Осъдиха американските наемници от „Блекуотър“ за клането в Ирак от 2007 г.

Американските наемници от „Блекуотър“ разстреляха 17 души в Багдад през 2007 г. и раниха други 20

a tony4

 

Четирима войници от финансираната от държавния департамент на САЩ и явяваща се най-голямата частна армия във света „Блекуотър“ бяха признати за виновни за бруталното клане в Багдад от 2007 г., съобщава „The Guardian“.Клането през 2007 г. в Багдад възмути световната общественост, но то далеч не беше единственото престъпление на финансираната от държавния департамент частна армия на САЩ. Документирани са редица случаи на откриване на безразборна стрелба, убийството на невъоръжени цивилни, прегазване на пешеходци и др.

Трима от наемниците на „Блекуотър“ бяха признати за виновни. Четвъртият обвиняем – Никълас Слейтън беше признат за виновен само за едно от убийствата и получи присъда за убийство първа степен. Американския съд призна, че обвиняемите са използвали не само автоматична стрелба, но и гранатомети.

В заключителните си слова съдебното жури изрази възмущението си от „шокиращо големия брой избити и подложени на унищожение невинни мъже, жени и деца“.

„Блекуотър“ (en: „Blackwater“) успяха да се прославят като една жестока наемническа структура, финансирана от Държавния департамент на САЩ, замесена в редица престъпления в локациите, където са били изпращани на мисии. Това доведе до неколкократното променяне на името на частната американска армия. След като дори ООН изнесе доклад за зверствата на американската частна армия тя се преименува на “ Xe Services“, а понастоящем – „Academi“.

Агенти на ФБР, които посетили уживеният площад в Багдад, където американските наемници разстреляха 17-те цивилни го описват като гледка сравнима само с кланетата във Виетнам.

Наемници от същата структура на Държавния департамент бяха засечени и в Източна Украйна малко след свалянето на Виктор Янукович.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s