Производството на хероин в Афганистан удря нови рекорди – САЩ признаха провалът си на изпроводяк

САЩ признаха, че повече от десетилетие след окупацията на Афганистан азиатската държава е производител и износител номер едно на хероин

https://alterinformation.files.wordpress.com/2013/12/us-soldier-poppyfield.png

В края на тази година САЩ и държавите от НАТО ще се изтеглят от Афганистан, приключвайки една злощастна кампания и оставяйки след себе си пълен хаос.

Отглеждането на мак и производството на хероин практически е единствения поминък на хората в Афганистан. За да си спестят недоволството и бунтовете, които биха последвали, САЩ „подкупи“ афганистанците като си затвори очите и ги оставиха да отглеждат мак. Практически почти не се унищожават маковите плантации. НАТО изразиха позицията си официално през 2010 г., когато заявиха, че не искат да „унищожат единствения поминък на афганските селяни“.

Така от 2002 г. насам, година преди окупацията, когато производството на хероин беше сведено до минимум Афганистан продължава да изнася все повече и повече от един от най-вредните и унищожителни наркотици. Основните потърпевши от глобалния износ на афгански хероин са руснаците и европейците.

През 2013 г. афганистанските наркоплантации удариха рекорд – 209 000 декара, чупейки предишния, от 2007 г., когато плантациите бяха 193 000 декара. Данните са от ООН, като световната организация подчерта, че кампанията на САЩ и НАТО в Афганистан е влошила сериозно положението не само в централноазиатската страна, но и в целия регион. Така се стигна до момента, в който Афганистан произвежда зашеметителните, пак по данни на ООН, 80% от световния хероин. Това е огромен бизнес, заемащ по обем на печалбите челно място след продажбата на оръжия и петрол.

Сега САЩ признаха провала на прокламираната война срещу хероина в Афганистан, която струваше на данъкоплатците $ 7.6 млрд.долара.

„През последните години САЩ и нашите коалиционни партньори положихме усилия, в следствие на които да намалим продукцията на опиум. Обратния ефект обаче поставя под въпрос доколко действията ни са спомогнали за постигането на тези приоритети.“, пише Джон Споко – отговорник по афганистанските въпроси, в писмо до Чък Хейгъл и министерството на отбраната на САЩ.

По изчисления на ООН през 2013 г. продукцията от хероин, произведен в Афганистан възлиза на $ 3 млрд.долара. Американското посолство в Кабул определи новите данни като „крайно разочароващи“.

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s