„Гласът на Русия“: Вероятно, българите са най-древните хора на Земята

„Гласът на Русия“ разглежда едни от най-интересните теории за произхода и миналото на древните българи в своя материал, озаглавен „По следите на древните българи“

Untitled

Според известни изследователи, които са стигнали до изводи въз основа на собствени търсения, историята на българите поразява с многообразието на хипотезите и повечето от тях се свеждат до това, че това са най-древните хора на Земята.

През XV в. византийският учен Лаоник Халкокондил твърдял, че „богарите” са Божии синове, синове на Слънцето, Богоизбрани, а всички останали народи от Британия до Сахара и по-нататък до Сибир са техни деца, преки наследници.

Някои учени смятат, че българите са основоположници на културите и цивилизациите. Техният етноним е съществувал преди 25 000 години, от когато седем племена се събрали и заедно създали държавата Идел. Според преданията Идел е третият син на Урал-богатира в епическото едноименно башкирско сказание.

Всеки народ е наричал българите по различен начин, но смисълът е бил един – това са силни хора, които могат да се защитят. Не случайно в Алтай думата „болгар” означава „този, който е оцелял”.

Испанският арабин Абу Хамид ал Гарнати, който посетил Волжка България през 1135 и 1150 г., на свой ред заявил, че „българин” означава „учен човек”.

Българският изследовател Николай Павлов в изследването си „Българският въпрос във Волго-Уралието” пише: „Напоследък това име намира етимологичното си обяснение в древните ирански езици. Подобно на други древни народи с името си древните българи са се самоопределили по отношение на света, Боговете, природата…”.

Проф. Александър Бурмов смята, че „българите”, както и всички народи, са не расова и не биологическа, а историческа категория, възникнала в резултат на многовековно развитие. Изворите за прабългарите трябва да се търсят в сарматската епоха. Към тези начала се присъединяват и смесват множество други елементи, сред които най-многобройни са били Оногурите. С други думи, прави извод ученият, прабългарската народност се е образувала благодарение на асимилацията с много други етноси и окончателното й самоопределяне е придобило тюркски характер”.

Но Паисий, йеромонах в Хилендарския манастир, който по право се смята за патриарх на „българщината”, в работата си „История сляваноболгарская”, написана през 1762 г., твърде емоционално се обръща към българите-отцепници: „Някои не обичат и не знаят своя род… и се срамуват да се нарекат българи. О, неразумни и юродиви!”. Още самото заглавие на труда свидетелства, че Паисий смята българите за органична част от „славянския род”, при това „най-славната”. „От целия славянски род най-славни са били българите, първи те са се нарекли царе, първи са имали свой патриарх, първи са се покръстили…”. Без да посочва конкретен източник Паисий разказва, че някога един народ се е заселили около река Волга (Болга). И с нейното име са започнали да наричат себе си „болгари” или „българи”.

Божидар Димитров в своята работа „Българите – цивилизатори на славянския свят” пише: „Много малко хора знаят, че тъкмо българите са приобщили славянските народи към средновековната европейска християнска цивилизация, станала тъкмо онази основа, върху която впоследствие е била създадена съвременна Европа”. Като достоен ученик на традиционната историческа методология, той се позовава, преди всичко, на старогръцките и римските автори.

Петър Добрев, един от най-плодотворните изследователи на българските корени, в доклада си на научна конференция в Софийския университет – „Произходът и прародината на древните българи в светлината на комплексните данни” избира като встъпление една стара, но вярна истина: „За решаването на един научен проблем са нужни две условия: наличие на адекватна информация и правилен метод”.

Не случайно мъдростта на предците гласи: „Ние всички стоим върху плещите на титаните”. И както и да се подрежда етно-историческият  български калейдоскоп, е очевидно, че на всички негови изследователи той е бил много интересен, а на нас за пореден път той ни напомня, че всички хора на Земята са братя!

 

 

 

44 коментара to “„Гласът на Русия“: Вероятно, българите са най-древните хора на Земята”

 1. Недоумявам защо админите допускат такива гадни,цинични и и просташки коментари

 2. Русия хахахах дай му месо картофи и го заеби :S Глубци роби на евреите /)

 3. Здравейте момчета и момичета. Спора е добро нещо в него се показват знания но моля ви не наричайте така отвратително!

