Морални, а законни ли са ударите на ЦРУ с дрони в Пакистан?

Едва 4% от избитите пакистанци в следствие на ударите с безпилотни апарати (дрони) са идентифицирани като лица, обвързани с Ал Кайда или друга терористична организация. Въпреки това САЩ и западните сили непрестанно говорят за „хуманност“ и модерните отношения в техния собствен световен ред, твърдейки че да нахлуваш или да бомбардираш чужда държава не е демократично, но пък те самите си запазват това „ексклузивно право“, както дори е описано в американската доктрина за „превантивната война“

Untitled

Ударите с американски дрони в Пакистан станаха кръгло 400. Разследване на Бюрото за разследваща журналистика във Великобритания заключава, че общия брой на убитите терористи по време на незаконните удари на ЦРУ с дрони в Пакистан е едва 4%. Всички останали жертви са цивилни. Западните медии обаче не са особено разтревожени, явно всичко това е „достатъчно демократично“.

Тези данни придават хумористичен характер на изказването на държавния секретар на САЩ – Джон Кери в края на миналата година, когато той заяви, че

„потвърдените неутрализирани терористи в Пакистан достигнали най-високо ниво“.

В запитване американските официални лица са отговорили, че нанасят удари само, ако „са приблизително сигурни, че няма да бъдат ранени или убити цивилни граждани“.

Администрацията на Барак Обама даде да се разбере, че подобни военни удари може да с в разрез с международното право, но те са законни по правото за „самозащита на САЩ“. В изтекли документи става ясно, че Съединените щати „не са длъжни да предоставят ясни доказателства, че жертвите на ударите имат връзки с терористична дейност“.

Загинали в следствие на ударите на САЩ в Пакистан с безпилотни апарати
Общо убити 2,379
Общо идентифицирани като терористи 295
Общо идентифицирани като терористи от Ал Кайда 84
Общо идентифицирани 704

 

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s