Сената, Белия дом и ЦРУ в ожесточен спор за програмите за мъчения

ЦРУ прави всичко възможно да остави засекретени документите относно програмите им за измъчване на задържани и нови 2,500 снимки, на които се вижда как се прилагат зверските мъчения в нелегални затвори като „Гуантанамо“

Untitled

Американския сенатор Рон Уайдън разкритикува ЦРУ заради опитите на управлението да цензурира и саботира предстоящия доклад на Сената за програмите за мъчения, с които си служи шпионската агенция.

„Шефовете на разузнаването правят всичко възможно да заровят фактите“, заяви сенатор Уайдън, цитиран от PressTV.

Специална комисия към Сената води 5-годишно разследване относно програмите за мъчения на ЦРУ.

Сената, ЦРУ и Белия дом водят яростен спор каква част от доклада трябва да бъде разсекретена. Шест хиляди страници едва побират всички подробности за сексуалното, физическо и психическо насилие над задържаните по време на разпитите и престоят им в нелегалните затвори като „Гуантанамо“, който Барак Обама пое ангажимента да бъде затворен, но за жалост не го изпълни.

Докладът ще бъде публично достъпен след изборите през ноември, но по странни стечения на обстоятелствата комисията към Сената даде да се разбере, че в него няма да присъстват факти за ролята на бившия президент Джордж Буш (младши), който одобри тези програми.

Мъченията, нелегалните затвори-концетрационни лагери и незаконното глобално подслушване са в пълен разрез с международното право и демократичните норми. Барак Обама даде обещание тези похвати на американското разузнаване да бъдат „преразгледани“.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s