Ноам Чомски: Причината за кризата в Украйна е експанзията на НАТО в Източна Европа

В последното си интервю за Plymouth Institute for Peace Research професор Чомски коментира кризата в Украйна, поредната кампания на Израел срещу Газа и чудовата поява на „Ислямска държава“ под носа на Коалиционните сили

noam-chomsky2

Американския дисидент и почетен професор по лингвистика на Масачузетския технологичен институт Ноам Чомски коментира в своето последно интервю, което даде за Plymouth Institute for Peace Research, коментира най-актуалните световни теми – войната срещу „Ислямска държава“, кризата в Украйна и поредните израелски бомбардировки над Газа. За последната кампания на Израел срещу Газа Ноам Чомски, който самия има еврейски произход, изказа мнението, че това е един безконечен конфликт, винаги избуващ като по „шаблон“.

„Важно е да вникнем в шаблона, установен преди по-малко от десетилетие и следван регулярно оттогава: Приема се примирие, Израел дава да се разбере, че няма да се съобразява с него и продължава кампанията си срещу Газа (включваща незаконното завземане на това, което си поиска, както в останалата част на окупираните територии), докато Хамас спазва прекратяването на огъня, до момента, в който провокациите на Израел не доведат до логичен отговор от тяхна страна. Отговора се използва от Израел като предтекст за нов епизод за „косене на тревата“. През април 2014 г. правителството в Газа и организацията Хамас се съгласиха да бъде излъчено правителство без членове на Хамас, което набързо адаптира всички изисквания на Квартета (САЩ, ЕС, ООН, Русия). Израел побесня и стартира бруталната си операция на Западния бряг, разпростираща се до Газа и насочена предимно срещу Хамас. Последва отговор от Хамас, който доведе до антитерористичната операция, както Израел я нарече и последствията, от която виждаме ясно сред разрушените болници и училища и жилищни сгради. Причината за гнева на Израел са очевидни. От 20г. насам Израел се опитва да отцепи Газа от Западния бряг с пълната подкрепа на САЩ в нарушение с Договореностите от Осло, които и САЩ и Израел са подписали и които определят Газа и Западния бряг като едно цяло. Поглед към картата обяснява всичко. Газа предлага единствения достъп на Палестина до външния свят, без свободен достъп до Газа, Палестина е като „затвор“.“, заяви професора.

На въпроса за „Ислямска държава“ Ноам Чомски изказа недоумението си как тази групировка се превърна в такова страшилище под носа на САЩ, Великобритания, Израел и техните съюзници в Близкия изток.

Ислямска Държава е наистина чудовище, но то е едно от многото последствия от американския чук, който се стовари над региона, заедно с много други престъпления, извършени в рамките на отделните конфликти, които реално можеха да унищожат Ирак окончателно и да раздробят региона на парченца. Любопитен е почти мигновенния разгром на Иракската армия – това беше потресващо. Иракската армия от 350, 000 мъже, тежко въоръжени и тренирани от САЩ повече от десетилетие. Тази армия се сражава в дълга и горчива война срещу Иран през 1980-те. Но в мига, в който беше предизвикана от няколко хиляди леко екипирани бойци на ИД, командващите офицери избягаха и деморализираните иракски войници ги последваха, бяха изклани или дезертираха. Сега ИД контролира почти цялата провинция Анбар и е пред портите на Багдад., заявява Чомски.

„Коалицията срещу ИД“, оглавявана от САЩ изключва Иран и техния съюзник Асад. За сметка на това в нея влизат нефтените-диктатори, съюзници на САЩ, като Саудитска Арабия, която дълго време беше основен спонсор на Ислямска държава.“, уточнява Ноам Чомски.

Според Чомски основната вина за кризата в Украйна носи НАТО, които непрестанно струпват войски в Източна Европа и се опитват да обградят Русия.

„Изключително опасно стана положението, след като Вашингтон наруши договореностите си с Русия от времето на Горбачов, започвайки да разширява НАТО все повече на изток, стигайки до границите на Русия и заплашвайки да погълне и съседна [на Русия] Украйна, която е от огромна важност за Русия – по исторически и културни връзки. Има един доста точен анализ на специалиста по международни отношения Джон Миършеймър в Foreign Affairs, озаглавен „Защо кризата в Украйна е по вина на Запада“. Руските власти далеч не са невинни, но не Русия размахва „играчките“ си на границата на САЩ, а тъкмо обратното. Единственото решение на украинската криза е или мирното, или ще последва катастрофа“, заяви американския дисидент.

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s