 4. Виждате ли ги в по горният коментар, най-големите Лъжци в света руснаците, въшливи ушанки, които променят и крадат ИСТОРИИ,да не говорим за великата Българска! Няма по голям и таен враг на стара древна България от русхия-московия, историята го доказва! Пак да не говорим за нашите велики революционери;Раковски,Левски,Ботев,З.Стоянов,Бенковски и тн. и тн.-Всички са НЕНАВИЖДАЛИ КОВАРНАТА РУСКА “ИМПЕРИЯ“ или ще отречете, много неща са ни крити от учителите ни и пр.МНОГО!!! Това, че им дадохме Букви, Писменост, култура и Религия, те ушанките не го признават и го неглижират най нагло!!! Винаги са били срещу съединението на майка България винаги и сега сме малко, защото русия е главният фактор България да изгуби рождени територии; Мизия, Беломорска Тракия гръцко, Западните покрайнини сръбско, Македония и цяла Добруджа!!! Не е лъжа, ние като страна от пакта какво сме щели да имаме и сега да сме абсолютен хегемон на целите Балкани!!! Това е реалността!!!

 5. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

 6. Обикновен-българин.Ние българите сме иранци,скити,сармати в Кубратова Велика България.В Мизия княз Исперих е довел много българи при траките и те иранци и славяните-ирански народ.

 7. Ей руски педерас вземи си прочети и историята и виж Екатерина велика дето ви е била инператрица каква е педерас пиян издухан дали сме на целия свят култура и знание простак издухан има артефакти които се навързват със историята която е скрита от целия свят малуумен педерас руски прочети кои са рода дуло прочети Екатерина от кой род е и прочети за свещенния знак който е разделен на три малуумник единствената такава буква съществува само в българският език и другите издуханяци четете по на дълбоко и тогава пишете тома неверници не се различавате от тоя руски педераст

 8. Българите са изобретили маймуната, от която е произлязъл човекът.

 9. Стига сте лъгали хората, последните десетилетия изследванията на Y хромозомите показват, че нямаме нищо славянско. 20% от населението на България е с гени не променени за 8000 години, за 200 години византийци и 500 османци не са успели да ни променят гените, едва 2% тюрски ген има днес в днешните българи. Македонците не разрешават световно изследване на хромозомите, а си правят тяхно и съответно ние сме им 4 братовчеди, уж.

 10. Кои от най-древните народи на света днес са „велики нации“? Гърците ли, евреите ли, египтяните или иранците?! Що за комплексарщина е да се живее с поглед в миналото?! Какво като сме били първа сила в Европа като днес сме оскотели озлобени мизантропи с мизерни заплати и пенсии, забравили Бога и мразещи всички които са ни пред очите? Айде холан…

 11. Вероятно е да е така, но зная, че в Европа сме най-старата държава, запазила името си. Повече подробности за това кои са българите ще намерите в моя блог:http://barin.blog.bg/

 12. Има виц- спорили с бай Ганьо на кого дядо му е бил по голям.Опонента на бай Ганьо казал че негивият дядо като си вдигнел ръката достигал облаците.Ганьо го пита дали е напипвал нещо меко,отговорът бил положителен.А Ганьо му казва -Това са на моя дядо тестисите.Руската мечка дълго държеше да сме мечешка порода,като разбра че мечата прегръдка не ни е по вкуса търси други основания за зближаване.Обаче мнението на Проф. Богдан Филов него зачитат.

 13. Какие глупости болтаете здесь. Как надо говорит вам, что самьий древний человек мира, Ето товарищ Владимир Илич Ленин. Впереди его, ничего не бьйло , потому что, он бьил солнце СеСеСеРе -то, а без солнце, не можна существоват жизни. Такие вьи простаци, особено ети болгари. Они еще не знают, что азбука словянская, а не словяно-болгарская. Болгарская – на другой раз будет, потому что, ету азбуку, сам товарищ Ленин изобретил и написал, какие вьй простаки глупьие болгари !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s