САЩ също така ще запазят правото си да използват въоръжени безпилотни апарати, хеликоптери и бомбардировачи от наземни бази и самолетоносачи, разположени в пограничните райони.

По силата на споразумението всичко си остава „по старому“. Американските рейнджъри имат право да нахлуват и претърсват домовете на афганистанското население (точка, която беше силно оспорвана от Хамид Карзай), като според споразумението единственото условие е американските войници да не използват смъртоносна сила срещу обитателите на къщите. Американските войници ще останат с имунитет срещу афганистанското законодателство и регулации, както се уточнява в Параграф 13 от споразумението

„Съединените щати си запазват ексклузивното право да упражняват своята собствена юрисдикция в Афганистан.“

Параграф 7 от споразумението също е любопитен. Според него „Афганистан се съгласява американските военни да използват всяка част от инфраструктурата на страната, включително сгради и обекти, военни бази и тн.“ Това, което е най-важно – САЩ ще имат 7 въздушни бази и 5 наземни военни бази. Накратко САЩ ще запазят военните си бази в страната, които са им нужни при евентуален сблъсък срещу Иран. В замяна афганистанското правителство ще получи от САЩ и други „дарители“ (в т.ч. Италия) финансова помощ, изчислена на 4 млрд.долара, която както и предишните ще отиде в джобовете на управляващата каста, като един вид благодарност за обслужените интереси на НАТО и САЩ, които също така ще си затворят очите за огромния наркотрафик, в който са замесени и който процъфтя по време на 13-годишната окупация на Афганистан. Страната се превърна в износител номер едно на хероин във света – 98% от световния хероин идва от Афганистан.

 Незабавно след подписването на споразумението между САЩ и Афганистан беше подписано и още едно, според което НАТО също ще запази военното си присъствие в Афганистан. Поне 5 хил. войници на алиансът ще останат в Афганистан, повече от тях ще са британски, германски, италиански и турски войници. 110 български войници също ще останат.

 

 

 

 

2 Коментари to “Официално се изтегляме от Афганистан, неофициално – оставаме”

  1. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОБЕДЕНИМ С БРАТЯТА РУСНАЦИ И СЪРБИ,ДА ЗАБРАВИМЕ НЕДОРАЗУМЕНИЯТА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ПРЕДИЗВИКАНИ ЕСТЕСТВЕНО НЕ СЛУЧАЙНО И ДА ПОМЕТЕМЕ ЦИГАНСКАТА СГАН КАДЕТО И Е МЯСТОТО,А НА ЕВРОПЕДАЛСКИОТЕ СЛУГИ НА сащ ДА ПОКАЖЕМ ЧЕ НЕ СМЕ РОБИ И ЧИСТАЧИ……………ВРЕМЕ Е…………………

    • Гласувам с две ръце за това !
      Но първо трябва да намерим сили в себе си за едно НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ, защото чуждата разяждаща политика „разделяй и владей“ е била прилагана не само между балканските народи, а и вътре в самата България. Крайно време е политиците да обърнат гръб на стари дразги и лични мераци, и да бъдат принудени на пъво място да поставят националните интереси на страната ! Народът вече доказа, че е способен лично да контролира изпълнението на тези проритети !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s